Η μεγαλύτερη μελέτη από στοιχεία του πραγματικού κόσμου σχετικά με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19, επιβεβαίωσε ότι το εν λόγω σκεύασμα παρέχει πάνω από 95% προστασία κατά του ιού, αλλά παράλληλα διαπίστωσε ότι το ποσοστό αυτό μειωνόταν σημαντικά στις περιπτώσεις εκείνων που έλαβαν μόνο μία δόση.
Οι συντάκτες της έρευνας, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού του Ισραήλ, αναφέρουν πως υπάρχουν πλέον αποδείξεις που στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα για το ότι θα μπορούσε να μπει τέλος στην πανδημία με γρήγορα, παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού.
Μια ανάλυση δεδομένων δημόσιας υγείας από το Ισραήλ – μια από τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πλήρως εμβολιασμένων ενηλίκων – έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν πολύ αποτελεσματικό στο να προστατεύει ηλικιωμένους σε μια περίοδο κατά την οποία η πιο μεταδοτική βρετανική μετάλλαξη του ιού κυριαρχούσε, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.
Έως τις αρχές Απριλίου, περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, δηλαδή πάνω από το 70% του πληθυσμού.
Η μελέτη βρήκε ότι οι δύο δόσεις παρείχαν 95,3% προστασία ενάντια στη μόλυνση και 96,7% προστασία από θάνατο, επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Μετά από 14 ημέρες, αυτά τα επίπεδα προστασίας αυξάνονταν σε 96,5% και 98% αντίστοιχα.
Ωστόσο, η προστασία ήταν σημαντικά μικρότερη για όσους έλαβαν μόνο μια από τις δύο δόσεις.
Μεταξύ 7 και 14 ημερών μετά την πρώτη δόση, η προστασία ενάντια στη μόλυνση φαινόταν να είναι στο 57,7% και η προστασία ενάντια σε θάνατο ήταν στο 77%.
Οι συντάκτες της έρευνας ανέφεραν ότι μία δόση ίσως προσφέρει ένα μικρότερο παραθυράκι προστασίας, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου αναδύονται νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.
«Ουσιαστικά, η μελέτη δείχνει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα ανοσίας και προστασίας», ανέφερε ο Τζόναθαν Μπολ, καθηγητής Μοριακής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγκαμ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
«Για αυτό τον λόγο είναι σημαντικό, οι άνθρωποι να κάνουν και τις δύο δόσεις», τόνισε.
Στη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκαν 232.268 μολύνσεις και σχεδόν στο 95% των δειγμάτων ανιχνεύθηκε η βρετανική μετάλλαξη. Υπήρξαν 4.481 σοβαρές περιπτώσεις και 1.113 θάνατοι. Η ομάδα που έκανε τη μελέτη είπε ότι δεν κατάφερε να εξετάσει την επίδραση της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που επίσης έχει εντοπιστεί στο Ισραήλ.
Μέχρι χθες η μεγαλύτερη έρευνα που είχε γίνει ήταν πέντε φορές μικρότερη από αυτήν και περιελάμβανε 1,2 εκατ. ανθρώπους.
Με πληροφορίες από AFP