Site icon TrikalaVoice

Αρχαίοι Γόμφοι – Μια πόλη που αναζητά την παλιά της αίγλη

Του Βασίλη Πανάγου / Εκπαιδευτικού

Ένας μακρόστενος λόφος ξεκινά από τις παρυφές του Ιτάμου και με δαντελωτούς σχηματισμούς απλώνεται προς την πεδιάδα. Οι βραχίονες του -καθώς διακλαδίζονται- δημιουργούν ανοιχτά φυσικά κοιλώματα  με αμφιθεατρική όψη.  Αυτός ο λόφος έχει ταυτιστεί με τους αρχαίους Γόμφους και είναι γνωστός με τα τοπωνύμια Παλαιομονάστηρο και Επισκοπή.  Η κορυφογραμμή του αποτελεί το όριο ανάμεσα στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας. Το βορειοδυτικό και βορειοανατολικό τμήμα ανήκει στον Δήμο Πύλης και στις τοπικές κοινότητες Παλαιομοναστήρου και Γόμφων. Ενώ, το νοτιοδυτικό και νοτιοανατολικό τμήμα στον Δήμο Μουζακίου και την τοπική κοινότητα Γελάνθης.

Η θέση της αρχαίας πόλης τοποθετείται στην  πεδιάδα  της Επισκοπής. Την περικλείουν αμφιθεατρικά οι καμπυλωτοί βραχίονες του λόφου.  Ένα πέπλο σιωπής καλύπτει τους αρχαίους Γόμφους. Αυτοκίνητα την περνούν βιαστικά με εκκωφαντικό  θόρυβο και τα βλέμματα των ανθρώπων την αποφεύγουν αδιάφορα. Αυτή παραμένει ατάραχη, λες κι αποζητά τον αιώνιο ύπνο της στην απέραντη γαλήνη του τοπίου,  με τη  συντροφιά των αμπελιών και των περιβολιών.  Αλήθεια, τι θα μπορούσε να διηγηθεί σε κάθε πρόθυμο φιλίστωρ ένας τόπος βουβός  κι αποκομμένος από τους τουριστικούς δρόμους; Ο Αμύνανδρος κι ο Καίσαρας άφησαν τα αποτυπώματά της καταιγίδας  στην πέτρα και το χώμα. Ύστερα, ήρθε ο άνεμος του χρόνου  για να σκεπάσει με τον κουρνιαχτό της λήθης τα χνάρια της μνήμης.  Μια σκουριασμένη πινακίδα υποδεικνύει τον αρχαιολογικό χώρο. Κι ένας φιδωτός χωματόδρομος σε κατευθύνει ανάμεσα από περιποιημένα αμπέλια στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους. Εκεί συναντάς τα τσίγκινα υπόστεγα που κρύβουν τους ερειπιώνες των χτισμάτων, σκόρπιες κεραμίδες και όστρακα. Ψιλότερα,  μέσα στην πυκνή βλάστηση της λοφοσειράς, ξεχωρίζουν τα τείχη της πόλης.  Αρχαία απομεινάρια που φανερώθηκαν εντελώς συμπτωματικά, όταν το  άροτρο όργωσε βαθιά τη γη και ξέθαψε πέτρες, κεραμίδες και μαρμάρινες πλάκες. Ήταν μια καλή ευκαιρία, για να ακολουθήσουν οι σωστικές ανασκαφές που αποκάλυψαν τα χαμένα ίχνη της πόλης. Προφανώς, αυτά τα σποραδικά ευρήματα δείχνουν αμελητέα στον επισκέπτη και τον αφήνουν ασυγκίνητο. Όμως, στα μάτια του παθιασμένου ιστοριοδίφη έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί διεγείρουν  τη φαντασία του. Έχουν κάθε λόγο να κεντρίσουν και το ενδιαφέρον τού βαθυστόχαστου αρχαιολόγου. Αυτό συμβαίνει, επειδή το όνομα αυτής της πόλης είναι βαρυσήμαντο.  Έρχεται από τα περασμένα  και είναι κεντημένο με τα ιστορήματα των  αρχαίων συγγραφέων. Εδώ, λοιπόν, κάθε αρχαιολογικό εύρημα αποκτά μοναδική αξία. Είναι κομμάτι  σημαντικό για να συναρμολογηθεί καλύτερα το πάζλ της θεσσαλικής ιστορίας, διαφωτίζοντας συνάμα και το πολιτιστικό παρελθόν αυτής της πόλης.

Το εγχείρημα μιας συστηματικής ανασκαφής μπορεί να μοιάζει με ουτοπία, λογαριάζοντας τον χρόνο και το οικονομικό μέγεθος που απαιτείται. Όμως, μια σωστική ανασκαφή  όταν φέρνει στο φως σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, έχει κάθε λόγο να κεντρίσει το ενδιαφέρον της πανεπιστημιακής κοινότητας. Επομένως, ανάλογα με την αξία των ευρημάτων, τα πανεπιστήμια ως φορείς έρευνας  και γνώσης μπορούν να εξασφαλίσουν έναν ικανοποιητικό αριθμό χρηματοδοτήσεων και εθελοντών (συνήθως φοιτητές για την πρακτική εξάσκηση), προχωρώντας σε συστηματικές ανασκαφές. Σε ο,τι αφορά τους Γόμφους, υπάρχουν ιδιαίτεροι λόγοι που καθιστούν αναγκαία την αρχαιολογική έρευνα και την αξιοποίηση του χώρου, όπως:

Οι ενέργειες για τη χρηματοδότηση του έργου, από την πλευρά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Πύλης, είναι προς τη θετική κατεύθυνση. Είναι ένα σημαντικό βήμα το οποίο δεν πρέπει να μείνει στα λόγια, αλλά  να αποτελέσει την απαρχή  ενός φιλόδοξου και καλά οργανωμένου σχεδιασμού. Τα  οφέλη θα είναι  πολλαπλά και σημαντικά για την πολιτιστική και  οικονομική ευημερία του τόπου μας.

Exit mobile version