Διεθνή

Αθώος δήλωσε ο Αμερικανός πάστορας που δικάζεται στην Τουρκία ως «γκιουλενιστής»

Ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον που κατηγορείται για «τρομοκρατικές»δραστηριότητες στην Τουρκία, απέρριψε σήμερα στην έναρξη της δίκης του τις κατηγορίες εναντίον του.

«Δεν έχω κάνει ποτέ κάτι εναντίον της Τουρκίας. Αγαπάω την Τουρκία. Προσεύχομαι για την Τουρκία εδώ και 25 χρόνια. Θέλω να έρθει στο φως η αλήθεια», τόνισε ο 50χρονος Μπράνσον απευθυνόμενος στο δικαστήριο της πόλης Αλιάγα, κοντά στη Σμύρνη.

Εγκατεστημένος στην Τουρκία από το 1993 ο 50χρονος Αμερικανός πάστορας διεύθυνε με τη σύζυγό του Νορίν μια προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη και συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές τον Οκτώβριο του 2016. Έκτοτε βρίσκεται υπό κράτηση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Μπράνσον «ανήκει και συμμετέχει στη διεύθυνση» του δικτύου του αυτοεξόριστου τις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί εγκέφαλο της απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 εναντίον του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Δεν δέχομαι τις κατηγορίες. Δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε παράνομη δραστηριότητα», τόνισε ο Μπράνσον μιλώντας στα τουρκικά. «Θα ήταν προσβολή προς τη θρησκεία μου. Είμαι χριστιανός, δεν θα εντασσόμουν ποτέ σε ένα ισλαμιστικό κίνημα», πρόσθεσε.

Ο πάστορας κατηγορείται επίσης για κατασκοπεία με στρατιωτικούς και πολιτικούς σκοπούς. «Δεν έχω εμπλακεί ποτέ σε δραστηριότητες κατασκοπείας», απάντησε ο ίδιος σήμερα.

Παρούσα στη δικαστική αίθουσα ήταν και η σύζυγός του, η οποία αρχικά είχε συλληφθεί, αλλά στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Επίσης, τη δίκη παρακολουθεί ο Αμερικανός γερουσιαστής από τη Βόρεια Καρολίνα Τομ Τίλις και ο Αμερικανός απεσταλμένος αρμόδιος για τη θρησκευτική ελευθερία, Σαν Μπράουνμπακ.

«Εδώ και καιρό παραβιάζεται το δικαίωμά του στην ελευθερία και την ασφάλεια. Αρχικά ελπίζουμε να πετύχουμε την απελευθέρωσή του», δήλωσε χθες Κυριακή ο δικηγόρος του Τζεμ Χαλαβούρτ.

«Πιστεύουμε ότι τελικά θα αθωωθεί, καθώς είμαστε πεπεισμένοι για την αθωότητά του».

Αν κριθεί ένοχος, ο Μπράνσον κινδυνεύει να καταδικαστεί σε 15 με 20 χρόνια κάθειρξη, σύμφωνα με τον δικηγόρο του.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 ο Ερντογάν είχε υπονοήσει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να απελευθερώσει τον πάστορα, αν οι ΗΠΑ παρέδιδαν στην Άγκυρα τον Γκιουλέν.

«Μας λένε: “Δώστε μας τον πάστορα”. Όμως κι εσείς έχετε έναν ιερωμένο, τον Γκιουλέν. Δώστε τον μας και θα δικάσουμε τον πάστορα και θα τον εκδώσουμε», είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ουάσινγκτον, αν και εργάζεται για την απελευθέρωση του Μπράνσον, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανταλλαγής του.

Στο μεταξύ οι αμερικανικές αρχές απέσυραν τις προσφυγές εναντίον 11 πρακτόρων ασφαλείας του Ερντογάν, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι είχαν επιτεθεί σε φιλοκούρδους διαδηλωτές στην Ουάσινγκτον κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου τον Μάιο του 2017.

Δύο υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου που είχαν καταδικαστεί για την ίδια υπόθεση πρόκειται να αφεθούν σύντομα ελεύθεροι, αφού εξέτισαν ποινή 366 ημερών φυλάκισης.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης