Διεθνή

Η Ευρωζώνη σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης

H Ευρωζώνη συνεχίζει να αναπτύσσεται σε υψηλότερους του αναμενόμενου ρυθμούς, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για μια προς πάνω αναθεώρηση των εκτιμήσεων την επόμενη διετία. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε σε ταχύτερους ρυθμούς απ’ ό,τι οι ΗΠΑ και η Βρετανία κατά τη διάρκεια των εννέα μηνών του 2017, με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 2,5%. Ομως, χρειάζονται ακόμη χρόνια για να εξομαλυνθεί η αγορά εργασίας στην Ευρωζώνη και να επανέλθουν οι οικονομίες της στα προς κρίσης επίπεδα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης το γ΄ τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,6% και ο δείκτης οικονομικού κλίματος ESI έφθασε τον Οκτώβριο στο υψηλό 17ετίας. Συντελεστές του δείκτη ESI, όπως οι παραγγελίες που έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να κινείται σε δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη αναμένεται να ενισχυθεί το δ΄ τρίμηνο του 2017 και το α΄ τρίμηνο του 2018 κατά 0,6% αντί του 0,5% που είχε προβλεφθεί προηγουμένως.

Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% (αντί του 2,2%) μέχρι τα τέλη του 2017 και στο 2,2% (αντί του 2%) το 2018. Σε ταχύτερο ρυθμό θα κινηθεί, επίσης, η οικονομική δραστηριότητα το 2019, φθάνοντας το 1,9% (αντί του 1,8%).

Στην ανάπτυξη αυτή συμμετέχουν όλες οι οικονομίες, οι κλάδοι και οι πυλώνες της ζήτησης. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας, η κατανάλωση ενισχύεται από τη δημιουργία σχεδόν επτά εκατ. θέσεων εργασίας. Η επιχειρηματικότητα επωφελείται από το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και τις εύρωστες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία.

Τα στοιχεία που συνθέτουν τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (ΡΜΙ) τον Οκτώβριο έδειξαν ότι οι εταιρείες προσλαμβάνουν νέο προσωπικό με τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας δεκαετίας και πλέον. Η ενίσχυση του ευρώ δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την κερδοφορία των εξαγωγικών επιχειρήσεων χάρις στην ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης και τη σταθεροποίηση της ισοτιμίας από τις αρχές Αυγούστου. Αν και ελλοχεύουν κίνδυνοι, η Ευρωζώνη είναι ισχυρή και μάλιστα σε ένα περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού.

Βέβαια, η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη βρίσκεται μία τριετία με τετραετία πίσω από τις πιο ώριμες οικονομίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Θα πρέπει να παρέλθουν αρκετά χρόνια μέχρι να επανέλθει η αγορά εργασίας στα προ κρίσης χρέους επίπεδα. Μπορεί το ποσοστό ανεργίας να έχει υποχωρήσει από το 12,3% τον Μάιο του 2013 στο 8,9% τον Σεπτέμβριο, αλλά η απασχόληση θα πρέπει να ενισχυθεί ακόμη αρκετά. Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης σε μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί, όπως οι αλλαγές στα εργασιακά που προώθησε τον Σεπτέμβριο ο πρόεδρος της Γαλλίας, Μανουέλ Μακρόν. Θα πρέπει να αποκατασταθεί, επίσης, η σταθερότητα στο πολιτικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε χώρες-μέλη όπως η Ιταλία, για να μπορέσει η οικονομία να εξακολουθήσει την πορεία της. Ας δούμε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

* O Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.
** O Florian Hense είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank για την Ευρώπη.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης