Αθλητισμός

ΑΕΛ: Η αξέχαστη Πρωτομαγιά του 1988

Πριν από 33 χρόνια ανήμερα της Πρωτομαγιάς γράφτηκε η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία της ΑΕΛ, που έγινε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα επαρχιακή ομάδα που κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδας, μετά τη νίκη επί του Ηρακλή με 1-0.

Το χρονόμετρο στο κατάμεστο Αλκαζάρ βρισκόταν στο 87′. Η αγωνία είχε φτάσει στο κόκκινο, καθώς η τρομερή ΑΕΛ του Γιάτσεκ Γκμοχ ενώ ήταν η απόλυτη κυρίαρχος απέναντι στον Ηρακλή, δεν μπορούσε με τίποτα να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Η μία ευκαιρία χανόταν μετά την άλλη. Ενδιάμεσα δε, ο Γηραιός είχε χάσει και -ανύπαρκτο- πέναλτι που κέρδισε ο Κωφίδης κι εκτέλεσε ο Σ. Αναστασιάδης, αλλά απέκρουσε ο Μιχαήλ.

Η λύτρωση τελικά έμελλε να έρθει από τον αείμνηστο Γιώργο Μητσιμπόνα, που σε εκείνο το σημείο (87′) έπιασε ένα εκπληκτικό γυριστό σουτ στην κίνηση μετά από κεφαλιά-ασίστ του Αλεξούλη και στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Γκιζέλη.

Στιγμές αργότερα ο διαιτητής Γιάννης Μπάτρας σφυρίζει για τελευταία φορά και το φλεγόμενο Αλκαζάρ ζει στιγμές ανεπανάληπτης ηδονής. Ναι, είναι αλήθεια. Η Λάρισα γίνεται η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα επαρχιακή ομάδα του ελληνικού ποδοσφαίρου που σπάει το «κατεστημένο» των «μεγάλων» και κατακτάει το πρωτάθλημα Ελλάδας. Μία ημέρα σαν τη σημερινή, πριν από 32 χρόνια, την Πρωτομαγιά του 1988.

Η «βασίλισσα του κάμπου» πήρε εκείνη τη σεζόν τα ηνία από τον Ολυμπιακό, ο οποίος τελικά τερμάτισε 8ος (!), ενώ ο αμέσως προηγούμενος πρωταθλητής Παναθηναϊκός βγήκε 5ος. Όσο για την ΑΕΚ, τερμάτισε 2η στο -3 (με 40 β.) από τους «βυσσινί» αλλά με βαθμολογικό σύστημα 2-1-0, ενώ 3ος ήταν ο ΠΑΟΚ (39 β.) κι ακολούθησε ο ΟΦΗ στους 37 β.

Η νίκη επί του Ηρακλή που «κλείδωσε» και μαθηματικά τον τίτλο ήρθε μία αγωνιστική πριν το φινάλε, την 29η, ωστόσο έμελλε να είναι και το τελευταίο παιχνίδι στον πάγκο για τον εμβληματικό Γιάτσεκ Γκμοχ. Στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο Γκμοχ δεν αποτελούσε μέλος της ΑΕΛ, αφού ενημερώθηκε στην τηλεόραση ότι απολύθηκε, μιας και είχε διαρρεύσει ότι συμφώνησε με τον Κοσκωτά για να αναλάβει από τη νέα χρονιά τον Ολυμπιακό.

Ο σπουδαίος Πολωνός τεχνικός που μία δεκαετία νωρίτερα οδήγησε την εθνική του ομάδα στο Μουντιάλ της Αργεντινής, είχε μια σύνολο με παίκτες (σχεδόν) μόνο από τη Λάρισα(!), καθώς μη Θεσσαλοί ήταν μόνο ο Βούλγαρος Τσίγκοφ, ο Καμερουνέζος Μουλάμπα Κανιέμπα και ο τερματοφύλακας Χρήστος Μιχαήλ που καταγόταν από τις Σέρρες. Κατά γενική παραδοχή, εκείνη η ΑΕΛ έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, έχοντας παίκτες όπως ο Καραπιάλης, Μητσιμπόνας, Βαλαώρας, Ζιώγας, Τσιώλης, Γκαλίτσιος κλπ.

Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχτηκε ο Μιχάλης Ζιώγας με 16 γκολ, όμως πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ήταν ο Χένρικ Νίλσεν, ο Δανός της ΑΕΚ, με 21. Ο Ζιώγας είχε τις περισσότερες συμμετοχές (30), μαζί με τον Βασίλη Καραπιάλη, αφού δεν έχασαν κανένα ματς.

Η ΑΕΛ έπαιξε επί της ουσίας 15 χρόνια νωρίτερα από τις άλλες ελληνικές ομάδες τον ρόμβο στη μεσαία γραμμή με τον Αλεξούλη σε ρόλο αμυντικού χαφ, τους Βουτυρίτσα, Τσιώλη να ανεβοκατεβαίνουν τις δύο πλευρές και επιτελικό μέσο τον Καραπιάλη.

Η ΑΕΛ λίγο έλειψε να κάνει και το νταμπλ εκείνη τη χρονιά. Στο Κύπελλο έφτασε στα ημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό, τελικό νικητή στο θεσμό. Οι δύο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες και στις 24/8/88 για το Σούπερ Καπ, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί στο ματς αυτό, που όμως έγινε στην Αθήνα (ΟΑΚΑ).

Το… πρόβλημα

Παραλίγο να χάσει πάντως στα χαρτιά τον τίτλο που δίκαια κατέκτησε στους αγωνιστικούς χώρους. Ο Τσίγκοφ βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία και η τότε αθλητική νομοθεσία προέβλεπε μηδενισμό της υπαίτιας ομάδας. Τι είχε συμβεί: Στις 27 Δεκεμβρίου 1987 η Λάρισα υποδέχτηκε και νίκησε 2-1 τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής. Ο Τσίγκοφ που είχε δει τον αγώνα από τον πάγκο, κληρώθηκε να περάσει από αντιντόπινγκ έλεγχο ο οποίος έδειξε χρήση της απαγορευμένης ουσίας κωδεϊνη. Στις 16 Μαρτίου και ενώ απέμεναν 7 αγωνιστικές για τη λήξη του πρωταθλήματος, ο αθλητικός δικαστής αποφάσισε να μηδενίσει τη Λάρισα η οποία προηγούνταν στο βαθμολογικό πίνακα.

Οι οπαδοί της ΑΕΛ απέκλεισαν την εθνική οδό, τη σιδηροδρομική γραμμή, έκαψαν λάστιχα και αποχώρησαν μόνο όταν ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού κ. Σήφης Βαλυράκης υπό την ανοχή της ΕΠΑΕ και της ΕΠΟ τροποποίησε τον αθλητικό νόμο επιτρέποντας στη Λάρισα να στεφθεί πρωταθλήτρια με διαφορά 3 βαθμών από την ΑΕΚ.

Με την ισοπαλία που απέσπασε την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ, η Λάρισα τερμάτισε 3 βαθμούς πάνω από τη 2η ΑΕΚ. Ακόμη δηλαδή κι αν είχε ισχύσει η ποινή του μηδενισμού στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και η αφαίρεση των δύο βαθμών της νίκης (αυτό το σύστημα ίσχυε τότε) και η τιμωρία του -1 βαθμού, και πάλι η ΑΕΛ θα ήταν πρωταθλήτρια.

Η στατιστική απεικόνιση

Η ΑΕΛ  τελείωσε το πρωτάθλημα με 18 νίκες, 7 ισοπαλίες και 5 ήττες, έχοντας τέρματα 51-22. Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Ζιώγας με 16 γκολ (πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος βγήκε ο Δανός Νίλσεν της ΑΕΚ με 21 γκολ), ενώ ακολούθησε ο Μητσιμπόνας με 8 και ο Βαλαώρας με 6. Ο Ζιώγας μαζί με τον Καραπιάλη μάλιστα ήταν οι δύο παίκτες της ομάδας που δεν έλειψαν σε ούτε ένα παιχνίδι!

Οι πέντε ήττες των «βυσσινί» είχαν έρθει όλες εκτός έδρας από ΑΕΚ (2-1), ΟΦΗ (3-1), Παναθηναϊκό (4-1), Ηρακλή (1-0) και Λεβαδειακό (1-0). Στο «Αλκαζάρ» άλλωστε η ομάδα του Γκομχ μέτρησε μόλις απώλεια, το 1-1 με τον ΠΑΟΚ, κατακτώντας 14 νίκες!

Ο ιστορικός πρόεδρος Στέλιος Καντώνιας

Όσο για τον άνθρωπο που βρέθηκε πίσω από τον άθλο της Λάρισας, δεν είναι άλλος από τον αείμνηστο Στέλιο Καντώνια. Ο τότε πρόεδρος των «βυσσινί» λατρεύτηκε από τον κόσμο της ομάδας, αποτελώντας φυσικά και σήμερα σημείο αναφοράς για τον σύλλογο. Τον Ιούλιο του 2010 έφυγε από την ζωή σε ηλικία 67 ετών, βυθίζοντας στο πένθος την κοινωνία της Λάρισας.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης