Διεθνή

Πενσιλβάνια: 301 ιερείς κακοποίησαν 1.000 παιδιά

Oι τελευταίες αποκαλύψεις για τη διαδεδομένη κακοποίηση ανηλίκων από κληρικούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έδωσαν ώθηση σε προσπάθειες από βουλευτές, ανάμεσα στους οποίους ένας βουλευτής από την Πενσιλβάνια, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έπεσε θύμα βιασμού ως παιδί, να διευκολύνουν τη δικαστική επίλυση τέτοιων υποθέσεων.

Ο πολιτειακός αντιπρόσωπος, Μαρκ Ρόζι, δήλωσε ότι επί χρόνια πάλευε για να δώσει στα άτομα που ισχυρίζονταν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής επίθεσης ως παιδιά περισσότερο χρόνο για να καταγγείλουν τέτοια εγκλήματα στην αστυνομία της Πενσιλβάνια, μιας από τις 14 πολιτείες που πρόκειται να νομοθετήσουν για το δικαίωμα παραγραφής τέτοιων εγκλημάτων. «Θα πάρουμε αυτό που θέλουν τα θύματα», δήλωσε ο Ρόζι σε τηλεφωνική του συνέντευξη την Τετάρτη, μία ημέρα αφού το σώμα των ενόρκων διαπίστωσε ότι 301 ιερείς κακοποίησαν σεξουαλικώς περισσότερα από 1.000 παιδιά κατά τη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών στην Πενσιλβάνια. «Είτε υποστηρίζεις τα θύματα είτε υποστηρίζεις τους παιδεραστές», τόνισε ο Ρόζι. Η έκθεση του σώματος των ενόρκων αποτελεί την τελευταία αποκάλυψη σε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από τη στιγμή που η Boston Globe αποκάλυψε το 2002 ότι ιερείς κακοποιούσαν μικρά αγόρια και κορίτσια και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Εκκλησίας συγκάλυπταν το πρόβλημα. Παρόμοιες εκθέσεις είδαν τα φώτα της δημοσιότητας σε Ευρώπη, Αυστραλία και Χιλή, πυροδοτώντας μηνύσεις, οδηγώντας ενορίες στην πτώχευση και υποσκάπτοντας την ηθική εξουσία της ηγεσίας της Εκκλησίας, που έχει 1,2 δισ. πιστούς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο νόμος περί παραγραφής ενός αδικήματος επιβάλλει ένα αδίκημα να παρουσιαστεί ενώπιον της Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένα χρονικά όρια. Η ακτιβιστική ομάδα «Child USA» δήλωσε ότι τέτοιες παραγραφές μπορούν να παρεμποδίσουν τη Δικαιοσύνη, καθώς τα παιδιά μπορεί να μη συνειδητοποιήσουν ότι ήταν θύματα σεξουαλικής βίας για δεκαετίες.

Η Εϊμι Χιλ, εκπρόσωπος Τύπου του καθολικού συνεδρίου της Πενσιλβάνια, της πολιτικής πτέρυγας των επισκόπων στην πολιτεία, αρνήθηκε να αποκαλύψει κατά πόσον οι επίσκοποι στήριζαν ή αντετίθεντο στην κατάργηση του νόμου περί παραγραφής. «Ο χρόνος να συζητήσουμε την παραγραφή θα έρθει αργότερα», δήλωσε. «Τώρα εστιάζουμε στον τρόπο με τον οποίο τα θύματα των σεξουαλικών επιθέσεων και οι οικογένειές τους μπορούν να αναρρώσουν». Στο παρελθόν, η ομάδα είχε τοποθετηθεί κατά της ιδέας. To Εθνικό Συνέδριο Επισκόπων δεν θέλησε να σχολιάσει τις εξελίξεις. Σαράντα μία πολιτείες έχουν καταργήσει την παραγραφή για αδικήματα παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Στις αρχές του χρόνου, η Χαβάη και το Μίσιγκαν ψήφισαν νόμους που δίνουν στα θύματα περισσότερο χρόνο για να καταγγείλουν σεξουαλικές επιθέσεις σε παιδιά. Η Πενσιλβάνια ήταν μία από τις πρώτες αμερικανικές πολιτείες που αύξησε την ηλικία καταγγελίας παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης.

Οι βουλευτές της πολιτείας είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τον νόμο του Ρόζι, καταργώντας το όριο παραγραφής.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης