Ροή Τοπικά

Πόλεμος για τον τίτλο των Σταγών. Επιστολή Καλαμπακιωτών σε Μητροπολίτες

Ζητούν την άμεση απαλοιφή του «Σταγών» από τον τίτλο της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη Τρίκκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του trikalavoice.gr  επιτροπή που έχει συσταθεί στην Καλαμπάκα απέστειλε πολυσέλιδη επιστολή, άκρως εμπιστευτική, τόσο στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, όσο και στο σύνολο τον Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Μέσα από την επιστολή γίνεται εξιστόρηση των γεγονότων των τελευταίων χρόνων, από την εκλογή του Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών Χρυσοστόμου (το 2015) και τη μονιμοποίηση της Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων, μέχρι και τις ενέργειες που είχε κάνει ο Μακαριστός Σεραφείμ και αποφάσεις της Συνόδου για τον τίτλο των «Σταγών». Τεκμηριώνεται επίσης πως νομιμοκανονικά και εκκλησιολογικά δεν μπορούν να υφίστανται δυο Μητροπόλεις με ταυτόσημα ονόματα (Τρίκκης & Σταγών και Σταγών & Μετεώρων), καθώς η εκάστη Μητρόπολη είναι μια και μόνη Καθέδρα. Μέσα από την κατάθεση  στοιχείων και ιστορικών δεδομένων, τα μέλη της επιτροπής αναφέρονται στη πορεία της Μητρόπολης Σταγών στο διάβα των αιώνων και τη συνεισφορά της στον Ορθόδοξο κόσμο.

Όσον αφορά τους σύγχρονους καιρούς αναφέρονται στις συχνές επισκέψεις του Μητροπολίτη Τρίκκης & Σταγών Χρυσοστόμου στην Καλαμπάκα και τη «σύγχυση» που προκαλείται στο ποίμνιο. 

Εν κατακλείδι οι Καλαμπακιώτες ζητούν από τους Μητροπολίτες να προχωρήσουν άμεσα, ει δυνατόν στην επόμενη προγρααμματισμένη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις αρχές Οκτωβρίου, στην αποκατάσταση της «Εκκλησιαστικής τάξης και Δικαιοσύνης», προειδοποιούν δε με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εάν αυτό δεν συμβεί.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Μετέωρα» ο Μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος είχε ερωτηθεί περί του θέματος και είχε απαντήσει ως εξής: “Είναι ένα θέμα το οποίο οπωσδήποτε απασχολεί τη Μητρόπολή μας αλλά και ένα θέμα που απασχολεί και την γειτονική Μητρόπολη, την αδελφή Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο και πιστεύω ότι σύντομα, δεν γνωρίζω τον χρόνο, αλλά σύντομα νομίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα”.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης