Η Ρωσία θεωρεί τελεσίδικη και μη διαπραγματεύσιμη την προσάρτηση της Κριμαίας και ο πρόεδρος Πούτιν δεν πρόκειται να συζητήσει το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην επικείμενη συνάντηση των δύο ηγετών, η οποία έχει προγραμματισθεί για τις 16 Ιουλίου, στο Ελσίνκι. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, τονίζοντας ότι «τέτοιο ζήτημα, όπως η Κριμαία, δεν μπορεί να υπάρχει και δεν θα υπάρξει ποτέ γιατί η Κριμαία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Ρωσίας». Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διεμήνυσε ότι σε όλα τα άλλα ζητήματα είναι δυνατός ο διάλογος, καθώς και η αναζήτηση συμβιβαστικών λύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε ανοιχτά ερωτήματα για τη στάση της χώρας του έναντι του προβλήματος της Κριμαίας, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την προσάρτησή της από τη Ρωσία. Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το θέμα απάντησε «θα δούμε», για να προσθέσει ότι «ήταν ο πρόεδρος Ομπάμα που άφησε να γίνει αυτό» (η προσάρτηση).
Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον δήλωσε ότι συζήτησε το θέμα της Κριμαίας με τον Πούτιν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα και ότι ο Ρώσος πρόεδρος του κατέστησε σαφές ότι δεν εννοεί να υποχωρήσει στο θέμα της προσάρτησης. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Μπόλτον δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα θέσει στον Βλαντιμίρ Πούτιν τις αμερικανικές αιτιάσεις περί ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του 2016. Οπως αποκάλυψε, ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε, στην κατ’ ιδίαν συνομιλία τους, ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε παρέμβαση του ρωσικού κράτους στην αμερικανική προεδρική εκστρατεία, χωρίς όμως να αποκλείει ενδεχόμενη ανάμειξη ιδιωτών χάκερ.
Στο μεταξύ, πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών τις οποίες επικαλείται το CBS υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα ενισχύει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, παρά την πρόσφατη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν. Στο ίδιο ρεπορτάζ υποστηρίζεται ότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει και δεύτερη εγκατάσταση για την παραγωγή πυρηνικού καυσίμου, πλην εκείνης στο Γιονγκμπιόν.