Τοπικά

Ο… καταζητούμενος Παλαιοκώστας, έγραψε βιβλίο!!!

Ο άνθρωπος που παραμένει άφαντος από το 2009 καταγράφει σε 585 σελίδες τη μυθιστορηματική δράση του.

Οι συλλήψεις, οι αποδράσεις, τα άγνωστα επεισόδια με τους αστυνομικούς, οι νύχτες της φυγής, οι απαγωγές επιχειρηματιών και οι «περιοδείες» του στα ελληνικά σωφρονιστικά ιδρύματα

Ο φάκελος που έφτασε σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας περιείχε μια ιδιόχειρη επιστολή του Βασίλη Παλαιοκώστα υπογεγραμμένη με το αποτύπωμα της παλάμης του άπιαστου ληστή και το βιβλίο που έγραψε για την πολύκροτη ζωή του. Αυτή είναι η εκδοχή του εκδότη που παρέλαβε μέσω της δικηγόρου το περιεχόμενο του βιβλίου που κυκλοφόρησε προχθές Παρασκευή με τίτλο «Μια φυσιολογική ζωή: Δράσεις και αποδράσεις ενός επικηρυγμένου». Μέσα από τις σελίδες του ξεδιπλώνονται πολλά επεισόδια από τη δράση του «Ρομπέν των Φτωχών», όπως αποκαλούν τον Βασίλη Παλαιοκώστα, ιδωμένα από τη δική του οπτική.

Συλλήψεις, αποδράσεις, ληστείες, οι απαγωγές των επιχειρηματιών Χαΐτογλου και Μυλωνά, η περίφημη ληστεία της Καλαμπάκας, όλα παρελαύνουν με μια απλή αλλά έντονη γραφή, η οποία διαταράσσεται ενίοτε από τον άγνωστο επιμελητή της έκδοσης. Αυτό όμως δεν έχει και τόση σημασία, αφού το περιεχόμενο του βιβλίου που υπογράφει ο άνθρωπος για τον οποίο έγινε ειδικό αφιέρωμα από το περιοδικό του BBC με τίτλο «The Uncatchable», δηλαδή ο άπιαστος, είναι εκρηκτικό. Εκρηκτικό όσο και η ζωή του επικηρυγμένου Βασίλη Παλαιοκώστα τον οποίο οι ελληνικές αρχές ακόμη αναζητούν, δέκα χρόνια μετά την κινηματογραφική του απόδραση από τον Κορυδαλλό. Πού είναι; Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., κινείται εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, έχει αλλάξει το πρόσωπό του με πλαστικές (το πρόσωπό του υπάρχει στη λίστα καταζητούμενων της Interpol) και σίγουρα διαθέτει πλαστή ταυτότητα και διαβατήριο.

Ολα όσα χρειάζεται δηλαδή για να παραμείνει ελεύθερος ο άνθρωπος που στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων, γράφει αναφερόμενος στις περιπέτειές του αυτό που πιστεύει: «Απ’ τη στιγμή που το κεφάλι τ’ ανθρώπου ξεπροβάλλει από τον κόλπο της μάνας του έχει ήδη μπλέξει».

«Πες του να πάει να γαμ…ί»

Την άνοιξη του 1990 ο Βασίλης Παλαιοκώστας οργανώνει μαζί με τον Κώστα -δεν αναφέρει επίθετο αλλά προφανώς είναι ο Σαμαράς- και έναν ακόμη συνεργό, τον Θανάση, την απόδραση του αδελφού του Νίκου από τις Φυλακές Λάρισας.

Είναι ένα παράτολμο σχέδιο που περιλαμβάνει τη χρήση φορτηγού και δυναμίτη. Κάτι όμως στραβώνει, σύμφωνα με τα όσα γράφει ο πιο διάσημος Ελληνας δραπέτης, εξαιτίας του Κώστα. «Αντί να ξεκινήσει το φορτηγό μου φώναξε απ’ το παράθυρο για να μου δώσει έναν άλλο μικρότερης εμβέλειας πομπό, κρατώντας κι εκείνος έναν ακόμη, με σκοπό τη μεταξύ μας ενδοεπικοινωνία. Αυτή του η κίνηση τη δεδομένη στιγμή ήταν εντελώς αψυχολόγητη. Ομως στο μέλλον που θα χρειαζόταν να ξανασυνεργαστούμε, διαπίστωσα πως όσο καλός ήταν στο σχεδιασμό άλλο τόσο υπολειπόταν στο επιχειρησιακό σκέλος μιας ένοπλης καταδρομικής επιχείρησης».

Λίγες ώρες αργότερα ο Παλαιοκώστας θα συλληφθεί στο χωριό Τερψιθέα, όπου μετέβη μαζί με τον Κώστα και τον έτερο συνεργό για να παραλάβουν ένα φορτηγάκι που είχαν αφήσει εκεί. Επιστρέφοντας από μια οικοδομή, όπου είχε πάει για προσωπική του ανάγκη, στο Opel που οδηγούσε βρίσκεται περικυκλωμένος από δέκα άτομα. Δεν έχει όπλο και δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Του περνάνε χειροπέδες και τον μεταφέρουν σε ένα καφενείο, ενώ πάνω του βρίσκουν την ταυτότητά του. Ακολουθεί ένας απολαυστικός διάλογος μεταξύ των οργάνων και του συλληφθέντος στην τοπική διάλεκτο ενός αστυνομικού:
«-Θκιας είν’ η ταυτότητα, ρεεε;
-Ετσι μου είπαν.

-Ου άλους είν’ αυτός ου… πώς τουν είπ’ του κιάντρου;
-Αμα τον πιάσετε να τον ρωτήσετε.
-Είσι και ξυπνάκιας εεε… Στου τμήμα θα μαρτρύσεις του γάλα τσ’ μάνα σ’».
Τον μεταφέρουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Λάρισας και την επομένη, μετά τον εισαγγελέα, ο Παλαιοκώστας οδηγείται στον ανακριτή: «Οταν τελείωσε το τελετουργικό των ερωτήσεων ο ανακριτής άρχισε τη νουθεσία: Είσαι νέος άνθρωπος και δεν σου αξίζει η φυλακή. Με βάση το κατηγορητήριο το μέλλον σου είναι πολύ δυσοίωνο, την ώρα που θα μπορούσες σαν νέος να δημιουργήσεις, να ερωτευτείς, να κάνεις οικογένεια… Κατόπιν μίλησε σε γλώσσα καθαρεύουσα; Νομική; Δεν κατάλαβα απολύτως τίποτα. Νομίζω πως το έκανε επίτηδες, γιατί αμέσως μετά έστρεψε το βλέμμα του στον δικηγόρο μου και του έκανε ένα νεύμα σαν να του ’λεγε: Μετάφρασε στον ψάρακα πελάτη σου». Ο δικηγόρος πήρε τον Παλαιοκώστα πιο πέρα και του είπε πως αν δώσει στοιχεία για να συλληφθεί ο Κώστας θα τον άφηνε ελεύθερο την ίδια στιγμή. Η απάντηση ήταν αναμενόμενη: «Πες του ξετσίπωτου στη γλώσσα του να πάει να γα…ί». Την ίδια ημέρα προφυλακίστηκε.

Η πρώτη απόδραση και η ληστεία της Καλαμπάκας

Οι Φυλακές Χαλκίδας έμελλαν να είναι το πρώτο σωφρονιστικό ίδρυμα από όπου θα δραπέτευε αυτός που χαρακτηρίστηκε χρόνια μετά «άπιαστος». Την πραγματοποίησε ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο, λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, με έναν αυτοσχέδιο γάντζο που πέταξε στη γωνία δύο τοίχων, ο οποίος όμως έπιασε ένα κουλουριαστό ατσάλινο σύρμα, κοφτερό σαν ξυράφι.

Ο Παλαιοκώστας δεν πτοήθηκε. «Το έπιασα και τα ξυράφια του χώθηκαν ως το κόκαλο στις παλάμες μου. Ομως ποιος νοιάζεται για λεπτομέρειες. Με τρεις απλωτές πάτησα στον χαμηλό τοίχο και με ένα σάλτο βρέθηκα πάνω στη μεσαία σκοπιά.

-Εϊ, πού πααας; μου λέει ο φύλακας προαυλίου…
-Τώρα θα δεις, του απαντώ, πηδώντας στο κενό…».
Εφυγε και δεν σταμάτησε ούτε κι όταν εμφανίστηκε άλλος ένας φρουρός με αυτόματο που του φώναξε «ακίνητος», αλλά πήδηξε μια υποτυπώδη περίφραξη που υπήρχε και έφυγε προς τη θάλασσα. Αυτή ήταν η πρώτη του επιτυχημένη απόδραση, μία από τις πολλές που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια, όταν η δράση του τον έχρισε τον Νο1 καταζητούμενο.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μαζί με τον αδελφό του Νίκο και τον Κώστα θα πραγματοποιήσουν την περιβόητη πλέον ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Καλαμπάκας.
Αρχικά η ομάδα θα χτύπαγε στην Πτολεμαΐδα, όμως η κλοπή ενός Nissan που τράβηξε για ώρα άλλαξε τα σχέδια και, όπως γράφει ο δραπέτης, ο Νίκος Παλαιοκώστας έριξε την ιδέα για την Εθνική της Καλαμπάκας. Η περιγραφή της ληστείας είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:
«Ο Κώστας έμεινε να φυλάει την είσοδο. Εγώ, καθώς προπορευόμουν του Νίκου, βγάζω μια κοντόκαννη και του την πετάω. Την πιάνει στον αέρα. Βγάζω την άλλη κι αρχινά το πανηγύρι.
-Για όποιον δεν κατάλαβε γίνεται ληστεία! Τα λεφτά της τράπεζας ήρθαμε να πάρουμε, όχι τις ζωές σας. Μη μας αναγκάσετε να το κάνουμε. Στην τράπεζα θα ξανάρθουν χρήματα, η ζωή δεν επιστρέφει ποτέ. Φρόνιμα να πάμε όλοι στα σπίτια μας κ.λπ.
Κατευθύνθηκα στον ταμία και του κόλλησα την κοντόκαννη στο κεφάλι.
-Ανοιξέ το τώρα γιατί το μαθηματικό μυαλό σου θα σκορπίσει στην αίθουσα».
Ο ταμίας δεν είχε το κλειδί του χρηματοκιβωτίου, οπότε επιστρατεύτηκε ο διευθυντής που το είχε για να το ανοίξει και να αποκαλύψει τα πακέτα από χιλιάρικα και πεντοχίλιαρα. Την ίδια στιγμή που ο Βασίλης γεμίζει τον σάκο ο αδελφός του Νίκος αστειεύεται με τους πελάτες και κάνει κομπλιμέντα στις ωραίες κυρίες. Οταν τελειώνουν πράττουν το αυτονόητο για τους ίδιους: «Αφού πρώτα τους ζητήσαμε συγγνώμη για την πρωινή αναστάτωση, τους χαιρετήσαμε». Παρά την κινητοποίηση της Αστυνομίας οι τρεις ληστές διαφεύγουν και φτάνουν σε ένα ξέφωτο για να ξεφορτωθούν το Opel που είχαν χρησιμοποιήσει στη ληστεία. «Μετρήσαμε τα χρήματα και ήταν 125 εκατομμύρια δραχμές. Το μεγαλύτερο ποσό που απέσπασαν ως τότε ληστές από κατάστημα τράπεζας στην Ελλάδα».

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ στο protothema.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης