Διεθνή Ροή

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες στην Ιαπωνία

Λίγο καιρό μετά την είσοδο της Ιαπωνίας στον αγώνα κατά του κορωνοϊού, την περασμένη άνοιξη, η Νάζουνα Χασιμότο άρχισε να παθαίνει κρίσεις πανικού. Το γυμναστήριο όπου εργαζόταν στην Οσάκα ανέστειλε τη λειτουργία του και οι φίλοι της έμεναν στο σπίτι, έπειτα από τις κυβερνητικές συστάσεις. Φοβούμενη να είναι μόνη, καλούσε τον μόλις λίγων μηνών σύντροφό της και του ζητούσε να την επισκεφθεί. Η κατάθλιψή της, που είχε διαγνωσθεί νωρίτερα, εντάθηκε. Μέχρι τον Ιούλιο η Χασιμότο δεν μπορούσε να βρει διέξοδο και επιχείρησε να αυτοκτονήσει. Ο σύντροφός της τη βρήκε και της έσωσε τη ζωή. Πλέον, μιλάει δημοσίως για την εμπειρία της, καθώς θέλει να εξαλείψει το στίγμα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία στην Ιαπωνία.

Ενώ η πανδημία ήταν δύσκολη για πολλούς Ιάπωνες, οι πιέσεις είναι πιο έντονες για τις γυναίκες. Οπως σε πολλές χώρες, περισσότερες γυναίκες έχουν χάσει τη δουλειά τους. Στο Τόκιο, περίπου μία στις πέντε γυναίκες ζουν μόνες και οι προτροπές να μείνουν στο σπίτι έχουν επιδεινώσει το αίσθημα απομόνωσης. Αλλες γυναίκες αγωνίστηκαν με τις ανισότητες στον διαχωρισμό της οικιακής εργασίας και της παιδικής μέριμνας όσο εργάζονταν από το σπίτι ή υπέφεραν από την αύξηση κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικών επιθέσεων.

Το αυξανόμενο ψυχολογικό και σωματικό βάρος της πανδημίας συνοδεύθηκε από ανησυχητική αύξηση των αυτοκτονιών γυναικών. Στην Ιαπωνία 6.976 γυναίκες αυτοκτόνησαν πέρυσι, περίπου 15% πιο πολλές από το 2019. Η κατάσταση ενίσχυσε τις μακροχρόνιες προκλήσεις για τη χώρα, καθώς η συζήτηση για ζητήματα ψυχικής υγείας ή για αναζήτηση βοήθειας είναι ακόμη δύσκολη σε μια κοινωνία μαθημένη στη στωική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Η πανδημία ενίσχυσε τις πιέσεις σε μια κουλτούρα που βασίζεται στην κοινωνική συνοχή και στην αμοιβαία πίεση για συμμόρφωση στα κυβερνητικά μέτρα. Οι γυναίκες, οι οποίες συχνά ορίζονται ως πρωτοβάθμιοι φροντιστές, φοβούνται τη δημόσια ταπείνωση εάν κατά κάποιον τρόπο αποτύχουν να υποστηρίξουν τα μέτρα ή μολυνθούν.

Ο δρ Τετσούγια Ματσουμπαγιάσι, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, σημείωσε ότι στους νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας οι αυτοκτονίες γυναικών κάτω των 40 αυξήθηκαν περισσότερο. Πάνω από τα δύο τρίτα των γυναικών που αυτοκτόνησαν το 2020 ήταν άνεργες. Μεταξύ των κάτω των 40 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά περίπου 25% και μεταξύ των εφήβων ο αριθμός των κοριτσιών που αυτοκτόνησαν διπλασιάστηκε.

Στην περίπτωση της Χασιμότο, ο φόβος της οικονομικής εξάρτησης συνέβαλε στην κατάστασή της. Οταν επιχείρησε να αυτοκτονήσει, το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί ήταν να απαλλάξει τον σύντροφό της, Τακέντα, από την ευθύνη να τη φροντίζει. Εχοντας επιζήσει από τη δική της απόπειρα, μαζί με τον Τακέντα δημιούργησε την εφαρμογή Bloste, για να φέρνει σε επαφή θεραπευτές με άτομα που αναζητούν συμβουλευτική θεραπεία.

kathimerini.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης