Οι αγώνες κερδίζονται όταν δίνονται με σχέδιο και στόχο. Δυστυχώς για τις Πανεπιστημιακές Σχολές φαίνεται πως οδεύουμε χωρίς… πυξίδα.
Πολλοί κάνουν παραλληλισμούς της σημερινής κατάστασης, της κατάφορης αδικίας των Τρικάλων από την αναδιάρθρωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με εκείνη του 1991, όταν όλη η πόλη ενωμένη έδινε έναν αγώνα για τη ίδρυση του ΤΕΦΑΑ τότε (ΣΕΦΑΑ σήμερα). Τότε πορεύονταν με σχέδιο, ήξεραν τι είχαν επιχειρήματα, υπήρξαν συσκέψεις συντονισμού και κατάθεση προτάσεων πριν βγουν οι προύχοντες της εποχής και πουν στο λαό τι διεκδικούμε. Και ο λαός, μαζί και κλήρος, μαζί και ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος, μαζί και η μαθητιώσα νεολαία της εποχής βγήκε διεκδίκησε και κέρδισε. Σήμερα;… Σύγχυση.
Αποδείχθηκε και το πρωί της Πέμπτης αυτό (… ατυχής μέρα, ατυχής ώρα) με την άρον-άρον διοργάνωση «συλλαλητηρίου» στο οποίο συμμετείχαν μόνο εκπρόσωποι φορέων. Γκρίνια γι’ αυτά που χάνουμε και ένα θολό μήνυμα για το… τι διεκδικούμε. Νέες Πανεπιστημιακές Σχολές, γενικά, για να μην είμαστε ουραγοί της Θεσσαλίας.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης σηκώνει ανάστημα έναντι των Κυβερνητικών επιλογών. «Ανταμώνουμε σήμερα εδώ, ρίχνοντας διαχωριστικές γραμμές και αφήνοντας στην άκρη μεταξύ μας διαφορές…» είπε «βρισκόμαστε εδώ ενωμένοι όχι για να διεκδικήσουμε κάτι παραπάνω για τη πόλη και το Νομό, ούτε για να ζητήσουμε κάτι από τους κυβερνώντες. Βρισκόμαστε εδώ για φωνάξουμε πως ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ Πανεπιστημιακά Τμήματα και κανείς δε μπορεί να αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν μπορεί να μας εμπαίζουν. Δεν το επιτρέπουμε να μας εμπαίζουν. Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσά τους...»… «Και έρχονται τώρα οι κυβερνώντες» είπε «χωρίς διάλογο, χωρίς συζήτηση, με μια απόφαση, σε μια νύχτα να καταργήσουν Σχολές και να αφήσουν τα Τρίκαλα φτωχό συγγενή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μοίρασαν 16 νέα Τμήματα στο νέο Πανεπιστήμιο και από αυτά βρήκαν… μόνο ένα να διαθέσουν για τα Τρίκαλα, καταργώντας παράλληλα τα ΤΕΙ της πόλης μας. Είμαστε εδώ σήμερα για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους κυβερνώντες ότι τα Τρίκαλα δεν θα παραμείνουν φτωχός συγγενής. Δε θα μείνουμε να παρακολουθούμε με σταυρωμένα χέρια να καταδικάζουν τη πόλη και το Νομό μας σε εκπαιδευτική απομόνωση».
Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου επέμεινε στο ότι «η διχόνοια ΔΕΝ ταιριάζει στη Θεσσαλία της ανάπτυξης που όλοι θέλουμε». Διότι «Τα πανεπιστήμια είναι πολιτισμός και φορείς ανάπτυξης», οπότε «Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία, ούτε για τη Θεσσαλία, ούτε για τα Τρίκαλα.
Καυτηρίασε όμως το ότι δεν είναι «δίκαιη ανάπτυξη» η ύπαρξη
– 14 τμημάτων στο Βόλο
– 9 στη Λάρισα
– 4 στην Καρδίτσα
– 5 στη Λαμία
– και μόλις 2 στα Τρίκαλα
Και διευκρίνισε: «ΔΕΝ είμαι οπαδός της προσέγγισης “κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο”. Αν για κάποιους σοβαρούς και τεκμηριωμένους εκπαιδευτικούς λόγους αυτά θα έπρεπε να πάνε σε μία πόλη, θα συμφωνούσα, αρκεί να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στις υπόλοιπες. Όταν όμως η λογική του Υπουργείου, χρόνια τώρα, δεν είναι αυτή κατανέμοντας σχολές σε όλη τη Θεσσαλία, αυτή η κατανομή θα πρέπει να είναι δίκαιη».
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων επίσης ανέφερε ως εντελώς δυσάρεστο γεγονός, την απουσία διαβούλευσης με τους παραγωγικούς φορείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, «να αγνοηθούν πλήρως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και να προταθούν τμήματα που ελάχιστα ακουμπούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της αγοράς, της χώρας».
Ομιλίες απηύθηναν στο ίδιο μήκος κύματος οι Μητροπολίτες Τρίκκης & Σταγών Χρυσόστομος και Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Γιαγιάκου, ο αντιδήμαρχος Καλαμπάκας Γιάννης Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος του Δήμου Φαρκαδόνας, ενώ παρών ήταν ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας.