Διεθνή

Ελβετικό χωριό σχεδιάζει να πουλήσει σπίτια για 1 €

Η λύση των σπιτιών που πωλούνται αντί 1 ευρώ έχει επιλεγεί -σε ελάχιστες λίγες περιπτώσεις στην Ευρώπη- ως λύση για να δοθεί ζωή σε εγκαταλελειμμένα χωριά. Και υπάρχει ένα ακόμη που ετοιμάζεται να υιοθετήσει το μέτρο. Ο λόγος για ένα ρουστίκ χωριουδάκι στα ελβετικά σύνορα για το οποίο οι τοπικές αρχές σκέφτονται να του δώσουν ξανά ζωή προσφέροντας 9 σπίτια στη συμβολική τιμή του 1 ευρώ, περίπου. Ο λόγος για το ιταλόφωνο Monti Scìaga. Η τιμή των σπιτιών, αν τελικά δοθούν, θα είναι στο 1 φράγκο (0,90 ευρώ).

Σύμφωνα με την Swiss Broadcasting Corporation, το Monti Scìaga είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα κατοικημένα χωριά της περιοχής. Το χωριό βρίσκεται σε απόσταση μόλις 70 μιλίων βόρεια του Μιλάνου, και σε απόσταση αναπνοής από την εκπληκτική λίμνη Maggiore. Η λίμνη Κόμο, απέχει μόλις 40 μίλια μακριά. Σύμφωνα με το The Local τα σπίτια που πιθανότατα θα πωληθούν αντί 1 φράγκου είναι σχεδόν… ερείπια και οι αγοραστές τους θα χρειαστεί να τα ανακαινίσουν. Οχι όμως όποτε θέλουν, αλλά εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος. Μολονότι έχει ήδη υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα  η πρόταση πρέπει να ψηφισθεί από το τοπικό συμβούλιο το φθινόπωρο πριν να αρχίσουν να υποβάλλονται προσφορές για τα σπίτια. «Είναι σχεδόν εντελώς εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του ’70, αλλά διατηρεί την αρχική δομή του και τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία του», αναφέρει το σχέδιο. «Πολλά κτίρια είναι τώρα ερείπια, αλλά παρ ‘όλα αυτά, είναι ένα γοητευτικό χωριό που αξίζει να προστατευθεί».

Αλλα χωριά που έβγαλαν στο σφυρί σπίτια από ένα ευρώ

Το σχέδιο για το χωριό Monti Scìaga θυμίζει αρκετά παρόμοια σχέδια που ήδη εκτελούνται σε αγροτικές περιοχές της Ιταλίας.

Η Sambuca στη Σικελία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πώλησε με επιτυχία την πρώτη της σειρά εγκαταλελειμμένων σπιτιών μετά από δημοπρασίες που ξεκίνησαν με μόλις ένα ευρώ. Σύμφωνα με The Guardian, 16 ακίνητα πωλήθηκαν από τον δήμο σε τιμές που κυμαίνονταν μεταξύ 5.000 και 10.000 ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2018, η πόλη της Σαρδηνίας Ollolai ανακοίνωσε ότι πωλούσε 200 σπίτια για 1 ευρώ για να προσελκύσει νέους κατοίκους.

Το Locana, στη βόρεια Ιταλία, πήγε ένα βήμα παραπέρα και στην πραγματικότητα προσφέρθηκε να πληρώσει όσους είχαν πρόθεση να το πάνε να μείνουν στα εγκαταλελειμμένα του σπίτια με 9.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι είχαν παιδί και μισθό.

Τέλος, το Zungoli στην περιοχή της Καμπανίας και το χωριό Mussomeli στη Σικελία ανακοίνωσαν επίσης ότι θα πουλήσουν σπίτια για μόλις 1 ευρώ εάν οι νέοι ένοικοι δεσμευτούν ότι θα τα ανακαινίσουν.

economistas.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης