Ροή Τοπικά

Ο Σ. Παπαδόπουλος για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ

Σε ένα θέμα είχαν δίκιο οι εισηγητές της ΝΔ στη συζήτηση της Βουλής για τη Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Ότι η πρόταση μομφής που κατέθεσε η Κ.Ο. της ΝΔ,  έθετε σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις το καυτό ζήτημα των απόψεών τους για την διακυβέρνηση της χώρας κι όχι μόνον για το Μακεδονικό. Γιατί το πραγματικό ζήτημα που τέθηκε με την πρόταση μομφής,   ήταν η πτώση της Κυβέρνησης και η ανακοπή των πρωτοβουλιών της για τις τομές, τις  μεταρρυθμίσεις, τις αλλαγές που οδηγούν μετά την έγκριση της 4ης αξιολόγησης και της ρύθμισης του χρέους, στη δίκαιη – βιώσιμη ανάπτυξη της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Το ΚΚΕ, με την ιδεολογική προσέγγιση που κάνει, διαφωνεί με κάθε λύση του Μακεδονικού ζητήματος που ενδιαφέρει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποχώρησε από την ψηφοφορία για τη πρόταση μομφής της ΝΔ γιατί εκτίμησε ότι αποτελούσε μεθόδευση της ΝΔ που δεν είχε σχέση με την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά με άλλες σκοπιμότητες.

Η Κ.Ο. των ΑΝΕΛΛ διαφωνεί με την Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Καταψήφισε όμως την πρόταση μομφής της ΝΔ ( πλήν του διαγραφέντος Δημ. Καμμένου ), γιατί θέλει να συνεχιστεί το κυβερνητικό έργο για την ανασυγκρότηση της χώρας από τις επιπτώσεις των μνημονίων, για την κάθαρση από τα αίτια της φαύλης διαχείρισης του δημοσίου χρήματος – για την  εξαφάνιση της διαπλοκής και της ρεμούλας.

Η Κ.Ο. του ΠΟΤΑΜΙΟΥ βρίσκει θετική τη Συμφωνία. Το ίδιο και η ΔΗΜΑΡ, το ΚΙΔΗΣΟ. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε μια καταπληκτικά τεκμηριωμένη ομιλία για το Μακεδονικό, στην Ολομέλεια. Υπάκουσαν όμως στην επιλογή της κ.Γεννηματά για Εκλογές τώρα και ψήφισαν την πρόταση μομφής της ΝΔ.

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, η κ.Γεννηματά, συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα,  χαιρέτισαν την πτώση της Κυβέρνησης Ραχόϊ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Σάντσεθ στην Ισπανία. Διακήρυξαν « ίσες αποστάσεις από την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ», έκαναν προτάσεις για Συνταγματική Αναθεώρηση – για Διακομματική Επιτροπή χάραξης εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής…   Ταυτόχρονα, αγνόησαν τις σκέψεις του ΟΥΝΤΟ ΜΠΟΥΛΜΑΝ για τη πολιτική συμμαχιών στην Ευρώπη, καθώς και την ενθουσιώδη αξιολόγηση της Συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα. Συντάχθηκαν απόλυτα με την πρόταση μομφής της ΝΔ και με το Αντι – ΣΥΡΙΖΑ Μέτωπο για το οποίο πρωταγωνιστεί ο Αντώνης Σαμαράς, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης… Κατάργησαν τις « ίσες αποστάσεις» – επειδή θέλουν την πτώση της Κυβέρνησης και τον σχηματισμό άλλης μαζί με τη νεοφιλελεύθερη – εθνικολαϊκιστική – διαπλεκόμενη ΝΔ …

Μπορούσαμε να κάνουμε μια πιο νηφάλια συζήτηση μέσα και έξω από τη Βουλή, χωρίς δραματικούς τόνους, χωρίς συνωμοσιολογικές θεωρίες, χωρίς διχαστικές ρητορείες περί εθνομηδενιστών – υποταγμένων – προδοτών…, για το ποια πρέπει να είναι η καταληκτική εθνική γραμμή στο Μακεδονικό – Σκοπιανό ζήτημα. Άλλωστε κανείς μας δεν κατέχει την απόλυτη αλήθεια για το ποιο ακριβώς είναι το εθνικό συμφέρον στα καυτά εθνικά  ζητήματα στα οποία υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις. Ο υποκειμενισμός υπάρχει σε όλες τις προσεγγίσεις για το εθνικό συμφέρον, το λαϊκό συμφέρον, ακόμη και για το ταξικό συμφέρον… Αυθεντική ερμηνεία για το τι είναι πατριωτικό και εθνικό και τι είναι προδοτικό, δόθηκε π.χ. στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αντιστάθηκε στους κατακτητές  και από τους ελάχιστους που έγιναν συνεργάτες των Γερμανών – μαυραγορίτες – καταδότες…

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ  και μικρό τμήμα της ΝΔ ( το μεγαλύτερο υποτάχθηκε στον τυχοδιωκτισμό  – στην στείρα πατριδοκαπηλία ) που με ειλικρίνεια θέλουν λύση του προβλήματος και όχι διαιώνισή του,  προφανώς θεωρούν  ότι θα μπορούσαν  να κάνουν  πιο καλούς χειρισμούς στην επίλυση των διαφορών με την γειτονική χώρα. Θεωρούν οτι η αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ θα μπορούσε να αποδεχτεί : να αλλάξει το Σύνταγμά της, το όνομά της  (  που αναγνωρίζουν ήδη 148 Χώρες του ΟΗΕ ως σκέτη Μακεδονία ), τα αλυτρωτικά σύμβολα – χάρτες – βιβλία – αγάλματα – σημαίες…, τις παραχαράξεις της, τις φαντασιώσεις της… και ταυτόχρονα να αποδεχτεί για όλες τις χρήσεις  και  το σύνολο των δικών μας αντιλήψεων για την ταυτότητά τους, την γλώσσα τους, την ιθαγένειά τους ( ασφαλώς και δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος, μακεδονική γλώσσα ).

Δεν έχει στοιχεία ρεαλισμού αυτός ο ισχυρισμός, όσο εκβιαστικά κι αν είχαμε συμπεριφερθεί έναντι της εισόδου τους στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Ήδη ο Πρόεδρός τους δηλώνει ότι δεν θα υπογράψει « αυτή την επιζήμια –  ταπεινωτική  Συμφωνία»  για τη χώρα του και ήδη ετοιμάζονται Συλλαλητήρια της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα κατά « της προδοτικής Συμφωνίας του Ζάεφ».

Εάν δεν προχωρήσει αυτή η έντιμη ιστορική συμβιβαστική λύση, που συναντά ευρωπαϊκή και παγκόσμια επιδοκιμασία, η κατάσταση που θα διαμορφωθεί θα είναι η διαιώνιση και επιδείνωση της σημερινής πραγματικότητας, ο επικίνδυνος αλυτρωτισμός μιας ταπεινωμένης χώρας. Δεν θα είναι μόνον η Πρωθυπουργός της Γερμανίας που θα αποκαλεί τη γειτονική χώρα σκέτα Μακεδονία. Θα είναι και πολλοί άλλοι Ευρωπαίοι Ηγέτες. Θα είναι πολύ περισσότερες από 148 οι Χώρες που θα αναγνωρίζουν τη γειτονική ως σκέτη Μακεδονία. Θα είναι όλα τα Παγκόσμια Συνέδρια στα οποία η ΠΓΔΜ θα αναγράφεται ως Μακεδονία. Θα είναι μια τεράστια παραχώρηση στην επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, στην Ακροδεξιά της Ελλάδας – της ΠΓΔΜ –  των Βαλκανίων – της Ευρώπης.

Αυτή θα ήταν η αμείλικτη εξέλιξη των γεγονότων εάν ο ακραίος εθνικολαϊκισμός – η πατριδοκαπηλία  κυριαρχούσαν στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ. Μια εξέλιξη που δεν βοηθά τις σχέσεις καλής γειτονίας των 2 Χωρών.  Δεν βοηθά την γειτονική χώρα  να κατακτήσει την αυτογνωσία της, να άρει τις ιστορικές παραχαράξεις της – τους αλυτρωτισμούς της, να μην γίνει προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ, να συνεχίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.  Δεν βοηθά την Ελλάδα να συνεχίσει να ηγεμονεύει στην ειρηνική συμβίωση των λαών των Βαλκανίων, στις δυνατότητες συνεργατικής ανάπτυξης των Βαλκανικών Χωρών, στη προώθηση των Βαλκανικών δικτύων επικοινωνίας – συγκοινωνιών – μεταφορών – ενεργειακών αγωγών – εμπορίου –  τουρισμού… Δεν βοηθά τη Θεσσαλονίκη να είναι η πύλη εισόδου για όλα τα Βαλκάνια, να είναι η ουσιαστική πρωτεύουσα όλων των Βαλκανίων. Δεν βοηθά  στη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του Τουρκικού επεκτατισμού που είναι το πραγματικό εθνικό πρόβλημα. Δεν βοηθά και την μεγάλη συζήτηση που οφείλουμε να κάνουμε για προγραμματικές συγκλίσεις και αποκλίσεις πάνω στο στρατηγικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης – δίκαιης  ανάπτυξης της χώρας μας και στον ρόλο της στην προοδευτική εμβάθυνση της Ενωμένης Ευρώπης.

Ευτυχώς, η ιστορική Συμφωνία βοηθά και τις 2 Χώρες να αλλάξουν σελίδα…

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΚΗΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΚΕ ΥΓΕΙΑΣ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης