Διεθνή

Οι δεισιδαιμονίες απειλούν τη ζωή γυναικών στο Νεπάλ

Τη ζωή των γυναικών του Νεπάλ απειλεί επικίνδυνη δεισιδαιμονία, που απαιτεί γυναίκες και κορίτσια να παραμένουν αποκλεισμένες τις ημέρες της περιόδου τους κάθε μήνα. Οι γυναίκες τις ημέρες αυτές του μήνα θεωρούνται μολυσμένες, σχεδόν τοξικές, ενώ η παράδοση απαιτεί την κατασκευή ξεχωριστής καλύβας, στην οποία μένουν οι γυναίκες, τις ημέρες της περιόδου τους. Ορισμένοι από τους χώρους αυτούς έχουν μέγεθος ντουλάπας, με τοίχους κατασκευασμένους από λάσπη. Νεαρή κοπέλα στο δυτικό Νεπάλ πέθανε πρόσφατα σε τέτοιο «κελί», από ασφυξία, καθώς προσπαθούσε να ζεσταθεί από το αδυσώπητο ψύχος των Ιμαλαΐων.

Τον περασμένο Ιούνιο, ένα ακόμη κορίτσι βρέθηκε νεκρό, από δάγκωμα φιδιού αυτή τη φορά. Η οικογένειά της προσπάθησε να συγκαλύψει τον θάνατό της, θάβοντας γρήγορα τη σορό της, προτού οι Αρχές διατάξουν την εκταφή της για τη διενέργεια αστυνομικής έρευνας. Η παράδοση αυτή αιώνων ονομάζεται «τσαουπαντί», από τη νεπαλέζικη λέξη που σημαίνει «αυτός που φέρει το στίγμα της ακαθαρσίας». Από τον ερχόμενο μήνα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, το έθιμο του υποχρεωτικού αποκλεισμού των γυναικών με περίοδο θα κηρυχθεί παράνομο, ενώ οι παραβάτες θα τιμωρούνται με τρεις μήνες φυλάκιση.

Πολλές γυναίκες, ιδίως σε αγροτικές περιοχές της ορεινής χώρας, συνεχίζουν να τηρούν το έθιμο του «τσαουπαντί» εξαιτίας της κοινωνικής πίεσης ή ακόμη και λόγω ενοχών που νιώθουν. Κάθε απόγευμα, οι γυναίκες με περίοδο κατευθύνονται στα σπαρτιατικά παραπήγματα, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους.

Στα μικρά χωριά του Νεπάλ οι γυναίκες είναι τα πραγματικά υποζύγια, μεταφέροντας φορτία που φθάνουν ακόμη και τα 100 κιλά, ισορροπώντας τα σε τσουβάλια στο κεφάλι τους. Η σκληρή αγροτική ζωή και οι δύσκολες γέννες έχουν αυξήσει επίσης τα περιστατικά εμφάνισης πρόπτωσης μήτρας, παράγοντας που ενισχύει τη θνησιμότητα, εξαιτίας της αυξημένης πιθανότητας μολύνσεων κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης.

Το έθιμο του «τσαουπαντί» μοιάζει πολύ ανθεκτικό, με τις περισσότερες γυναίκες να αρνούνται να το αμφισβητήσουν. «Αν μία γυναίκα με περίοδο μπει στο οικογενειακό σπίτι, τρία πράγματα θα συμβούν: Μία τίγρης θα έρθει στο σπίτι, το σπίτι θα πάρει φωτιά και ο αρχηγός της οικογένειας θα αρρωστήσει», λέει αγρότης σε μικρό χωριό του Νεπάλ.

Σε κάποια χωριά, όσες μόλις γέννησαν «εξορίζονται» σε αχυρώνες, καθώς θεωρούνται και αυτές «μολυσμένες». Το έθιμο οφείλεται στις αυστηρές προϋποθέσεις που θέτει η ινδουιστική θρησκεία για τον διαχωρισμό των ανθρώπων σε «καθαρούς» και «μολυσμένους». Ολοένα και περισσότεροι μορφωμένοι κάτοικοι του Νεπάλ συμμετέχουν σε κινήσεις με στόχο την κατάργηση του εθίμου του «τσαουπαντί», υπογραμμίζοντας τον οπισθοδρομικό και μισογυνικό του χαρακτήρα.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης