Διεθνή

Να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ιρακινό έδαφος καλεί την Αγκυρα η Βαγδάτη

Το Ιράκ κάλεσε σήμερα, Πέμπτη, την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφός του και να σταματήσει τις «προκλήσεις», την επομένη της αποστολής τουρκικών ειδικών δυνάμεων για να πολεμήσουν Κούρδους μαχητές.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στη Βαγδάτη, Φατίχ Γιλντίζ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου του επιδόθηκε επιστολή διαμαρτυρίας που χρησιμοποιεί τους «πλέον ισχυρούς» όρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου. Είχε κληθεί για πρώτη φορά την Τρίτη έπειτα από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε την Κυριακή η Τουρκία εναντίον Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), που διαθέτουν βάσεις και στρατόπεδα εκπαίδευσης στα βουνά του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Μολαταύτα, η Τουρκία έστειλε την Τετάρτη καταδρομείς που αποβιβάστηκαν από ελικόπτερα σε περίπου δέκα χωριά στην επαρχία Ντόχουκ, στα σύνορα με τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ, στο πλαίσιο μιας χερσαίας και αεροπορικής επιχείρησης με την επωνυμία «Νύχια της Τίγρης».

Την Τρίτη, ο Φατίχ Γιλντίζ είχε υπογραμμίσει πως η χώρα του θα συνεχίσει τη δράση της κατά της «τρομοκρατίας» όσο η Βαγδάτη δεν εκδιώκει το PKK, μια οργάνωση την οποία η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρούν «τρομοκρατική».

Για τους ειδικούς, είναι αδύνατο η Τουρκία να εξαπέλυσε την επιχείρηση χωρίς να έχει ενημερώσει τη Βαγδάτη και την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Ιρακινού Κουρδιστάν. Το PKK είναι ένας αντίπαλος τόσο για την κυβέρνηση στη Βαγδάτη όσο και για τις ιρακινές κουρδικές αρχές, που προσπαθούν επί χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα, να αναγκάσουν τους μαχητές του να εγκαταλείψουν την περιοχή. Εντούτοις, παρότι ξιφουλκούν με το PKK για την επιρροή στους Κούρδους της Μέσης Ανατολής, οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν δεν αντέδρασαν στην τελευταία τουρκική επίθεση.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως η Τουρκία σχεδιάζει να εγκαταστήσει άλλες δύο προσωρινές στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ.

Σήμερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τουρκικές δυνάμεις έπληξαν τουλάχιστον 500 στόχους του PKK με μαχητικά F-16, drones και οβιδοβόλα στον πλαίσιο της επιχείρησης «Νύχια της Τίγρης» στην περιοχή Χαφτάνιν.

Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, που ζήτησε ανωνυμία, είπε πως η Άγκυρα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις έπειτα από συνομιλίες με τις ιρακινές αρχές για την εκδίωξη μαχητών από τα σύνορα και τη στοχοθεσία δυνάμεων, διαδρομών και επιμελητειακών διευκολύνσεων του PKK.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης