Αθλητισμός

ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΤΙΑΝΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ 7ΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Κυριακή 16-09-2018 και το πρόγραμμα του Σ.Π.ΟΡ.Τ. είχε εναλλακτική δράση, για την οποία το Δ.Σ. αποφάσισε να γίνει πορεία για καθαρισμό και σηματοδότηση του μονοπατιού από το χωριό του Κλεινοβού μέχρι την κορυφή Κοριτιάνος (1912 μ.), εν όψει της  7ης Θεσσαλικής συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 29 και 30 Σεπτεμβρίου.

Ο Κοριτιάνος είναι κορυφή της Τριγγίας η οποία είναι ένα ορεινό συγκρότημα της νότιας Πίνδου στο δυτικό τμήμα του Νομού Τρικάλων. Το όνομά της το έχει λάβει από την ομώνυμη υψηλότερη κορυφή της (2.204 μέτρα). Συνδέεται με το γειτονικό της συγκρότημα της Νεράιδας μέσω του αυχένα Γκολέμι (1.700 μ) και με το συγκρότημα Δοκίμι μέσω του αυχένα Ορθή Πέτρα (Κιάτρα Μπροάστα στα βλάχικα, 1.400 μ). Άλλες σημαντικές κορυφές του συγκροτήματος είναι το Δίκορφο ή Μπισερτσάου (2.096 μ), η Μπερετούλα (2.035 μ), ο Πιτσιλούς (1.917 μ.), η Πλαγιά ή Γκιόναλι (1.913 μ), και η Τσατσούλη (1.912 μ).

Η Τριγγία είναι κατάφυτη από μεγάλα δάση ελάτης, ενώ σε χαμηλότερο υψόμετρο κυριαρχούν φυλλοβόλα είδη, όπως η βελανιδιά, ο σφένδαμος και ο ψευτοπλάτανος. Σε υψόμετρο πάνω από τα 1.700 μέτρα υπάρχουν εκτεταμένα αλπικά λειβάδια, όπου γίνεται συστηματική βόσκηση κατά τη θερινή περίοδο. Οι άφθονες πηγές της Τριγγίας τροφοδοτούν μερικούς από τους πρώτους σημαντικούς παραποτάμους του άνω ρου του Αχελώου, του επονομαζόμενου και Ασπροποτάμου. Οι βόρειες και ανατολικές κλιτύες του συγκροτήματος ανήκουν στη λεκάνη απορροής του ποταμού Πηνειού.

Στις πλαγιές της Τριγγίας βρίσκονται τα χωριά Ελάφι (Δήμος Καστανιάς), Κρανιά και Δολιανά (Διευρυμένη Κοινότητα Ασπροποτάμου), Κλεινός, Καλογριανή και Παλαιοχώρι (Δήμος Κλεινοβού).

Ο Κλεινοβός ή Κλεινός,είναι ορεινό χωριό της Ν Πίνδου (υψ. 848 μ.), σε απόσταση 35 χλμ. ΝΔ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του δεν υπερβαίνουν τους 500 το χειμώνα, ενώ διπλασιάζονται τους μήνες του καλοκαιριού. Ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την υλοτομία. Ο Κλεινός περιλαμβάνει τον οικισμό Αμπέλια και αρκετούς μικρούς συνοικισμούς.

Στην είσοδο του χωριού αφήνουμε τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο και παίρνουμε τον δασικό χωμάτινο δρόμο μέχρι τη θέση «Μπάλτα» όπου βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Τριάδος σε υψόμετρο 1315 μέτρα. Πέριξ αυτού ένας εξαιρετικός διαμορφωμένος χώρος με παγκάκια, κιόσκια και χώρους για ψήσιμο. Στο δεξί χέρι η Τριγγία, στο αριστερό ο στόχος μας. Εδώ θα πραγματοποιηθεί και η 7η Θεσσαλική συνάντηση.

Αφήνουμε τα αμάξια και εξοπλισμένοι με ψαλίδια, σπρέϊ και κορδέλες ακολουθούμε το κλασικό μονοπάτι που επικοινωνούσαν παλιότερα τα δυο γειτονικά χωριά Κλεινοβός και Κρανιά το οποίο παρόλα τα χρόνια παραμένει αρκετά ευδιάκριτο. Το μονοπάτι μας βγάζει στον αυχένα της Μπάμπας και στο εικονοστάσι. Εδώ θα γυρίσουμε αριστερά και η πορεία μας πλέον γίνεται ανατολική. Μετά από δύο ώρες συνολικής πορείας είμαστε κάτω από τον Κοριτιάνο. Απομένει μια έντονα ανηφορική πορεία μισής περίπου ώρας μέχρι την κορυφή.

Αφού σηματοδοτήσαμε τη διαδρομή για την Θεσσαλική πορεία, αποφασίσαμε επιστρέφοντας να κάνουμε μια εναλλακτική πιο δύσκολη διαδρομή, αναζητώντας ένα παλιό μονοπάτι. Ακολουθήσαμε ανατολικά σχεδόν τη μισή κορυφογραμμή του Κοριτιάνου κατεβαίνοντας 350 μέτρα, όπου στα αριστερά μας βρήκαμε το μονοπάτι και κατευθυνθήκαμε βορειοδυτικά, περνώντας κάτω από τη βόρεια, άγρια και επιβλητική με κάθετους βράχους πλευρά του Κοριτιάνου. Προσθέτοντας 3 χιλιόμετρα στην πορεία μας, το μονοπάτι μας οδήγησε πίσω δυτικά στον αυχένα της Μπάμπας, όπου και ακολουθήσαμε το γνώριμο μονοπάτι της επιστροφής.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης