Έναν άνισο αγώνα με τα ακραία καιρικά φαινόμενα δίνει η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες, φαινόμενο πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας. Λόγω του καύσωνα και της ανομβρίας η στάθμη του νερού των ποταμιών πέφτει και στην επιφάνεια βγαίνουν απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως βόμβες, χειροβομβίδες και εκρηκτική ύλη κάθε λογής. Την πληροφορία έδωσε στη δημοσιότητα το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa και επιβεβαίωσε στη Deutsche Welle η Γκριτ Μέρκερ, από την Τεχνική Υπηρεσία της αστυνομίας στη Σαξονία-Άνχαλτ, το ομόσπονδο κρατίδιο που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Απομεινάρια από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο
«Πράγματι ισχύει, εδώ και μερικές εβδομάδες, στην κοίτη του ποταμού Έλβα ή στις όχθες του εντοπίζουμε τέτοιο υλικό. Το φαινόμενο οφείλεται στη χαμηλή στάθμη του ποταμού, είναι σαφές. Μέχρι τώρα έχουμε εντοπίσει 22 σημεία, από όπου συλλέξαμε πολεμικό υλικό, το περισσότερο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες», δηλώνει. Η κατάσταση στον Έλβα λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας είναι ιδιαίτερα δραματική. Η στάθμη έχει πέσει στο ιστορικό ύψος των 47 εκατοστών, που σημαίνει ότι τα πλοία παραμένουν δεμένα και η μετακίνηση κάθε είδους πλοιαρίου στον ποταμό αυτό, που πηγάζει από τη Τσεχία, διατρέχει τη Γερμανία και χύνεται στη Βόρεια Θάλασσα, έχει γίνει εδώ και εβδομάδες αδύνατη.
Η κατάσταση είναι όμως επικίνδυνη και για τους ανθρώπους, που χωρίς να υποψιάζονται τον κίνδυνο, πλησιάζουν στις περιοχές με τις χειροβομβίδες ή τις βόμβες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το τι ακριβώς πρέπει να κάνουν, λέει στη DW η Φκριτ Μέρκερ.
«Να ειδοποιείται η αστυνομία»
«Συνήθως, όταν απλοί πολίτες ή περιπατητές βρεθούν ενώπιον μιας τέτοιας περίπτωσης στον Έλβα, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την αστυνομία, η οποία θα έρθει επί τόπου για να αξιολογήσει τον κίνδυνο, θα αποκλείσει την περιοχή και θα ειδοποιήσει την υπηρεσία εξουδετέρωσης πολεμικού υλικού. Στη συνέχεια, στελέχη αυτής της υπηρεσίας θα πρέπει να εκτιμήσουν εάν η βόμβα μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό, εάν σκεφτεί κανείς ότι το πολεμικό υλικό βρίσκεται επί δεκαετίες θαμμένο στην κοίτη του ποταμού, ή εάν θα πρέπει να την εξουδετερώσει επί τόπου. Αλλά εάν μεταφέρεται, εξουδετερώνεται σε απώτερο χρόνο».
Η Βίμπκε Σπέρλινγκ από την Υπηρεσία Διοίκησης της Αστυνομίας στην Σαξονία οργίζεται όταν βλέπει ανθρώπους να πιάνουν μεταλλικά αντικείμενα από την κοίτη του Έλβα και να τα σηκώνουν ψηλά θριαμβευτικά. «Κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να γίνεται», λέει, «θα πρέπει να ενημερώνεται άμεσα η αστυνομία». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο μετά το τέλος του Β. Παγκοσμίου Πολέμου η Δρέσδη, από την οποία διέρχεται ο Έλβας, βομβαρδίστηκε από τους συμμάχους με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν μεγάλα τμήματα της πόλης. Ένα λόγος παραπάνω να είναι προσεκτικοί οι κάτοικοι, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.