Site icon TrikalaVoice

Ο αθλητικός τουρισμός στην μετά covid-19 εποχή

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία του Υπουργείου Τουρισμού : ως Αθλητικός Τουρισμός νοείται κάθε ανάμειξη ενεργητική ή/και παθητική σε αθλητικές δραστηριότητες εντασσόμενες στο πλαίσιο του τουρισμού ως επιλογή και με πρωτεύοντα στόχο την ψυχαγωγία και την ήπια άθληση και όχι τη συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα ή την προετοιμασία τους για αυτά.
Οι αθλητικές δραστηριότητες σχετικές με τον τουρισμό περιλαμβάνουν: α. την ενεργητική, μεμονωμένα ή σε ομάδα, συμμετοχή του τουρίστα – επισκέπτη σε ένα άθλημα ή/και σε αθλητικές εκδηλώσεις, β. προσωπική εξέλιξη ή βελτίωση της κατάρτισης σε ένα άθλημα, μεμονωμένα ή σε ομάδα, γ. παρακολούθηση αθλήματος ως θεατής ή υποστηρικτής μια ομάδας, ενός αθλήματος ή μίας αθλητικής διοργάνωσης, δ. επίσκεψη σε τοποθεσίες και μέρη που σχετίζονται με την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, την κουλτούρα του αθλήματος ή ενός αθλητικού μύθου (sportinglegend) και ε. βελτίωση της υγείας, φυσικής κατάστασης και ευεξίας μέσω της αθλητικής δραστηριότητας.

Διακρίνεται στις εξής κατηγορίες:
Α. Τουρισµός Αθλητικών Διοργανώσεων, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τους τουρίστες που ταξιδεύουν για να παρακολουθήσουν, ως θεατές, αθλητικούς αγώνες, συνδυάζοντας χρονικά τις διακοπές τους µε τις αθλητικές διοργανώσεις, όσο και τις οµάδες αθλητών, τους μεμονωμένους αθλητές, τις αποστολές, τους τεχνικούς και τους δημοσιογράφους, που ταξιδεύουν για να συμμετέχουν σε αθλητικούς αγώνες και παρατείνουν χρονικά τη διαμονή τους στον τόπο διεξαγωγής του αθλητικού αγώνα.

Β. Τουρισμός Αθλητικής Αναψυχής – Περιπέτειας, ο οποίος αναφέρεται στον τουρίστα που στο πλαίσιο των διακοπών του αποβλέπει παράλληλα και στη βελτίωση της υγείας, φυσικής του κατάστασης και ευεξίας, ή που επισκέπτεται έναν ασυνήθιστο, δυσπρόσιτο, απομονωμένο ή εξωτικό χώρο για τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων αναψυχής ως ακολούθως:
α. Προγράμματα υπαίθριων αθλητικών δραστηριοτήτων, οι οποίες διακρίνονται σε ήπιες όπως πεζοπορία, ιππασία, τρέξιμο, τοξοβολία αναψυχής, ιστιοπλοΐα, έντονες δραστηριότητες όπως κατάβαση με φουσκωτή βάρκα (rafting), θαλάσσιο σκι, ποδηλασία βουνού, αυτόνομη κατάδυση (scubadiving), αναρρίχηση, ιστιοσανίδα (windsurfing), κυματοδρομία (surfing) και δραστηριότητες αυξημένης επικινδυνότητας (extremesports) όπως bungeejumping, cliffdiving, ελεύθερη πτώση (skydiving).
β. Χειμερινός – χιονοδρομικός τουρισμός. Με τον όρο αυτό νοείται η ενασχόληση με το σύνολο των δραστηριοτήτων που διενεργούνται κατά τη χειμερινή περίοδο, και υπό συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες.
γ. Αεροπορικός Τουρισμός: αφορά την επίσκεψη του τουρίστα με ιδιόκτητο ή μισθωμένο πτητικό μέσο (αεροσκάφος, ελικόπτερο κ.α.). Περιλαμβάνει τις εξής δραστηριότητες:
1. Αεροπεριήγηση: αεροπορική ξενάγηση τουριστών πάνω από ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς με αεροπλάνο , ελικόπτερο, αερόστατο κ.α.
2. Πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ανεμόπτερο ή δελταπλάνο (ατομική ανεμοπορία): Πτήση με ειδικό αλεξίπτωτο ή πτητική συσκευή, με απογείωση από πλαγιά σε ύψος, κάνοντας χρήση των ανοδικών ρευμάτων αέρα που βρίσκονται μπροστά στην πλαγιά. Απαιτεί την ύπαρξη ειδικού εξοπλισμού, σύμφωνα με εξειδικευμένα πρότυπα ασφαλείας, και τη συνοδεία έμπειρων και εκπαιδευμένων πιλότων.
Με κοινή απόφαση των καθ’ ύλην αρμόδιων Υπουργών καθορίζεται ο εξοπλισμός των συμμετεχόντων και οι προδιαγραφές του, ο αριθμός των οδηγών – συνοδών ανά ομάδα συμμετεχόντων καθώς και τα προσόντα, οι υποχρεώσεις και η πιστοποίησή τους.
δ. Προγράμματα αθλητικής αναψυχής από τις ομάδες εμψυχωτών και τους προπονητές/γυμναστές των ξενοδοχείων με ειδική υποδομή (γυμναστήρια, spa, γήπεδα, πισίνες, μαρίνα, κέντρο θαλάσσιων σπορ κ.ά.) ή και σε θεματικά πάρκα και αθλητικές κατασκηνώσεις.
ε. Οι αθλητικές δραστηριότητες αναψυχής – περιπέτειας, όπως αυτές παρατίθενται ενδεικτικά στο Παράρτημα του παρόντος, μπορούν να αναπτύσσονται:
1. στη θάλασσα (ενδεικτικά καταδύσεις, kitesurfing, ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα, κ.α.),
2. σε λίμνες και ποτάμια (ενδεικτικά κανό – καγιάκ, rafting κ.α),
3. σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/και αστικές, ημιαστικές περιοχές (ενδεικτικά ορειβασία, αναρρίχηση, ποδηλασία βουνού/εξοχής/πόλης, ιππασία, γκολφ για αρχαρίους, δραστηριότητες με βάση το τρέξιμο, περιπατητικές εκδρομές (ενδεικτικά hiking, trekking) σε φυσικά και τεχνητά μονοπάτια στην ύπαιθρο, τα δάση, τα χωριά,
4. στον αέρα (ενδεικτικά το ανεμόπτερο, τον αετό ή το αλεξίπτωτο πλαγιάς)
5. σε θεματικά πάρκα και αθλητικές κατασκηνώσεις, χιονοδρομικά κέντρα, παγοδρόμια και αναρριχητικά πεδία

Γ. Προπονητικός Τουρισμός, ο οποίος αφορά στην επίσκεψη επαγγελματικών ή και ερασιτεχνικών ομάδων σε έναν τόπο με βασικό κίνητρο τη συμμετοχή τους σε προγράμματα προετοιμασίας και αποθεραπείας που πραγματοποιούνται ιδίως σε Κέντρα Προπονητικού Αθλητικού Τουρισμού, κατά την έννοια της υπ’ αριθμ. 12061/2007 (Β’ 1393).

Από την Περιφερειακή Αρχή πραγματοποιούνται οι παρακάτω ενέργειες κάθε φορά που χρειάζεται :

1.Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αδειοδοτούν κάθε διοργάνωση τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας που πραγματοποιείται από φυσικά πρόσωπα ή από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Η διοργάνωση αφορά ψυχαγωγούμενους πολίτες/τουρίστες, μη επαγγελματίες αθλητές.
β) Η διοργάνωση έχει σκοπό την αθλητική αναψυχή και όχι τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Η ανωτέρω διαδικασία αδειοδότησης, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και κάθε άλλη λεπτομέρεια ρυθμίζεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.
2.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού καταρτίζονται οι κανονισμοί ασφαλούς διοργάνωσης δραστηριοτήτων τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας, οι οποίοι ενδεικτικά θα ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας, τις προδιαγραφές του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
3. Οι Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού του Υπουργείου Τουρισμού αδειοδοτούν κάθε διοργάνωση τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας που πραγματοποιείται από φυσικά πρόσωπα ή από νομικά πρόσωπα ή ενώσεις προσώπων, όταν συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Η διοργάνωση αφορά ψυχαγωγούμενους πολίτες/τουρίστες, μη επαγγελματίες αθλητές, οι οποίοι έχουν αναπηρία οποιασδήποτε μορφής.
β) Η διοργάνωση έχει σκοπό την αθλητική αναψυχή και όχι τον επαγγελματικό αθλητισμό.
4. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού καταρτίζονται οι κανονισμοί ασφαλούς διοργάνωσης δραστηριοτήτων τουρισμού αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου, οι οποίοι ενδεικτικά θα ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας, τις προδιαγραφές του χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, τις υποχρεώσεις των συμμετεχόντων και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Η παγκόσμια πανδημία τον τελευταίο χρόνο άλλαξε όλα τα δεδομένα στον τουρισμό και ειδικότερα και στον αθλητικό τουρισμό . Σταμάτησαν και υπολειτουργούν όλα τα ομαδικά αθλήματα , σταμάτησαν οι αθλητικές διοργανώσεις και για πολλούς μήνες απαγορεύτηκε και η μετακίνηση από νομό σε νομό ή από χώρα σε χώρα .

Οι περισσότεροι σύλλογοι έκαναν την προετοιμασία τους στις εγκαταστάσεις τους .Γενικά σημειώνεται ότι από τη μια ο τουρισμός ήταν κλειστός για πάνω από 10 μήνες ενώ ο  αθλητισμός υπολειτουργούσε όλο το χρόνο .

Στη μετά covid-19 εποχή για να λειτουργήσει το τουριστικό προϊόν και να

φέρει αποτελέσματα θα πρέπει να κινούνται παράλληλα 3 άξονες προς την ίδια κατεύθυνση

–       Υποδομές

–        Μέτρα στήριξης

–        Προώθηση των προορισμών

Στον τουρισμό αθλητικών διοργανώσεων η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη έχει σχεδιάσει τη συνδιοργάνωση  μεγάλων αθλητικών συναντήσεων …την επόμενη ημέρα αλλά για αυτά θα ενημερωθείτε σε επόμενες διαλέξεις αυτής της ημερίδας , όπως και για τον προπονητικό τουρισμό .

Στον τουρισμό Αθλητικής αναψυχής – Περιπέτειας οι τρεις άξονες που κινείται η Περιφέρεια για την επανεκκίνηση αυτού του κλάδου έχουν ως εξής :

Υποδομές

–       Το πρώτο καταδυτικό πάρκο και υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα στην Περιστέρα – Αλόννησος

–        Χιονοδρομικό κέντρο Πηλίου 17,8 εκ ευρώ

–       Οδικό κύκλωμα Μετεώρων

–       Οδικό κύκλωμα Λίμνης Πλαστήρα

–       Συντήρηση μονοπατιών

–       Ψηφιακή απεικόνιση Μετεώρων

–       Ψηφιακή απεικόνιση Ολύμπου

–       Οδικό κύκλωμα Πηλίου

–       Κατασκευή νέων μαρίνων

–       Προπονητικό κέντρο στον ορεινό όγκο των Τρικάλων

 

Μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

–       πιέσαμε και πετύχαμε τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση

–       πιέσαμε και πετύχαμε και επιπλέον χρηματοδοτήσαμε με 15 εκατ. ευρώ την άμεση ρευστότητα των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων

–       πιέσαμε και πετύχαμε τη δημιουργία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για τους εργαζόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις

–       υλοποιήσαμε την δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση των τουριστικών επιχειρήσεων για τα πρωτόκολλα υγείας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

–        ενισχύσαμε με 80 εκατ. ευρώ, επενδύσεις υφισταμένων και νέων επιχειρήσεων, μέσω των προγραμμάτων Επενδύω και Επανεπενδύω στη Θεσσαλία

–       χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 15 εκατ. ευρώ το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ, για την ενίσχυση της ρευστότητας των θεσσαλικών μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής τραπεζικών δανείων με επιδότηση επιτοκίου

–       χρηματοδοτήσαμε με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εργαζομένων επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή, λόγω της πανδημίας του covid-19

–         χρηματοδοτήσαμε με 30 εκατ. ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις, με το πρόγραμμα ΑΝΑΣΑ.

–       πίεση για νέα μέτρα

Προβολή – προώθηση

–       συμμετοχή σε διεθνείς εκθέσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού

–       καταχωρήσεις σε διεθνη ΜΜΕ όπως wandermagazine , vikinger κτλ

–       παρουσίαση εναλλακτικών μορφών τουρισμού σε roadtrips στην Κεντρική Ευρώπη

–       υποδομές για αεριοπεριήγηση με αερόστατο στη Λίμνη Πλαστήρα

–       Αλεξίπτωτο πλαγιάς σε όρος Κόζιακα Πίνδος απέναντι από Μετέωρα

–       Παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού

–        Προώθηση μέσω social media

Εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε έτοιμοι για την επανεκκίνηση …

Εσείς …μέχρι την επόμενη ημέρα , μελίνετε υγειείς …μείνετε ασφαλείς …

Ο αθλητικός τουρισμός στη Θεσσαλία σας περιμένει …

του Γιάννη Μπουτίνα

Εντεταλμένου Συμβούλου Τουρισμού

Περιφέρειας Θεσσαλίας

Exit mobile version