Ροή Τοπικά

Η θεατρική παράδοση συνεχίζεται… Στο 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων

Το σχολείο δεν αποτελεί ένα εργαστήριο παραγωγής μόνο στεγνής γνώσης. Οφείλει να παρέχει αρχές, να υποστηρίζει αξίες, να παράγει πολιτισμό, να ανοίγεται στην κοινωνία, γιατί αποτελεί μια κοινωνία σε σμίκρυνση. Έτσι, όταν πληροφορήθηκα ότι το 2ο ΕΠΑΛ Τρικάλων θα παρουσιάσει την Τρίτη 22 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο του σχολείου την κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Ζητείται ψεύτης» ενθουσιάστηκα. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι η παράδοση… συνεχίζεται. Γιατί αρκετές φορές στο παρελθόν το σχολείο αυτό έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις, μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Αυτό το γνωρίζω από πρώτο χέρι ως παλιός διευθυντής του σχολείου αυτού.

Το δεύτερο που πέρασε από το μυαλό μου ήταν ότι η σύγκριση με ό,τι έχουμε δει παλιότερα για το συγκεκριμένο έργο παιγμένο από φτασμένους και καταξιωμένους ηθοποιούς ήταν αναπόφευκτη. Όταν πήγα να δω την παράσταση αυτόματα δημιουργήθηκε ο συνειρμός. Γι’ αυτό πήρα μαζί μου μικρό… καλάθι.

Γελάστηκα όμως. Η παράσταση που ετοίμασαν οι μαθήτριες της ειδικότητας Βρεφονηπιοκόμων είχε ένα επίπεδο πολύ πιο πάνω από μια απλή μαθητική δημιουργία. Είχε μια δροσιά και ζωντάνια που σε καθήλωνε. Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί έπαιζαν με ένα τρόπο που σκορπούσε αβίαστα το γέλιο. Ιδιαίτερα η μαθήτρια που υποδυόταν «τον ψευτοθόδωρο» (και τους ανδρικούς ρόλους υποδύθηκαν μαθήτριες, γιατί τη συγκεκριμένη ειδικότητα παρακολουθούν μόνο κορίτσια) ήταν απολαυστική. Οι θεατές παρακολουθήσαμε την παράσταση με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε! Τα θαυμάσια μηνύματα που περνούσε ο συγγραφέας (ο Έλληνας και σήμερα θέλει ψέματα, δεν πιστεύει την αλήθεια, κι αυτό το γνωρίζουν οι πολιτικοί) ή τις ατάκες εκτός κειμένου των πρωταγωνιστών. Περάσαμε μια ώρα με εσωτερική αγαλλίαση, γέλιο αλλά και προβληματισμό.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στις καθηγήτριες, που είχαν την ευθύνη της παράστασης και στις μαθήτριες που κοπίασαν για μεγάλο διάστημα, καθώς και στον διευθυντή του σχολείου, που αγκάλιασε και στήριξε αυτή την προσπάθεια. Εύγε!!!

 

Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης