ReadLab. Έργα έρευνας και καινοτομίας με διεθνές αντίκτυπο από μια Τρικαλινή εταιρεία

Όταν η εξειδικευμένη γνώση και η καινοτομία συνυπάρχουν με τη δημιουργικότητα και το όραμα προκύπτουν έργα με διεθνές αντίκτυπο. Ακολουθώντας την προσέγγιση αυτή, η εταιρεία  Research Innovation and Development Lab (ReadLab) έχοντας τις ρίζες της στην Πύλη Τρικάλων, αναπτύχθηκε και ανέλαβε έργα σε ολόκληρο το κόσμο μέσω πολυετών συμβολαίων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κλείνοντας μιας άκρως επιτυχημένη και δημιουργική χρονιά. Για τα εν λόγω έργα διενεργούνται διαγωνισμοί στα πλαίσια των οποίων οι συμμετέχοντες καταθέτουν προτάσεις και προσφορές, απαντώντας σε τεχνικές προδιαγραφές μεγάλης πολυπλοκότητας και συνήθως στην αγγλική γλώσσα.

Επιστημονικός υπεύθυνος και ιδρυτής της εταιρείας είναι ο Στέφανος Χρ. Βαγενάς, MSc Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ.

Σύντομη περιγραφή των έργων στα οποία συμμετέχει η εταιρεία ReadLab για το έτος 2018:

  • Strengthening of relations between higher education and the wider economic and social environment (Yabda)-Επικεφαλής εταίρος Université Hassan II de Casablanca, Μαρόκο

Σκοπός του έργου Yabda, που στα Αραβικά σημαίνει ξεκίνημα/έναρξη, είναι η διασύνδεση των Πανεπιστήμιων του Μαρόκου, της Αλγερίας και της Τυνησίας  με την αγορά εργασίας και την επιχειρηματικότητα, ιδρύοντας κέντρα επιχειρηματικότητας σε 10 Αραβικά Πανεπιστήμια και μεταφέροντας καλές πρακτικές από την Ευρώπη. Στο έργο συμμετέχουν,  εκτός της Τρικαλινής εταιρείας ReadLab, 4 Πανεπιστήμια από το Μαρόκο, 4 Πανεπιστήμια από την Αλγερία, 2 Πανεπιστήμια από την Τυνησία καθώς επίσης το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο της Λιέγης και το Πανεπιστήμιο της Μαρσέιγ. Το έργο Yabda συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA2 – Capacity Building in Higher Education.

Website: https://yabda-project.eu

  • Empowering public authorities and professionals towards trauma-informed leaving care support (CarePath)-Επικεφαλής εταίρος University of Torino, Ιταλία

Σκοπός του έργου CarePath είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης για τη βοήθεια και προστασία παιδιών στη Ευρώπη, τα οποία έχουν μεγαλώσει στο πλαίσιο ιδρυματικής φροντίδας και βρίσκονται στη φάση της αποχώρησής τους από την ιδρυματική φροντίδα.   Ο μηχανισμός που θα δημιουργηθεί περιλαμβάνει δράσεις για την ανάπτυξη των ικανοτήτων των επαγγελματιών, που ασχολούνται με τα συγκεκριμένα παιδιά, καθώς και την ενδυνάμωση των δομών δημοσίων αρχών με προσεγγίσεις ενημερωμένες σχετικά με το ψυχικό τραύμα. Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τορίνο και οι συμμετέχοντες εταίροι είναι η περιφέρειας της Καλαβρίας στη Νότια Ιταλία, ο μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός IACP, ο οργανισμός Eurochild με έδρα στις Βρυξέλλες, η Ελληνική μη κερδοσκοπική οργάνωση Εργώ, ο οργανισμός Cordelia από την Ουγγαρία, η Τρικαλινή εταιρεία ReadLab καθώς και η αναπτυξιακή του Δήμου Τρικκαίων E-Trikala.

Το έργο CarePath συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα European Union’s Rights, Equality and Citizenship Programme (REC 2014-2020).

Website: https://carepath-project.eu

  • MSc course in Food Processing and Innovation (FOODI)-Επικεφαλής εταίρος Technological University of Malaysia, Μαλαισία

Σκοπός του έργου FOODI είναι η ίδρυση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc course in Food Processing and Innovation σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια της Μαλαισίας, της Καμπότζης και της Ταϊλάνδης μεταφέροντας τεχνογνωσία από τους Ευρωπαίους εταίρους του έργου: ReadLab (Ελλάδα), Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα), Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Ελλάδα) University College Dublin (Ιρλανδία), University of Salerno (Ιταλία). Το έργο FOODI συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA2 – Capacity Building in Higher Education.

  • MSc In Sustainable Food Production Systems (STEPS)-Επικεφαλής εταίρος Agricultural University of Tirana, Αλβανία

Σκοπός του έργου STEPS είναι η ίδρυση του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών MSc In Sustainable Food Production Systems σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια της Αλβανίας, του Κοσόβου και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μεταφέροντας τεχνογνωσία από τους Ευρωπαίους εταίρους του έργου: ReadLab (Ελλάδα), ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας (Ελλάδα), University of Agronomic Sciences and Veterinary Medicine in Bucharest (Ρουμανία), Czech University of Life Sciences Prague (Τσεχία). Το έργο STEPS συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA2 – Capacity Building in Higher Education.

  • Education Hubs for Excellence in Midwifery (SafeMa)-Επικεφαλής εταίρος Thai Nguyen University, Βιετνάμ & Ιατρική Σχολή Αθηνών

Σκοπός του έργου SafeMa είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών κέντρων αριστείας στη Μαιευτική σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια του Βιετνάμ και της Καμπότζης μεταφέροντας τεχνογνωσία από τους Ευρωπαίους εταίρους του έργου: ReadLab (Ελλάδα), Ιατρική Σχολή Αθηνών (Ελλάδα) και University College of Northern Denmark (Δανία). Το έργο SafeMa συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA2 – Capacity Building in Higher Education.

  • Upgrading the EU Data Protection Sector with new Skills (DataPRO)-Επικεφαλής εταίρος Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας

Σκοπός του έργου DataPRO είναι η εκπαίδευση στελεχών οργανισμών και επιχειρήσεων που ήδη κατέχουν ή ενδιαφέρονται να  αναλάβουν τη θέση του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (Data Protection Officers) σχετικά με το νέο Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων-General Data Protection Regulation (GDPR). Το έργο DataPRO συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA3 – Joint Qualifications in Vocational Education and Training.

Website: https://datapro-project.eu

  • Upgrading the EU Postal Sector with new Skills (NEWPOST)-Επικεφαλής εταίρος ΙΕΚ ΑΚΜΗ

To έργο NEWPOST αποσκοπεί στην αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων των εργαζομένων στον ταχυδρομικό τομέα ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος ταχυδρομικός τομέας στην εποχή μας όπως, η ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών επικοινωνίας και πληροφοριών. Στο έργο συμμετέχουν -μεταξύ άλλων εταίρων- τα  Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), ο ταχυδρομικός οργανισμός της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας καθώς και  ο Ευρωπαϊκός οργανισμός PostEurop, που αντιπροσωπεύει τους ταχυδρομικούς οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη. Το έργο NEWPOST συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA3 – Joint Qualifications in Vocational Education and Training.

Σύντομη περιγραφή των έργων τα οποία η εταιρεία ReadLab έχει αναλάβει εκ μέρους πελατών της για το έτος 2018:

  • Curriculum Development in Data Science and Artificial Intelligence (DS&AI)-Επικεφαλής εταίρος Asian Institute of Technology, Ταϊλάνδη

Σκοπός του έργου DS&AI είναι η ίδρυση ενός μεταπτυχιακού προγράμματος στο ευρύτερο αντικείμενο της Τεχνητής Νοημοσύνης (Data Science & Artificial intelligence)  σε επιλεγμένα Πανεπιστήμια της Ταϊλάνδης, της Ινδονησίας και της Σρι Λάνκα μεταφέροντας τεχνογνωσία από τους Ευρωπαίους εταίρους του έργου. Το έργο DS&AI συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, KA2 – Capacity Building in Higher Education.

  • Digital Skills on Computational Biology (BioS)-Επικεφαλής εταίρος Steinbeis University Berlin, Γερμανία

Το έργο BioS αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Μαζικού Διαδικτυακού Μαθήματος (MOOC), το οποίο ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο της βιοπληροφορικής / υπολογιστικής βιολογίας, οι οποίες  μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από ιατρούς και άλλους επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Το έργο BioS συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Sector Skills Alliances Programme.

Website: https://www.bios-project.eu

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία ReadLab:

website: www.read-lab.eu email: team@read-lab.eu τηλέφωνο: 2111112341

Έδρα: Πύλη Τρικάλων, 42032

Γραφείο Αθηνών: Κρατερού 10, 15771, Ζωγράφου