Διεθνή

Στους δρόμους ξανά χιλιάδες Ρουμάνοι κατά της διαφθοράς

Δεκάδες χιλιάδες Ρουμάνοι συμμετείχαν και πάλι χθες Σάββατο σε διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς που πραγματοποιήθηκαν σ’ όλη τη χώρα μια ημέρα αφότου τουλάχιστον 450 άνθρωποι χρειάσθηκαν ιατρική φροντίδα για τραύματα που υπέστησαν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία.

Οι οργανωτές της διαμαρτυρίας ζητούσαν από την κυβέρνηση να παραιτηθεί εξαιτίας πρόσφατης νομοθεσίας και μέτρων για τα οποία λένε πως είναι κομμένα και ραμμένα για την προώθηση των συμφερόντων διεφθαρμένων πολιτικών.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν επίσης να διωχθούν οι δράστες των βιαιοτήτων της προηγούμενης νύκτας.

Οι χθεσινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν ειρηνικά. Περίπου 25.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Περίπου 10.000 άλλοι συγκεντρώθηκαν στο Ιάσιο, περίπου 8.000 στην Τιμισοάρα και 5.000 στο Σιμπίου, μετέδωσε το πρακτορείο. Μικρότερες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις σ’ όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax, 452 άνθρωποι, ανάμεσά τους 35 αστυνομικοί, τραυματίσθηκαν το βράδυ της Παρασκευής σε βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδηλώσεων.

Μια μικρή ομάδα αποπειράθηκε να εισβάλει σε κυβερνητικά γραφεία και συγκρούσθηκε με την αστυνομία.

Ο πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, αντίπαλος της κυβέρνησης, επικεφαλής της οποίας είναι οι Σοσιαλδημοκράτες, και ηχηρός επικριτής της πολιτικής της κατά της διαφθοράς, επέκρινε ως βάναυση την αντίδραση της αστυνομίας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει περάσει νόμους που περιορίζουν την εξουσία της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς DNA και έπαυσε την επικεφαλής της, την Λάουρα Κοβέσι.

Η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2008, όμως παραμένει υπό έναν ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης των δικαστικών μεταρρυθμίσεων και της μάχης της κατά της διαφθοράς.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης