Site icon TrikalaVoice

Αυτή η κίνηση που όλοι κάνουμε καθημερινά, μας κόβει χρόνια ζωής

Είναι μία κίνηση που οι περισσότεροι κάνουμε μόλις καθίσουμε στο τραπέζι: Προσθέτουμε αλάτι στο πιάτο μας. Όμως σύμφωνα με μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 Βρετανών μέσης ηλικίας, αυτή η «αθώα» κίνηση μας οδηγεί σε πρόωρο θάνατο.

 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να προσθέτουμε πάντα αλάτι στα τρόφιμα κόβει πάνω από δύο χρόνια από το προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες και ενάμιση χρόνο για τις γυναίκες. Προσοχή, όμως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να βάζουμε αλάτι στο φαγητό κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος.

Όπως σημειώνει ο Guardian, η μελέτη δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να επιδρούν και άλλοι παράγοντες. Για παράδειγμα, η αυξημένη κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι ενδεικτική ενός γενικά λιγότερο υγιεινού τρόπου ζωής. Όμως, η ομάδα των ερευνητών είπε ότι τα στοιχεία ήταν αρκετά πειστικά ώστε οι άνθρωποι να αρχίσουν να επανεξετάζουν την προσθήκη αλατιού στο πιάτο τους.

«Από όσο γνωρίζω, η μελέτη μας είναι η πρώτη που αξιολογεί τη σχέση μεταξύ της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και του πρόωρου θανάτου», δήλωσε ο καθηγητής Lu Qi της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. «Ακόμη και μια μέτρια μείωση στην πρόσληψη νατρίου, προσθέτοντας λιγότερο ή καθόλου αλάτι στο φαγητό στο τραπέζι, είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, ειδικά όταν επιτυγχάνεται στον γενικό πληθυσμό».

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε έρευνα του UK Biobank, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 500.000 άτομα. Οι εθελοντές μελετήθηκαν κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Όταν εισήλθαν στη μελέτη μεταξύ του 2006 και του 2010, ρωτήθηκαν, μέσω ενός ερωτηματολογίου, εάν πρόσθεταν αλάτι στα φαγητά τους και πόσο συχνά το έκαναν.

Η πρόσληψη αλατιού είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια, επειδή πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλά επίπεδα αλατιού. Περίπου το 70% της πρόσληψης νατρίου στις χώρες της Δύσης προέρχεται από επεξεργασμένα και παρασκευασμένα τρόφιμα, με το 8-20% να προέρχεται από το αλάτι που προστίθεται στο τραπέζι.

Η έρευνα βρήκε ότι εκείνοι που πάντα έβαζαν αλάτι στο πιάτο τους είχαν 28% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου σε σχέση με εκείνους που δεν πρόσθεταν ποτέ ή που το έκαναν σπάνια. Στην ηλικία των 50 ετών, οι άνδρες και οι γυναίκες που πρόσθεταν πάντα αλάτι είχαν μικρότερο προσδόκιμο ζωής κατά 2,3 χρόνια και 1,5 χρόνο αντίστοιχα.

Η καθηγήτρια Annika Rosengren, ανώτερη ερευνήτρια στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, η οποία δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε στον Guardian ότι ενώ ορισμένες συμβουλές για την υγεία είναι ξεκάθαρες –δεν υπάρχουν μειονεκτήματα στη διακοπή του καπνίσματος– το αλάτι δεν μπορεί να αφαιρεθεί εντελώς από τη διατροφή, όμως υπάρχει ένα βέλτιστο επίπεδο κατανάλωσης. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, είναι δύσκολο να εντοπιστεί το «βέλτιστο σημείο» για την υγεία του κάθε ατόμου.

«Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να δείχνουν τα στοιχεία για το αλάτι είναι ότι οι υγιείς άνθρωποι που καταναλώνουν φυσιολογικά επίπεδα αλατιού δεν χρειάζεται να ανησυχούν πάρα πολύ», είπε.

Για αυτήν την ομάδα, η εξισορρόπηση της πρόσληψης αλατιού με μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου θα πρέπει πιθανώς να μειώσουν το αλάτι. «Το να μην προσθέτουμε επιπλέον αλάτι σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα είναι ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό», είπε.

moneyreview.gr 

Exit mobile version