Γκάλοπ Marc: Κοντά στην αυτοδυναμία η ΝΔ

Σε τροχιά αυτοδυναμίας κινείται η αξιωματική αντιπολίτευση παρά την κάμψη του σαφούς προβαδίσματος που τη χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται ενώ η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, δείχνει να παγιώνεται και εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης προεξοφλεί την επικράτη της Νέας Δημοκρατίας στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση.

Η διψήφια διαφορά την οποία διατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση – προπορεύεται κατά 10,9% στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων (29,9% η Νέα Δημοκρατία, 19% ο ΣΥΡΙΖΑ) – σε συνδυασμό με τη συνολικά αρνητική προαίρεση που, όπως προκύπτει από την έρευνα της Marc για το ΘΕΜΑ, έχει η κοινή γνώμη για τις βασικότερες επιλογές της κυβέρνησης («έξοδος από το μνημόνιο», Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό, ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι, ανασχηματισμός) καθιστούν μάλλον μη αναστρέψιμη τη σειρά κατάταξης των κομμάτων.

Τα στοιχεία της μέτρησης δείχνουν εξακομματική βουλή σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΘΕΜΑτος που έγιναν με τη μέθοδο της αναλογικής κατανομής των αναποφάσιστων.