Διεθνή

Ισχυρές οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας λέει ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες ότι οι δεσμοί της χώρας του με τη Ρωσία είναι ισχυροί. Το σχόλιο, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ, ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Μακρόν περί βομβαρδισμών που έδρασαν ως «σφήνα» στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας.

«Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες, ώστε να τις διαρρήξει ο Γάλλος πρόεδρος. Εχουμε ισχυρούς δεσμούς με τη Ρωσία», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας πλάι στον Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα. «Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι εναλλακτικές των σχέσεών μας με το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία ή τις ΗΠΑ». Ο Μακρόν είχε δηλώσει ότι τα πλήγματα ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας στη Συρία «χώρισαν τους Ρώσους από τους Τούρκους στο θέμα αυτό», εφόσον «οι Τούρκοι καταδίκασαν τα χημικά όπλα».

Στο μεταξύ, ξεκίνησε χθες στην πόλη Αλιάγα, κοντά στη Σμύρνη, η δίκη του 50χρονου Αμερικανού ιερέα Αντριου Κρεγκ Μπράνσον, τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί να «ανταλλάξει» με τον ιεροκήρυκα Γκιουλέν, που ζει στις ΗΠΑ. Η εισαγγελία ζητεί κάθειρξη 15 ετών για αδικήματα που σχετίζονται με συμμετοχή στο δίκτυο Γκιουλέν και το ΡΚΚ και 20 ετών για κατασκοπεία, με προκάλυμμα τη θρησκευτική του ιδιότητα. Οι μάρτυρες κατηγορίας (τρεις εκ των οποίων είναι μυστικοί) υποστήριξαν ότι ο Μπράνσον προσπαθούσε να προσηλυτίσει Κούρδους στον χριστιανισμό για να σπείρει διχόνοια στην Τουρκία. «Είμαι χριστιανός ιερέας, δεν εντάχθηκα σε κανένα ισλαμικό κίνημα. Οι σκοποί τους είναι διαφορετικοί από τους δικούς μου», είπε ο Μπράνσον στο δικαστήριο, αρνούμενος τις κατηγορίες.

«Δώστε τον Γκιουλέν σε εμάς και εμείς θα δικάσουμε τον Μπράνσον και θα σας τον επιστρέψουμε», είχε πει πέρυσι ο Ερντογάν. Η απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, την οποία ο Ερντογάν απέδωσε στο δίκτυο Γκιουλέν, προσέφερε στον Τούρκο πρόεδρο την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που διαρκώς παρατείνεται. Χθες, η τουρκική αντιπολίτευση διαδήλωσε εναντίον τής σχεδιαζόμενης έβδομης παράτασης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης