3 ώρες Τρίκαλα-Αθήνα με το τρένο. Παραδίδεται η γέφυρα στο Δομοκό

Μέχρι το τέλος του μήνα, την ερχόμενη εβδομάδα δηλαδή, τίθεται σε κυκλοφορία η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γέφυρα των Βαλκανίων. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr  και οι τελευταίες εργασίες πάνω στη γέφυρα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αυτές τις μέρες γίνονται τεχνικοί έλεγχοι.

Η κρεμαστή γέφυρα Εκκάρα είναι  εντυπωσιακή και σε συνδυασμό με τις σήραγγες που παραδόθηκαν στη κυκλοφορία στις αρχές του μήνα συντομεύει κατά μισή ώρα το ταξίδι από και προς Αθήνα (υπολογίζεται πια Τρίκαλα-Αθήνα σε 3 ώρες).

Εντωμεταξύ πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι τελικές δοκιμές φόρτισης στην τοξωτή Σιδηροδρομική Γέφυρα ΣΓ 26, η οποία βρίσκεται στο 259χλμ., της Νέας Διπλής Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων  Αθήνας-Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Εκκάρα Φθιώτιδας.

Πρόκειται για μια από τις δυσκολότερες κατασκευές στην χώρα, που πολλοί συγκρίνουν -σε τεχνικούς όρους- με την γέφυρα Ρίου -Αντιρρίου.

Η μοναδικότητα του κατασκευαστικού επιτεύγματος, συνίσταται στο γεγονός ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω από σεισμικό ρήγμα που δίνει μεγάλους σεισμούς, με τον τελευταίο να καταγράφεται το 1954 με 7 βαθμούς Ρίχτερ. Η κατασκευή της θεωρείται πρότυπη στο είδος της, είναι έργο εξαιρετικής πολυπλοκότητας, σχεδιασμού και μεγέθους με ιδιαίτερες μελετητικές και κατασκευαστικές απαιτήσεις.

H γέφυρα έχει συνολικό μήκος 404,80 m και αποτελείται από τρία (3) ανοίγματα τοξωτών φορέων.

Το κατάστρωμα της γέφυρας είναι σύμμεικτο και αποτελείται από δύο κύριες μεταλλικές δοκούς, επί των οποίων σκυροδετούνται πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος, όπου και εδράζεται η επιδομή της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής.

Η επιλογή της EUROCERT ως Οίκου Ποιοτικού Ελέγχου για την κατασκευή της Σιδηροδρομικής Γέφυρας ΣΓ26, αποτελεί ακόμα μια αναγνώριση του υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας, αξιοπιστίας και συνέπειας που διαθέτει και ταυτόχρονα ιδιαίτερη τιμή για το προσωπικό της που διεκπεραίωσε τους σχετικούς ελέγχους.

Λίγα λόγια για την EUROCERT Α.Ε.

Η EUROCERT είναι ένας 100% Ελληνικός Οργανισμός Πιστοποίησης, με πολυεθνικό χαρακτήρα, που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες παγκοσμίως. Αποτελεί έναν ανεξάρτητο φορέα Επιθεωρήσεων, Ελέγχων και Πιστοποιήσεων που διαθέτει άρτια εκπαιδευμένο και έμπειρο επιστημονικό προσωπικό με ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και παρέχει πάνω από 50 υπηρεσίες Ελέγχων/Πιστοποιήσεων σε κλάδους ανάμεσα στους οποίους είναι τα τρόφιμα και τα αγροτικά προϊόντα, ο τουρισμός, η ενέργεια, η βιομηχανία και  η ναυτιλία.