Τοπικά

Αποκαλύψεις από τον Μάξιμο για τον πρ. Τρίκκης και τον Πρωτοσύγκελλο (ηχητικό)

Υπόγειες διαδρομές για τον πρ. Τρίκκης κ. Αλέξιο και τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Τρίκκης π. Αλέξιο Κανίνα, αποκαλύπτει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Ο Τοποτηρητής του Θρόνου των Σταγών μιλάει στο trikalavoice.gr  με αφορμή την ένταση που προέκυψε το τελευταίο διήμερο (δείτε ΕΔΩ) και αναφέρεται σε γεγονότα και καταστάσεις με έντονο παρασκήνιο και φόντο τον… επόμενο Μητροπολίτη Σταγών. Τονίζει μάλιστα ότι ο πρ. Τρίκκης και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολής μας ήθελαν να στηρίξουν την υποψηφιότητα του Αρχιμανδρίτη Πλάτωνος Κρικρή για την Καλαμπάκα, ενώ ο π. Αλέξιος Κανίνα διέδιδε διάφορα ακόμη και εναντίον του ιδίου του Δεσπότη!!!… Η συνέντευξη έγινε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο του χωρίου της Βασιλικής όπου και λειτούργησε ο Σεβασμιώτατος κ. Μάξιμος.

Διαβάστε την αποκαλυπτική συνέντευξη, ενώ ακολουθεί και το ηχητικό απόσπασμα 20΄.

-Σεβασμιώτατε προέκυψε ένα θέμα με τον πρ. Τρίκκης κ. Αλέξιο χθες. Η αντίδρασή σας είναι θέμα εκκλησιαστικής ή ηθικής  τάξης;

Δυστυχώς πρόκειται για ένα θέμα το οποίο κορυφώθηκε χθες, αλλά ξεκίνησε από τη μέρα που εκοιμήθη ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σταγών Κυρός Σεραφείμ. Από εκείνη τη μέρα υπήρξε μια κλιμακούμενη παρεμβατικότητα από ανθρώπους του κλίματος του πρώην Τρίκκης κ. Αλεξίου και του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Τρίκκης (π. Αλεξίου Κανίνα). Από τις πρώτες μέρες γίνονταν μια έντονη προσπάθεια να παρέμβουν στα θέματα της Μητροπόλεως, κυρίως με πάρα πολλά τηλεφωνήματα προς τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σταγών (πατέρα Νήφωνα) χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει καμία επικοινωνία με τον Επίσκοπο που έθεσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησία της Ελλάδος τοποτηρητή, δηλαδή την ελαχιστότητά μου.

Όλο αυτό όπως είπα ήταν κλιμακούμενο, δηλαδή στην αρχή τον έπαιρναν τηλέφωνο, ειδικά  ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Τρίκκης (π. Αλέξιος Κανίνα) στον Πρωτοσύγκελλο της Μητρόπολης Σταγών, και του έλεγε «εμείς ενδιαφερόμαστε για εσένα, θέλουμε να σε υποστηρίξουμε, να σε βοηθήσουμε να γίνεις Μητροπολίτης κλπ.». Ο άνθρωπος  (π. Νήφωνας) ήρθε σε αμηχανία και μου εξομολογήθηκε ότι «έχω αυτό το πρόβλημα, με καλούν συνέχεια και με πολιορκούν. Πέστε μου τι να κάνω».

Το δεύτερο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την έλευσή μου εδώ και ειδικά τις ημέρες που έγινε η Εξόδιος Ακολουθία του Μακαριστού είναι ότι κατά μαρτυρίες ανθρώπων ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Τρίκκης άρχισε να διαδίδει ότι εγώ μένω σε πολυτελή ξενοδοχεία, παραγγέλνω μπουκάλια με ουίσκι, γλεντάω και τρώω σουβλάκια κλπ.. Λοιπόν, εγώ πήγα εκεί που με πήγαν, αλλά ούτε πέρασε ποτέ από το μυαλό μου, ούτε και έχω το χρόνο να λειτουργώ με τέτοιο τρόπο και διάθεση, αλλά είπα τέλος πάντων ας το αφήσω να περάσει και αυτό έτσι.

Η επόμενη παρέμβαση ήρθε από τον ίδιο τον κ. Αλέξιο ο οποίος πήρε και αυτός τηλέφωνο τον Πρωτοσύγκελλο (π. Νήφωνα) και του είπε “δεν τα κάνατε καλά εκεί σε ότι αφορά τα θέματα που αφορούν τη Μητρόπολη και την ασφάλιση του σπιτιού του Μακαριστού και θα έπρεπε να σφραγιστεί το σπίτι και να πάει εισαγγελέας”, ενώ εγώ για να κάνω ότι έκανα πήρα οδηγίες από το Σύνοδο, δεν έκανα δηλαδή χωρίς να ρωτήσω τίποτα. Ζήτησα οδηγίες από τον Αρχιγραμματέα από τη Σύνοδο και τις ακολούθησα πιστά. Λοιπόν, κατάλαβα ότι οι άνθρωποι κάτι θέλουν, δεν ήταν τυχαίο δηλαδή ότι γίνονταν όλο αυτό το πράγμα.  Η επόμενη πληροφορία ήταν ότι συνέχισαν να παίρνουν τηλέφωνα στον Πρωτοσύγκελλο  (π. Νήφωνα) ο οποίος πια άρχισε να μην απαντά.

Το συζητούσαμε το θέμα, οπότε ακαίρως κατ’ εμέ άρχισαν να έρχονται τα νέα για τις ζυμώσεις για τη διαδοχή κλπ.. Οπότε φτάσαμε στην Κυριακή των Βαϊων όπου χωρίς να γνωρίζω εγώ τίποτα επισκέφτηκαν τα Μετέωρα τα δυο αυτά πρόσωπα, ο σεβαστός κατά τα άλλα κ. Αλέξιος και ο νυν Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Τρίκκης (π. Αλέξιος Κανίνα). Εγώ να σας πω εκείνη την ημέρα ούτε το κατάλαβα, ούτε είχα χρόνο να δω ειδήσεις. Το έμαθα την επομένη μέρα από τον π. Νήφωνα ο οποίος ταραγμένος μου είπε ότι εμφανίστηκαν ξαφνικά στη Μονή Ρουσάνου, εξεπλάγησαν και οι Μοναχές εκεί, τι να έκαναν και οι γυναίκες τους δέχθηκαν. Εκεί είπαν ότι είναι δύσκολο να γίνει ο Νήφωνας Δεσπότης, ενώ και σε άλλη στιγμή του είπαν ότι ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι ξέρεις είναι πολύ δύσκολο να γίνεις εσύ Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων, γιατί ο Μάξιμος, ο Τοποτηρητής, προωθεί άλλον τον Χρυσόστομο τον Μαϊδώνη. Η αλήθεια είναι ότι αυτό κυκλοφορούσε από μέρες και το είχαν κυκλοφορήσει αυτοί. Διότι εμένα με πήρε ο ίδιος ο Χρυσόστομος ο Μαϊδώνης πριν από μέρες και μου είπε ότι κυκλοφορεί αυτό το πράγμα και του απήντησα εγώ προσωπικά στο τηλέφωνο ότι πάτερ Χρυσόστομε σε αγαπώ πάρα πολύ, θα ήθελα πάρα πολύ να γίνεις Δεσπότης, αλλά τέτοια συζήτηση δεν υπάρχει για τη συγκεκριμένη Μητρόπολη. Αν υπήρχε και αν υπάρξει κάτι θα σε ενημερώσω και έκλεισε το θέμα εκεί. Όμως αυτοί δεν το έκλεισαν το θέμα, το χρησιμοποιούν και το είπαν και στον Πρωτοσύγκελλο ότι δεν μπορεί να γίνει Μητροπολίτης γιατί… φταίω εγώ.

Γι’ αυτό είπαν αυτοί (ο πρ. Τρίκκης και ο νυν Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Τρίκκης) θα προτείνουν να γίνει ο πατήρ Πλάτων Κρικρής και θα στηρίξουμε εκείνον. Αυτά τα είπαν εκεί, αλλά τα λένε και αλλού και μας έρχονται και από αλλού. Λοιπόν είναι άκαιρο όλο αυτό και δεν ταιριάζει Μεγάλη Εβδομάδα να μπούμε σε τέτοιες συζητήσεις. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να επιθυμεί να γίνει Επίσκοπος εφόσον έχει και τα τυπικά προσόντα, αλλά δεν νομίζω ότι τώρα είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο θα αποφασίσουμε ποιος θα γίνει Επίσκοπος εδώ και εξάλλου είμαστε στη Μεγάλη Εβδομάδα και έχουμε να ασχοληθούμε με την προσευχή, τις Ακολουθίες και με την μετάνοιά μας.

Αυτό είναι το κλίμα το οποίο όταν το πληροφορήθηκα την επόμενη μέρα αποφάσισα άμεσα να γράψω αυτή την επιστολή η οποία ήταν επίτηδες γραμμένη σ’ αυτό το ύφος για να δείξω ότι εγώ δεν είμαι καθόλου διατεθειμένος να παίξω τέτοια παιχνίδια ή να επιτρέψω τέτοια παιχνίδια και κυρίως από ανθρώπους οι οποίοι λειτουργούν με τέτοιο υπόγειο τρόπο και εννοώ κυρίως τον Πρωτοσύγκελλο του Τρίκκης.

-Αυτόν εννοείτε στην επιστολή σας ότι παρέσυρε και τον πρώην Τρίκκης;

Θα σας πω τώρα γιατί έχει συνέχεια η ιστορία. Την ώρα που εγώ έστελνα στη Μητρόπολη Τρίκκης με διαβιβαστικό την επιστολή αυτή για να την επιδώσουν στον πρώην Τρίκκης, χτύπησε το κινητό μου και ήταν ο νυν Τρίκκης, ο οποίος με πολύ σοβαρότητα και με πολύ καλό ύφος μου είπε ότι θα επιθυμούσε να ζητήσει άδεια για τον πρώην Τρίκκης να πάει να κάνει Τρισάγιο (στον Μακαριστό Σεραφείμ). Του είπα, λοιπόν, «άγιε Τρίκκης είμαι πολύ στενοχωρημένος γιατί δεν περίμενα να λειτουργήσουν οι άνθρωποί σας εκεί με τέτοιο τρόπο και εντάξει για τον πρώην Τρίκκης δεν μπορώ να επιρρίψω σε εσάς ευθύνες γιατί είναι μεγάλος άνθρωπος, παλιός Επίσκοπος, είναι δύσκολη η θέση σας, όμως μπορώ να κάνω τα παράπονά μου για τον Πρωτοσύγκελλό σας. Νομίζω έπρεπε να είχαν ζητήσει μια-δυο μέρες πιο πριν άδεια, πριν να πάνε εκεί που πήγαν και πριν να πούνε αυτά που είπαν. Και θα δείτε στο διαβιβαστικό που σας στέλνω την επιστολή για  τον πρώην Τρίκκης περιμένω να δω με ποιο τρόπο θα επιπλήξετε ή θα τιμωρήσετε τον Πρωτοσύγκελλό σας. Δεν εννοώ εγώ να δεχθώ να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, να διαδίδει αυτά που διαδίδει και να κάνει αυτά τα οποία κάνει στην πλάτη τη δική μου. Σε αυτό θα είμαι πάρα πολύ αυστηρός γι’ αυτό και σας λέω και σε εσάς ότι είναι ανεπιθύμητος. Στον δε πρώην Τρίκκης για την ώρα του λέω «όχι» για να καταλάβει πόσο σοβαρό είναι αυτό όταν γίνεται με τέτοιο τρόπο, υπό τέτοιες συνθήκες και με τα δεδομένα που σας έχω ήδη περιγράψει». Ποιο είναι τώρα το αστείο της υπόθεσης; Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο άγιος Τρίκκης άρχισε να μου λέει ότι «ξέρετε έγινε λάθος και πήγαν… κατά λάθος στη Μονή Ρουσάνου»!!!… Δηλαδή αν είναι δυνατόν τώρα εκκλησιαστικοί άντρες με την ιστορία που έχει ο πρώην Τρίκκης να λένε ότι βρέθηκαν στη Μονή Ρουσάνου κατά λάθος και ότι είπαν ότι είπαν κατά λάθος, ότι τα τηλέφωνα που έπαιρναν ήταν κατά λάθος, ότι οι εξηγήσεις που έδωσαν στον Πρωτοσύγκελλο (π. Νήφωνα) ότι δεν μπορεί να γίνει Μητροπολίτης γιατί εγώ θέλω να γίνει ο Χρυσόστομος έγιναν κατά λάθος κλπ…..

-… Δηλαδή ο δρόμος τους έβγαλε κατά λάθος στο Μοναστήρι;

-… Ε, μάλλον κάτι τέτοιο εννοούσαν ότι ξαφνικά βρέθηκαν πάνω στα Μετέωρα!… Του είπα «κοιτάξτε εγώ δεν μπορώ να το καταλάβω το κατά λάθος, μπορώ όμως να καταλάβω ότι έκαναν λάθος και ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτό. Τώρα θα στείλω την επιστολή γιατί έτσι πρέπει να γίνει και μετά θα δούμε πως θα το διαχειριστούμε. Όμως τώρα θα στείλω την επιστολή και μετά θα δούμε πως θα διαχειριστούμε το θέμα για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα και να σταματήσουν αυτές οι παρεμβάσεις. Αυτή είναι όλη η ιστορία και εδώ τελειώνει.

-Τι εισπράξατε από άλλους Αρχιερείς;

-Εγώ δε συνηθίζω να ομιλώ πολύ με Αρχιερείς, είναι αλήθεια ότι κάποιοι με πήραν τηλέφωνο και κάποιοι από αυτούς μου είπαν καλά έκανες, κάποιοι ότι ήταν πολύ αυστηρός ο τόνος και τους απήντησα ότι όντως ήταν αυστηρός ο τόνος για να τονίσω πόσο σοβαρά είναι όλα αυτά τα οποία έγιναν.

-Σαν απογοητεύει η στάση του νυν Τρίκκης;

Όχι, θα έλεγα ότι ήταν ευγενέστατος ο νυν Τρίκκης, αλλά νομίζω ότι κι αυτός βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση, διότι είναι ο πρώην εκεί και οφείλει κι αυτός να δείχνει ένα σεβασμό που μπορεί καμιά φορά να μην είναι σκέτος σεβασμός, αλλά να γίνεται και «υποχρέωση», να είναι «υποχρεωτικό» κάπως. Μπορώ να μπω στη θέση του, μπορώ να τον καταλάβω, όμως ήταν ευγενέστατος, πολύ ταπεινός και δεν είπε ούτε μια λέξη παραπάνω απ’ όσα έπρεπε. Με απογοητεύει το «βρεθήκαν κατά λάθος». Αυτός μπορεί να αναγκάζεται λόγω των καταστάσεων που ζει εκεί να το πει, αλλά δεν μπορεί να το πει σε μένα, ούτε μπορούν να το πουν οι δυο αυτοί άνθρωποι.

-Προτίθεστε να δώσετε συνέχεια στο θέμα;

Όχι, την ίδια επιστολή έστειλα στην Ιεραρχία και θα γράψω και μια έκθεση στην οποία θα αναφέρομαι λεπτομερώς στα γεγονότα….

-Αν προκληθείτε από τη πλευρά του πρώην Τρίκκης και του Πρωτοσυγκέλλου;

Δεν υπάρχει τίποτα άλλο από αυτά που είπα.

-Περιμένατε να ζήσετε τέτοιες εντάσεις στην περιοχή μας, αυτές τις μέρες;

Κοιτάξτε δεν έχω καμία ένταση εγώ. Ήσυχος είμαι, έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω.

-Το θεωρήσατε και προσβολή στη μνήμη του Μακαριστού Σεραφείμ;

Το θεωρώ άκαιρο και απρεπές με τον τρόπο που γίνεται και υπόγειο ως προς την μεθόδευση της προσέγγισης προσώπων της Μητρόπολης, έτσι ώστε να μπουν στα χωράφια αυτά. Όφειλαν να έχουν επικοινωνία με τον Επίσκοπο αν ήθελαν να πουν κάτι. Είναι σαν να αγνοούν τον Επίσκοπο και μου κάνει εντύπωση ότι κάποιοι λένε ότι κανονικός Επίσκοπος είναι ο πρώην Τρίκκης εδώ και αποφασίζουν χωρίς να υπάρχει κανένα τέτοιο δίκαιο.

Ο άγιος Ιωαννίνων, ο και Τοποτηρητής του Θρόνου των Σταγών στη συνέχεια της συζήτησής μας σημείωσε ότι είναι αποφασισμένος να ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά του έως της εκλογής του νέου Επισκόπου. Δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πνευματικότητα την οποία καλλιεργήθηκε από αιώνων στην ευρύτερη περιοχή και στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα και ειδικά στον φάρο των Μετεώρων ο οποίος φέγγει ανά τον Ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο. Ήδη δε στο χρόνο της Τοποτηρητείας του έχει επισκεφτεί και έχει λειτουργήσει στα περισσότερα «κρυμμένα» Μοναστηράκια της επαρχίας Καλαμπάκας. Σημειώνει δε ότι κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για τη στήριξη του Μοναχισμού στη Μητρόπολη Ιωαννίνων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο 5.30 του ηχητικού ακούγεται ότι ο πρ. Τρίκκης και ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως καλέσανε και τον π. Νήφωνα στη Μονή Ρουσάνου και του είπανε ότι δεν έχει πιθανότητες εκλογής. Ο ίδιος ο Μητροπολίτης κ. Μάξιμος διευκρινίζει ότι αυτό το είπανε στον π. Νήφωνα σε άλλη στιγμή και όχι στο Μοναστήρι όπου και δεν τον κάλεσαν.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης