AMSTEL με κριθάρι από τα… Τρίκαλα!!!

Την πρώτη του δεκαετία συμπληρώνει φέτος το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, επισφραγίζοντας μια επιτυχή πορεία . Με αφετηρία το 2008 και οδηγό την καινοτομία, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία ανέπτυξε το πρώτο και μεγαλύτερο πρόγραμμα του είδους του στη χώρα μας, στηρίζοντας την ελληνική αγροτική παραγωγή. Μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού, η εταιρία επιτυγχάνει τη δημιουργία μίας πλήρως καθετοποιημένης ελληνικής διαδρομής για τα προϊόντα της, ξεκινώντας από την εξ ολοκλήρου κάλυψη των αναγκών της σε ελληνικό κριθάρι ως πρώτη ύλη για τις δεκαπέντε (15) μάρκες μπίρας που παράγει στη χώρα μας.

10 χρόνια Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού σε αριθμούς:

  • Συμμετέχουν 500 Έλληνες παραγωγοί σε 19 νομούς
  • Από το 2008 έχουμε προμηθευτεί πάνω από 000 τόνους βυνοποιήσιμου ελληνικού κριθαριού υψηλής ποιότητας, 52.000 εκ των οποίων το 2017
  • Η καλλιεργήσιμη έκταση υπολογίζεται σε περίπου 000 στρέμματα ελληνικής γης, μία έκταση ίση με το νησί της Σαμοθράκης
  • Η προστιθέμενη αξία που έχει παραχθεί υπερβαίνει τα €60 εκατ.
  • Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας κυρίως στον αγροτικό τομέα*
  • Συνεργασία με 27 συγκεντρωτές
  • Λειτουργία 5 πειραματικών αγρών για δοκιμή αποδοτικότερων ποικιλιών κριθαριού
  • Συνολικά έχουν δοκιμαστεί 54 ποικιλίες κριθαριού, 17 από τις οποίες έχουν μπει στην παραγωγή

Παράλληλα, πολλά είναι και τα οφέλη για τους παραγωγούς που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα είναι πολλαπλά, καθώς μέσω αυτού εξασφαλίζουν:

  • Σταθερό ετήσιο εισόδημα
  • Εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής τους
  • Εξασφαλισμένη τιμή αγοράς, που γίνεται γνωστή από την υπογραφή των συμβολαίων
  • Άμεση πληρωμή με την παραλαβή του κριθαριού, αλλά και
  • Πίστωση για την αγορά των σπόρων

Οι παραγωγοί λαμβάνουν παράλληλα συμβουλευτική υποστήριξη για τεχνικά θέματα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και εκπαίδευση σχετικά με πρακτικές προστασίας της καλλιέργειας, αύξησης της παραγωγής, αλλά και εφαρμογής νέων τεχνολογιών. Η επιμόρφωση των παραγωγών πραγματοποιείται μέσω ειδικά προσαρμοσμένων σεμιναρίων σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα, μέσω της λειτουργίας πειραματικών αγρών που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και του προγράμματος σποροπαραγωγής, οι παραγωγοί αποκτούν πρόσβαση σε νέες ποικιλίες κριθαριού που είναι αποδοτικότερες και αυξάνουν, ως εκ τούτου, το εισόδημά τους.

Οι 19 Νομοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας είναι οι: Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πέλλης, Ημαθίας, Κοζάνης, Γρεβενών, Φλώρινας, Πιερίας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας.