Διεθνή

Επικίνδυνη ένταση στη Μέση Ανατολή

Σημαντική όξυνση παρατηρείται στις σχέσεις των δύο περιφερειακών υπερδυνάμεων της Μέσης Ανατολής, με τη Σαουδική Αραβία να προειδοποιεί σήμερα το Ιράν ότι δεν θα ανεχτεί καμία απειλή για την εθνική ασφάλειά της, με αφορμή την εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου του Ριάντ από τους σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης, τους οποίους στηρίζει η Τεχεράνη. Το νέo αυτό επεισόδιο, το οποίο όξυνε περαιτέρω τις ήδη εύθραυστες σχέσεις της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν, έρχεται αμέσως μετά την αιφνίδια παραίτηση του υποστηριζόμενου από το Ριάντ πρωθυπουργού του Λιβάνου, Σαάντ αλ-Χαρίρι, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την Τεχεράνη, ότι σε συνεργασία με τη στενή της σύμμαχο στη χώρα, τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ, σχεδιάζει τη φυσική του εξόντωση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, τόνισε σήμερα ότι η χώρα του διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει «με ανάλογο τρόπο, την κατάλληλη στιγμή στις εχθρικές ενέργειες» του Ιράν, οι οποίες, όπως υποστήριξε, απειλούν την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και «επηρεάζουν την παγκόσμια ασφάλεια και ειρήνη». Ομοίως, την ίδια προειδοποίηση είχε κάνει νωρίτερα και ο υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμός των μουσουλμανικών χωρών, ο οποίος μάχεται τους αντάρτες Χούτι από τον Μάρτιο του 2015.

«Η ιρανική τρομοκρατία εξακολουθεί να τρομοκρατεί αθώους, να σκοτώνει παιδιά και να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», προσέθεσε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η χώρα του «δεν θα δείξει καμία ανοχή απέναντι στην τρομοκρατία και σε εκείνους που την υποστηρίζουν»

Νωρίτερα, από την πλευρά του, το Ιράν είχε απορρίψει με σφοδρό τρόπο τις «ανεύθυνες και προκλητικές κατηγορίες» που εξαπολύει σε βάρος του το Ριάντ, με το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει ότι «η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες του αραβικού συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σ. Αραβίας, χαρακτηρίζοντάς τις άδικες, ανεύθυνες, καταστροφικές και προκλητικές».

Αναφερόμενος στην εκτόξευση του πυραύλου, η οποία σύμφωνα με τον αραβικό συνασπισμό αποτελεί «κατάφωρη στρατιωτική επίθεση από το ιρανικό καθεστώς, η οποία ίσως ισοδυναμεί και με πράξη πολέμου»», ο εκπρόσωπος του υπουργείου σημείωσε ότι επρόκειτο για μια αντίδραση των Χούτι «στα εγκλήματα πολέμου και στην πολυετή επιθετικότητα των Σαουδαράβων». Πρόκειται για «μια ανεξάρτητη ενέργεια, ως αντίδραση σε αυτή την επιθετικότητα» και η Τεχεράνη δεν έχει καμία σχέση με αυτήν, πρόσθεσε.

Συμπληρωματικά, ο ιρανικός Τύπος επικαλείται επίσης δηλώσεις του επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, ο οποίος φέρεται να είπε ότι η χώρα του «δεν έχει τη δυνατότητα να αποστείλει πυραύλους» στην Υεμένη και οι πύραυλοι αυτοί «ανήκουν» στους Χούτι και τους συμμάχους τους.

Κλείσιμο των εναέριων, θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της Υεμένης

Παρά τις αρνήσεις του Ιράν περί τροφοδότησης των σιιτών ανταρτών με οπλισμό, ο συνασπισμός ανακοίνωσε παράλληλα ότι αποφάσισε να ενισχύσει τον αποκλεισμό της Υεμένης, «κλείνοντας προσωρινά» όλα τα εναέρια, θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας, αποτρέποντας έτσι την είσοδο σε ανθρωπιστικές αποστολές και φορτία. Ο αραβικός συνασπισμός έχει ήδη επιβάλλει αεροπορικό εμπάργκο στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σανάα, και ελέγχει όλα τα φορτία που περνούν από το λιμάνι Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα, το οποίο χρησιμοποιούν οι αντάρτες για να εισάγουν διάφορα προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση ενδέχεται να κλιμακώσει την ανθρωπιστική κρίση που μαίνεται στη χώρα, η οποια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχει φέρει περίπου επτά εκατομμύρια ανθρώπους αντιμέτωπους με την πείνα και έχει ενίσχυσει τη διάδοση της χολέρας, η οποία έχει προσβάλλει περισσότερους από ένα εκατομμύριο κατοίκους της χώρας.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης