Διεθνή

Δημοσκόπηση: Μεγάλη η ανησυχία για την πανδημία, καθολική η αποδοχή των μέτρων

Την μεγάλη ανησυχία των πολιτών για την πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η οποία διενεργήθηκε πανελλαδικά το διάστημα 30 Μαρτίου – 1 Απριλίου.

Οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 78% ότι ανησυχούν «πολύ» ή «αρκετά» για την πανδημία μετά τα κρούσματα στη χώρα μας.

Οι πολίτες ηλικίας από 60 ετών και άνω είναι οι πιο ανήσυχοι. Σε ποσοστό 84% δηλώνουν ότι ανησυχούν αρκετά έως πολύ. Υψηλά ποσοστά ανησυχίας καταγράφονται και στις υπόλοιπες ηλικιακές κατηγορίες: 78% στις ηλικίες 45-49, 75% στις ηλικίες 30-44 και 69% στις ηλικίες 17-29.

Στην ερώτηση πόσο έχουν επηρεάσει την καθημερινότητα και τη ζωή της οικογένειας τους η επιδημία και τα μέτρα οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 83% πολύ έως αρκετά. Μόλις το 10% δηλώνει μέτρια και το 4% λίγο και ελάχιστα έως καθόλου.

Ποσοστό 57% των πολιτών δηλώνει ότι η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισης της έχει επηρεάσει πολύ και αρκετά την οικονομική κατάσταση τους.  Το 20% των πολιτών δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί λίγο και ελάχιστα έως καθόλου οικονομικά και το 18% απαντά μέτρια.

Η συντριπτική πλειοψηφία αξιολογεί πολύ θετικά τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης για την πανδημία. Το 82% κρίνει θετικά και μάλλον θετικά την κυβέρνηση και το 14% μάλλον αρνητικά και σίγουρα αρνητικά.

Πιο συγκεκριμένα το 94% των ψηφοφόρων της ΝΔ κρίνουν μάλλον και σίγουρα θετικά τον τρόπο αντίδρασης της κυβέρνησης. Το ίδιο απαντά το 78% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 89% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ.

Οσον αφορά στη στάση και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία, το 46% τις κρίνει σίγουρα και μάλλον θετικά και το 47% μάλλον και σίγουρα αρνητικά.

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Έλληνες για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Το 67% κρίνει σίγουρα και μάλλον θετικά τα μέτρα και το 29% μάλλον και σίγουρα αρνητικά.

Πιο θετικά αξιολογούν τα μέτρα οι ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι σε ποσοστό 87% απαντούν μάλλον και σίγουρα θετικά. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ που δίνουν την ίδια απάντηση φτάνουν σε ποσοστό το 77%.

Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μοιρασμένοι καθώς το 48% κρίνει μάλλον και σίγουρα θετικά τα μέτρα και το ίδιο ποσοστό δηλώνει ότι τα μέτρα είναι μάλλον και σίγουρα αρνητικά.

Η μεγάλη πλειοψηφία αξιολογεί θετικά τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων και των συγκεντρώσεων προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Το 86% δηλώνει ότι είναι σίγουρα και μάλλον θετικά τα μέτρα. Μόλις το 10% απαντά ότι είναι μάλλον και σίγουρα αρνητικά.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυξάνει το ποσοστό αποδοχής στο 53% από 45% στην προηγούμενη μέτρηση. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος με ποσοστό 22% και σημειώνει πτώση 4 μονάδων από την προηγούμενη μέτρηση. Το 20% των πολιτών απαντά κανέναν από τους δύο.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 23 μονάδες. Πιο αναλυτικά η ΝΔ συγκεντρώνει 45% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22%. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 5,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το Μέρα25 με 2,5%. Άλλο Κόμμα επιλέγει το 4%. Ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αποφάσιστων και όσων δεν απάντησαν που φτάνει το 8%.

Πηγή: ΣΚΑΪ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης