Τοπικά

Βράβευση του Πολύχρονη Νταλάση

Μια ιδιαίτερη τιμή αποδόθηκε στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη, Χοράρχη, Καθηγητή μουσικής και μουσικοπαιδαγωγό Πολυχρόνη Νταλάση, για την προσφορά του στη Μουσική Εκπαίδευση και στην Βυζαντινή Μουσική, στο 38ο Διεθνές Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Η βράβευση έλαβε χώρα στον εξωτερικό χώρο του Μουζάκι Palace την Παρασκευή 3 Ιουλίου. Τον τιμώμενο παρουσίασε ο Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία και στο βιογραφικό του Π. Νταλάση στην μουσική, την τέχνη, τον πολιτισμό και στην εκπαίδευση. Την απονομή της τιμητικής πλακέτας απέδωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας χορωδιών και διευθυντών χορωδίας Νίκος Ευθυμιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολυσχιδή παρουσία του Π. Νταλάση στον Πολιτισμό και ιδιαιτέρα στην Μουσική Εκπαίδευση και στη Βυζαντινή μουσική.

Από τη μεριά του ο τιμώμενος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στην πορεία του στην μουσική τέχνη και ιδιαίτερα στην Ψαλτική τέχνη και την Βυζαντινή Μουσική. Μεταξύ των άλλων υπηρέτησε το αναλόγιο για πάνω 70 χρόνια, την μουσική εκπαίδευση, ως Καθηγητής Μουσικής στην Σχολή Νηπιαγωγών Καρδίτσας και ως μουσικοδιδάσκαλος Βυζαντινής Μουσικής στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.Τρίκκης και Σταγών, ως Χοράρχης στις Χορωδίες  του Συλλόγου Ιεροψαλτών Τρικάλων και του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Τρικάλων και τέλος ως Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων. Τέλος, ο τιμώμενος παρουσίασε στο κοινό δύο μουσικά κομμάτια: Το απολυτίκιο του Αγ. Σεραφείμ (πολιούχου Καρδίτσας) και το δημώδες τραγούδι «Αν εμένα δεν πιστεύεις κυρά δασκάλα» (από το περιδ. «φόρμιγξ», 1908).

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιελάμβανε συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων που ερμήνευσε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους με χοράρχη τον Παν. Καλαμπάκα και μέλη τους: Αθαν. Δημητρίου (πρόεδρος του Σωματείου), Ν. Λεμονά, Μ. Σπύρου, Δ. Μπίλλα, Ν. Χλωρό, Αρ. Ντίνα, Στ. Χαχάμη, Ν. Βελόνη.

Ακολούθησε η συναυλία της Βυζαντινής Χορωδίας Καρδίτσας του Ωδείου Καρδίτσας- Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, που ερμήνευσε έργα από την Υμνολογία του Αγίου Σεραφείμ, όπως μελοποιήθηκαν από τον μακαριστό Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Καρδίτσας, Δάσκαλο και Χοράρχη Κωνσταντίνο Ευθυμιάδη.

Τέλος, ιδιαίτερη και όμορφη ήταν η μουσική παρέμβαση του Μουσικού Συνόλου «Περσέας και Ανδρομέδα» με τον Βασίλη Τζελλα και την Ματίνα Σακιωτη, το οποίο απέδωσε τραγούδια μελοποιημένης ποίησης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης