Το lockdown σκοτώνει: 50 δολοφονίες γυναικών στην Αργεντινή μέσα σε δύο μήνες

Ο αριθμός των γυναικών που δολοφονήθηκαν εξαιτίας του φύλου τους στην Αργεντινή έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας το διάστημα που επιβάλλονται τα μέτρα περιορισμού της κίνησης των πολιτών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε μια οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς διαπράχθηκαν περίπου 50 γυναικοκτονίες μέσα σε λιγότερους από δύο μήνες.

Τρεις από αυτές τις γυναίκες δολοφονήθηκαν μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τη φεμινιστική οργάνωση La Casa del Encuentro, με έδρα το Μπουένος Άιρες.

Η οργάνωση αυτή τονίζει ότι της προξενεί τεράστια ανησυχία όχι μόνο αριθμός των γυναικών που δολοφονούνται, αλλά και η σκληρότητα της βίας που υφίστανται.

«Έχουμε θορυβηθεί. Αυτός είναι ο υψηλότερος αριθμός σε δέκα χρόνια», τόνισε η Άντα Ρίκο, πρόεδρος της οργάνωσης και διευθύντρια του προγράμματος Παρατηρητήριο Γυναικοκτονιών.
Τα θύματα «ξυλοκοπούνται μέχρι θανάτου ή στραγγαλίζονται», στηλίτευσε η Ρίκο στο Thomson Reuters Foundation.

Δώδεκα γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά εξαιτίας του φύλου τους στη Λατινική Αμερική, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στην περιφέρεια αυτή εντοπίζονται οι 14 από τις 25 χώρες του κόσμου με τους υψηλότερους δείκτες γυναικοκτονιών στον κόσμο.

Στη μεγάλη πλειονότητα των υποθέσεων της συγκεκριμένης φύσης, δεν ασκείται καν ποινική δίωξη.

Τα δεδομένα στην Αργεντινή συνάδουν με την παγκόσμια τάση αύξησης της βίας εξαιτίας του φύλου ενόσω εφαρμόζεται lockdown, που παγιδεύει γυναίκες στα σπίτια μαζί με αυτούς που τις κακοποιούν χωρίς να είναι καν σε θέση να ζητήσουν βοήθεια εν μέσω της πανδημίας, επισημαίνουν ειδικοί.

CNN.GR