Τοπικά

Δημοπρατείται η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Δυτικής Θεσσαλίας

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Δυτικής Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός άναψε το πράσινο φως για τη δημοπράτηση του έργου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 31.000.000 ευρώ είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με δικαιούχο τον Δήμο Τρικκαίων.

 

«Προχωράμε στη δημοπράτηση ενός σημαντικού έργου με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο υλοποιούμε δυναμικά τη στρατηγική της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την προστασία του περιβάλλοντος στη διαδικασία της διαλογής στην πηγή των απορριμμάτων, έχοντας μια διαδικασία ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο πράσινη περιφέρεια στη χώρα. Είμαστε η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης, η Περιφέρεια χωρίς Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, η Περιφέρεια με τις περισσότερες μονάδες βιοαερίου. Στόχος μας είναι να μην υπάρχει φυσικός πόρος που να σπαταλιέται ή να παραμείνει αναξιοποίητος έτσι συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας «πράσινης» νέας γενιάς, η οποία προστατεύει το περιβάλλον και δημιουργεί χρησιμοποιώντας εκείνο που παλαιότερα δημιουργούσε πρόβλημα στο περιβάλλον. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έχουμε και διαχέεται στην κοινωνία και στο περιβάλλον» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στοιχεία έργου

Το έργο αφορά στην κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (ΜΕΑ), στη θέση «Ημερόκλημα Παλαιοσαμαρίνας» του Δήμου Τρικκαίων, για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Δυτικής Θεσσαλίας, ήτοι των Νομών Καρδίτσας και Τρικάλων στο σύνολό τους. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 1,5 έτος ακολουθώντας για 6 μήνες η δοκιμαστική λειτουργία του.

H συνολική ετήσια δυναμικότητα της ΜΕΑ ανέρχεται σε 45.453 τον/έτος σύμμεικτα Α.Σ.Α. και 13.752 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα  (9.626,40 τον/έτος προδιαλεγμένα οργανικά βιοαπόβλητα και 4.125,60 τον/έτος πράσινα).

Στο αντικείμενο του έργου που δημοπρατείται περιλαμβάνονται:

1. Η Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων η οποία θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους τμήματα/μονάδες επεξεργασίας:

Μονάδα Υποδοχής όπου θα γίνεται η παραλαβή, σε ξεχωριστές θέσεις κάθε φορά, των διαφορετικών ρευμάτων αποβλήτων που θα δέχεται η μονάδα, ήτοι:
o Υποδοχή σύμμεικτων αστικών αποβλήτων

o Υποδοχή προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων

o Υποδοχή πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα, κλπ)

Μονάδα Μηχανικής Διαλογής σύμμεικτων αστικών στερεών αποβλήτων και ανάκτηση από αυτά ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί/χαρτόνι, πλαστικό, σιδηρούχα, αλουμίνιο, γυαλί, ξύλο και λοιπών ανακτήσιμων).
Μονάδα Μηχανικής Επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων, που αφορά κυρίως την απομάκρυνση των προσμίξεων και την προετοιμασία του υλικού για το επόμενο στάδιο.
Δεµατοποίηση και αποθήκευση των ανακτηθέντων υλικών.
Μονάδα Κομποστοποίησης & ωρίμανσης του οργανικού κλάσματος των Α.Σ.Α.
Μονάδα Αναερόβιας Χώνευσης προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων
Μονάδα μετακομποστοποίησης & ωρίμανσης του χωνεμένου υλικού από προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα.
Μονάδα Ραφιναρίσματος του κοµπόστ από το οργανικό των σύμμεικτων Α.Σ.Α. (κοµπόστ τύπου Α΄) και από το προδιαλεγµένο οργανικό
Μονάδα/ες αποθήκευσης τελικών προϊόντων.
Μονάδα διαχείρισης βιοαερίου – συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας
Επιπλέον των παραγωγικών μονάδων η ΜΕΑ συνοδεύεται από τα συνοδά κτιριακά έργα, όπως κτίριο διοίκησης, υπόστεγα αποθήκευσης, δεξαμενές νερού ύδρευσης -πυρόσβεσης – άρδευσης, τα απαραίτητα κτίρια ή εγκαταστάσεις υποβίβασης / ανύψωσης τάσης καθώς και τα έργα συλλογής και προεπεξεργασίας λυμάτων ώστε αυτά να διατεθούν ασφαλώς στην μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων του παρακείμενου ΧΥΤΑ.

2. Η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

3. Η δοκιμαστική λειτουργία της ΜΕΑ διάρκειας έξι (6) μηνών.

4. Η κανονική λειτουργία της ΜΕΑ διάρκειας δύο (2) ετών με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον δύο (2) έτη λειτουργίας

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης