Τοπικά

“Ο γυάλινος πύργος του εγωισμού μας”

π. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου-Μουσικού

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα έχουμε διαμορφώσει έναν τρόπο ζωής που εξυπηρετεί μόνον την ικανοποίηση του εγώ. Θα αρχίσω από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Οι συνταξιούχοι έχουν την σύνταξή τους, το σπιτάκι τους, κάποιοι τα εγγονάκια τους, κάνουν όσο τους το επιτρέπει η τσέπη τις εκδρομές τους και περνούν μια γενικά ευχάριστη ζωή. Οι μεσήλικες έχουν και αυτοί την δουλίτσα τους, ένα ή δύο παιδιά, την τηλεόρασή τους να βλέπουν τις ειδήσεις καθημερινά, κάποιοι την φιλενάδα τους και βέβαια οι περισσότεροι έχουν και κάποιο χόμπι όπως π.χ. το κυνήγι.

Δυστυχώς όμως και αρκετοί νέοι έχουν επαναπαυτεί σε έναν τρόπο ζωής που δεν τους εξασφαλίζει το μέλλον τους ούτε μια σωστή οικογένεια. Αρκούνται σε ένα μεροκάματο των τριακοσίων ή τετρακοσίων ευρώ, κοιμούνται και τρέφονται από τους γονείς τους και συχνάζουν ώρες ατελείωτες φιλοσοφώντας στις καφετέριες.

Ο πύργος είναι γυάλινος, διότι ενώ βλέπουμε γύρω μας τα καλώς και τα κακώς κείμενα, δεν κάνουμε κάτι για να τα αλλάξουμε. Ακόμη και εμείς οι ρασοφόροι έχουμε επαναπαυτεί στον μισθό μας, στους οπαδούς μας κάποιες φορές, στα όμορφα λόγια και δεν πράττουμε κάτι ουσιαστικό ώστε να βοηθήσουμε πρώτα τον  εαυτό μας και ύστερα τους άλλους προς έναν πιο άγιο βίο. Όλους εμάς που ζούμε χλιαρά στην Καινή Διαθήκη αναφέρεται πως ο Χριστός θα μας εμέσει, θα μας κάνει δηλαδή εμετό στην άλλη ζωή.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι μόνον το τί θα πάθουμε στην άλλη ζωή αλλά και σε αυτήν όταν κάποιες φορές αυτός ο γυάλινος πύργος ραγίζει. Μπορεί να ραγίσει από μια σοβαρή αρρώστια όπως ο καρκίνος, από έναν ξαφνικό θάνατο, από μια οικονομική κρίση ή από την διάλυση τις οικογένειάς μας. Ας μην ξεχνούμε ότι το 80% των γάμων σήμερα διαλύονται. Αλίμονο σε αυτόν που δεν έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια δύσκολη στιγμή.

Προετοιμασμένος είναι αυτός που ασκεί την αρετή της ελεημοσύνης προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Προετοιμασμένος είναι αυτός που τρέχει στα νοσοκομεία και βοηθά ψυχικά και σωματικά αρρώστους με σοβαρές ασθένειες είτε συγγενείς είτε άλλους από το γνωστό του περιβάλλον. Απροετοίμαστος είναι όποιος νομίζει πως ποτέ δεν πρόκειται να αρρωστήσει, ποτέ δεν πρόκειται να του λείψει ο καφές, ποτέ δεν πρόκειται να πεθάνει ο ίδιος ή κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο ή να του συμβεί κάτι κακό. Πιο τραγική είναι ή θέση των πλουσίων οι οποίοι νομίζουν πως με τα χρήματά τους θα λύσουν κάθε πρόβλημα και όταν αυτό δεν γίνεται είναι οι πρώτοι που καταλήγουν στα ψυχοφάρμακα.

Ας προσπαθήσουμε όλοι να βγούμε από το εγώ μας και από την προσπάθειά μας να ικανοποιούμε μόνον τις προσωπικές μας ανάγκες. Όλοι ας κοιτάξουμε πρώτα απ΄ όλα να γίνουμε άνθρωποι της αρετής, να βλέπουμε καθημερινά τα ελαττώματά μας και να προσπαθούμε να τα ξεριζώσουμε. Ας μην είμαστε σκληρόκαρδοι, ας βλέπουμε και τον πόνο γύρω μας και ας φροντίζουμε όσο μπορεί ο καθένας μας να τον ανακουφίσει. Ειδικά η ελεημοσύνη είναι αυτή που μαλακώνει την ψυχή μας και η αγάπη ακόμα και προς τους εχθρούς μας. Το ευαγγέλιο μας λέγει πως το να δίνεις έχει μεγαλύτερη ωφέλεια για την ψυχή παρά το να παίρνεις.

Ας αφήσουμε όλοι την σωματική και πνευματική τεμπελιά, την ραθυμία όπως την αναφέρουν οι Πατέρες που είναι ένα από τα πρωταρχικά πάθη του ανθρώπου. Οι νέοι ας αναπτύξουν τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός ώστε να διαμορφώσουν μια καλύτερη Ελλάδα για αυτούς. Οι μεσήλικες ας γίνουν και αυτοί πιο εργατικοί τόσο στα πνευματικά όσο και στο επάγγελμα που διακονεί ο καθένας. Οι γεροντότεροι ας ασχοληθούν περισσότερο με την σωτηρία της ψυχής τους, την ελεημοσύνη και την προσευχή που ελκύει την Χάρη του Θεού για όλους μας. Όλοι ας γκρεμίσουμε τον γυάλινο πύργο που ορθώσαμε γύρω μας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης