Λύθηκε το μυστήριο των επιβλητικών αγαλμάτων στο νησί του Πάσχα

Επί αιώνες τα τεράστια πέτρινα αγάλματα στο νησί του Πάσχα αποτελούσαν ένα μυστήριο άλυτο για τους εξερευνητές και τους επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να βρουν τη λύση γιατί τα αγάλματα βρίσκονται εκεί που… βρίσκονται.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις πλατφόρμες (ahu) όπου στέκονται τα πέτρινα αγάλματα, γνωστά ως moai, καθώς και τις τοποθεσίες των φυσικών πόρων του νησιού και ανακάλυψαν ότι αυτά βρίσκονται κοντά σε πηγές γλυκού νερού.

Λένε ότι το πόρισμα υποστηρίζει την ιδέα ότι οι πτυχές της κατασκευής των πλατφορμών και των αγαλμάτων, όπως το μέγεθος τους, θα μπορούσαν να συνδεθούν με την αφθονία και την ποιότητα τέτοιων προμηθειών.

«Το σημαντικό είναι ότι καταδεικνύει ότι οι ίδιες οι θέσεις των αγαλμάτων δεν αποτελούν κάποιο περίεργο τελετουργικό. Τα ahu και τα moai, αντιπροσωπεύουν τελετουργία, με την έννοια ότι υπάρχει συμβολικό νόημα σε αυτά, αλλά ενσωματώνονται στη ζωή της κοινότητας», δήλωσε ο καθηγητής Carl Lipo του πανεπιστημίου Binghamton στη Νέα Υόρκη,  ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Στο νησί του Πάσχα ή Rapa Nui, βρίσκονται πάνω από 300 πέτρινες κεφαλές, καθεμία από τις οποίες μπορεί να χτίστηκε από ξεχωριστή κοινότητα. Οι πρώτες εξ αυτών εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα και πολλές βρίσκονται γύρω από την ακτή.

Εκτιμάται ότι τα μνημεία αντιπροσωπεύουν προγόνους και συνδέονται με τελετουργική δραστηριότητα, που αποτελούσε σημαντικό κομμάτι για την κοινότητα, ωστόσο μέχρι σήμερα η επιλογή της τοποθεσίας τους παρέμενε μυστήριο. Ενώ οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν προτείνει ότι οι τοποθεσίες μπορεί να έχουν επιλεγεί μα βάση τη σύνδεσή τους με βασικούς πόρους, η τελευταία έρευνα αμφισβητεί για πρώτη φορά τους εν λόγω ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με τη Guardian, η ομάδα επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου έχει γίνει πλήρης χαρτογράφηση των διαφόρων πηγών και ερεύνησαν την κατανομή των 93 αγαλμάτων που κατασκευάστηκαν προτού εμφανιστούν οι ευρωπαίοι εξερευνητές τον 18ο αιώνα.

Αφού δεν βρήκαν καμία σύνδεση μεταξύ της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή εργαλείων με αυτή για την κατασκευή μνημείων, εξέτασαν αν οι ahu βρίσκονταν κοντά σε άλλες σημαντικές πηγές: κήπους με διάσπαρτες πέτρες όπου καλλιεργούνταν λαχανικά, τοποθεσίες που συνδέονται με την αλιεία  και πηγές γλυκού νερού.

Το ενδιαφέρον τους στράφηκε προς τα εκεί, αφότου η ομάδα άρχισε να ψάχνει από πού έπαιρναν πόσιμο νερό, οι κάτοικοι του νησιού. Το νησί δεν διαθέτει μόνιμες πηγές, ενώ οι κάτοικοι δεν φαίνεται να βασίζονταν στις λίμνες.

cnn.gr