Τοπικά

Κοινό μήνυμα των προέδρων των Κυνηγετικών Συλλόγων Τρικάλων και Καλαμπάκας

Ανοίγει η κυνηγετική περίοδος και οι Σταύρος Τραγάνης και Γιώργος Δαλαμάγκας στέλνουν μήνυμα στους συναδέλφους τους:

«ΜΗ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΟΝΟ ΤΟ ΤΥΡΙ, ΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΑΚΑ

ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΟΝΤΙΚΟΣ, ΕΙΣΑΙ ΚΥΝΗΓΟΣ»

 

Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι Κυνηγοί,

Με αφορμή την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2018 – 2019 και ως Πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Τρικάλων και Καλαμπάκας, θα θέλαμε να ευχηθούμε ολόψυχα να έχουμε μια καλή Κυνηγετική Χρονιά, ζεστές κάννες και αναίμακτα κυνήγια χωρίς ατυχήματα. Το κυνήγι είναι μια νόμιμη και οικολογικά συμβατή δραστηριότητα και επιδίωξή μας είναι κάθε καινούργιο μέλος που μπαίνει στην οικογένειά μας να συνειδητοποιεί ότι γίνεται μέλος ενός ευρύτερου περίγυρου, δομημένου πάνω στους κανόνες που η πολιτεία έχει ορίσει αλλά και τους άγραφους νόμους για σεβασμό στο θήραμα, στο περιβάλλον και στο ανθρώπινο δυναμικό που δραστηριοποιείται στους κυνηγότοπους που επισκεπτόμαστε.

Οι Σύλλογοί μας συμπαραστέκονται σε κάθε μέλος τους, σε κάθε πρόβλημα που ανακύπτει και πάντα θα είναι αρωγοί σε κάθε προσπάθεια που προάγει την κυνηγετική συνείδηση και δημιουργεί τις βάσεις για σωστή και χρηστή διαχείριση της θήρας. Με ειλικρίνεια και σεβασμό στο θήραμα και την φύση πρέπει να δίνουμε καθημερινά το παράδειγμα σε κάθε μας δραστηριότητα που αφορά το κυνήγι και να γίνουμε φρουροί αυτού του αγαθού που η φύση μας έδωσε.

Ας βάλουμε ο καθένας μας ένα λιθαράκι, γιατί το κυνήγι είναι τρόπος ζωής. Ας προστατεύσουμε το περιβάλλον, μην πετάμε τα σκουπίδια μας στην ύπαιθρο, μην καταστρέφουμε την περιουσία των συνανθρώπων μας, να σεβόμαστε αυτόν που δεν κυνηγά. Ας κάνουμε αυτό που πρέπει κι αυτός που θα κερδίσει θα είναι πρώτα το κυνήγι και μετά οι κυνηγοί.

Όμως αγαπητοί συνάδελφοι αντί η σημερινή μέρα της έναρξης της κυνηγετικής περιόδου να είναι για όλους εμάς μέρα γιορτής, που περιμέναμε με χαρά και αγωνία, βιώνουμε και άλλου είδους συναισθήματα. Συναισθήματα θλίψης και ταυτόχρονα οργής για τη συμπεριφορά ορισμένων «πρώην συναδέλφων μας», οι οποίοι μη μπορώντας να ελέγξουν  την πικρία τους από την αποτυχία τους να εκλεγούν οι ίδιοι ή και να εκλέξουν ανθρώπους της αρεσκείας τους στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Ελεγκτική Επιτροπή του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων, αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα σωματείο ξεκομμένο από τις συνεργαζόμενες με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οργανώσεις, βάζοντας τη κυνηγετική δραστηριότητα σε περιπέτεια. Διατείνονται ότι ίδρυσαν κυνηγετικό σύλλογο. Ξεχνούν όμως ή αποσιωπούν ότι οι κυνηγετικοί σύλλογοι δεν είναι απλά σωματεία του Αστικού Κώδικα. Οι αναγνωρισμένοι και συνεργαζόμενοι με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κυνηγετικοί Σύλλογοι έχουν και άλλα θεσμοθετημένα καθήκοντα και υποχρεώσεις.

Οι ερωτήσεις, λοιπόν, είναι απλές και προκύπτουν με ευκολία: έχουν δικαίωμα στη θηροφύλαξη οι ίδιοι ή κάποιο άλλο ιδρυόμενο από αυτούς όργανο, όπως η ομοσπονδιακή θηροφυλακή; Προφανώς όχι. Έχουν δικαίωμα να προβαίνουν σε εμπλουτισμούς θηραμάτων στη φύση; Προφανώς όχι. Εκπονήσαν οι ανά την Ελλάδα συνοδοιπόροι τους κάποια μελέτη απαιτούμενη για την νόμιμη έναρξη της κυνηγετικής περιόδου και την υπογραφή της Ρυθμιστικής; Προφανώς όχι και αυτό αποδεικνύεται από την ίδια τη Ρυθμιστική, στην οποία ο αρμόδιος υπουργός επικαλείται μόνο τις προτάσεις της Κ.Σ.Ε. κι όχι τις δικές τους. Κατανοούν, επειδή ξέρουν, ότι βάζουν σε περιπέτειες το ελεύθερο κυνήγι στην Ελλάδα και το οδηγούν σε άλλες μορφές (βλέπε ρεζερβοποίηση) αλλά δεν τους νοιάζει. Θέλουν να εκδικηθούν όλους εσάς.

Μιλούν μόνο για την τιμή της άδειας και όχι για την διατήρηση του ελεύθερου κυνηγιού στην Ελλάδα. Τους λόγους για τους οποίους το κάνουν θα τους συζητήσουμε στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κ.Σ. Τρικάλων στις 28/08/2018 (στην οποία θα συμμετέχουν και τα μέλη του Κ.Σ. Καλαμπάκας) και θα γίνουν κατανοητοί από όλους. Εμείς αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση του ελεύθερου κυνηγίου. Δεν θέλουμε να κυνηγούμε σε ρεζέρβες, να πληρώνουμε για κάθε είσοδο και έξοδο σ’ αυτή και χωριστά το θήραμα. Συνάδελφε και φίλε κυνηγέ μη βλέπεις μόνο το τυρί αλλά πρόσεξε και την φάκα. Δεν είσαι ποντίκι αλλά κυνηγός. Στάσου στο ύψος σου. Υπερασπίσου την θέση σου και απαίτησε τη συνέχιση του κυνηγιού στη χώρα μας όπως το γνώρισες. ΑΓΝΟΗΣΕ ΤΟΥΣ, ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΕΙΣ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΙΟΙΣΟΥΝ ΤΟ ΑΠΟΘΗΜΕΝΟ ΤΟΥΣ. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κυνηγετική οικογένεια, των 3.000 μελών του νομού Τρικάλων, την οποία περήφανα υπηρετούμε, θα γυρίσει τις πλάτες στην παρέα των δυόμιση δεκάδων και στα κελεύσματά της, που μοναδικό σκοπό έχουν τη διάσπαση της ενότητας των κυνηγών και την ικανοποίηση των προσωπικών τους φιλοδοξιών.

Λυπούμαστε όμως ιδιαίτερα γιατί η πλειοψηφία των διοικούντων το νέο αστικό σωματείο αποτέλεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ισχυρό διοικητικό βραχίονα του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων, μέχρι που τα μέλη του αποφάσισαν να αλλάξουν σελίδα.

Υπόσχονται με βάση το καταστατικό τους ότι θα προβαίνουν σε εμπλουτισμό θηραμάτων. Δε γνωρίζουν άραγε ότι αυτή τη δράση την επιτελούν με βάση το Νόμο μόνο οι συνεργαζόμενοι με το υπουργείο Περιβάλλοντος Κυνηγετικοί Σύλλογοι και οι αρμόδιες Δημόσιες Υπηρεσίες;

Υπόσχονται ότι θα προστατεύουν το θήραμα και θα συνεργάζονται για τη θηροφύλαξη. Δε γνωρίζουν άραγε ότι αυτό το δικαίωμα το έχουν μόνο οι ομοσπονδιακοί θηροφύλακες των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων και οι δασικοί υπάλληλοι, οι οποίοι νόμιμα ελέγχουν κάθε έκνομη δραστηριότητα στη φύση, από όποιον και αν λαμβάνει χώρα – κυνηγό ή μη;

Το μόνο που προσφέρουν εν τέλει είναι καθοδήγηση για το πώς θα εκδώσουν οι κυνηγοί άδεια στο Δασαρχείο. Διερωτάται εύλογα κανείς, για το κυνήγι και τις υπόλοιπες δραστηριότητες που αποσκοπούν στη συνέχεια της κυνηγετικής δραστηριότητας, όπως την ξέρουμε, τι κάνουν;  Απολύτως τίποτα! Προσπαθούν να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους και τις όποιες πικρίες έχουν, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την κυνηγετική μας δραστηριότητα. Το νέο σωματείο εκ των πραγμάτων δεν έχει απολύτως καμιά προοπτική αλλά ούτε και όραμα για κάτι καλύτερο. Μόνο κακό και διχόνοια μπορεί να προκαλέσει.

Μπορεί αυτό το σωματείο να ενδιαφέρεται και να αγαπά το κυνήγι; Φυσικά και όχι. Αδιαφορεί για όλα όσα άπτονται της κυνηγετικής δραστηριότητας. Το νομότυπο της σύστασής του δεν μπορεί να καλύψει την πραγματικότητα της διασπαστικής, διχαστικής και εν τέλει άγονης ύπαρξής του.

Αγαπητοί συνάδελφοι κυνηγοί, πιστεύουμε ακράδαντα ότι για να λογίζεσαι κυνηγός δεν αρκεί να διαθέτεις άδεια, όπλο και σκύλο αλλά κυρίως σεβασμό και γνώση για αυτό που αγαπάς. Απαιτείται συνείδηση ότι οι Κυνηγετικές Οργανώσεις αποτελούν κατάκτηση των κυνηγών και αποτελούν το σπίτι τους. Η προάσπιση της κυνηγετικής δραστηριότητας περνά εκ των πραγμάτων μόνο από τις αναγνωρισμένες Κυνηγετικές Οργανώσεις και τη διαφανή λειτουργία αυτών.

Όποιος κυνηγός επιλέγει τη διαδικασία που το συγκεκριμένο σωματείο προωθεί και προτείνει για την έκδοση της άδειας θήρας, ρίχνει νερό στο μύλο αυτών που επιβουλεύονται την κυνηγετική δραστηριότητα στη χώρα μας. Διοχετεύει τα χρήματά του σε δράσεις προσανατολισμένες έξω από την κυνηγετική δραστηριότητα, αφού τίποτα από αυτά με αποδείξεις δεν επιστρέφει στο κυνήγι και την αειφορία του. Παράλληλα ενισχύει ένα φορέα που ζημιώνει το κυνήγι, μέσα από την προσπάθεια δυσφήμισης και υποβάθμισης του θεσμού των Κυνηγετικών Οργανώσεων που επιχειρεί, μέσω του εκφερόμενου προφορικού του λόγου.

Φίλε κυνηγέ, μη βλέπεις το δένδρο και χάνεις το δάσος. Προστάτευσε αυτό που αγαπάς, συσπειρώσου και δώσε τη μάχη γι’ αυτό συντεταγμένα, μέσα από τις πραγματικές κυνηγετικές οργανώσεις. Αποκάλυψε τους πραγματικούς στόχους και σκοπούς των εμπνευστών της κίνησης για τη δημιουργία του νέου σωματείου, υπερασπίσου την επιλογή που έκανες τον Απρίλη του 2017. Υπερασπίσου την ενότητα της Κυνηγετικής οικογένειας.

Προσωπικά σου δηλώνουμε ότι δεν διεκδικήσαμε την ψήφο σου προκειμένου να γίνουμε Πρόεδροι και να χαρούν οι γυναίκες και τα παιδιά μας, ούτε για να προσθέσουμε ένα αξίωμα στο βιογραφικό μας.

Αφιερώνουμε τον χρόνο μας σ’ αυτό που αγαπάμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τη συνέχιση του παραδοσιακού κυνηγιού στη χώρα μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και όλοι μαζί, ενωμένοι, θα συνεχίσουμε.

 

Περισσότερα στην έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κυνηγετικού Συλλόγου Τρικάλων στις 28.08.2018 (με συμμετοχή και μελών του Κ.Σ. Καλαμπάκας) – του αναγνωρισμένου και συνεργαζόμενου με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με εκπλήξεις.

 

 

Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Τρικάλων:                Σταύρος Τραγάνης

Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Καλαμπάκας:          Γιώργος Δαλαμάγκας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης