Κατά την προεκλογική περίοδο απειλούσε την Κίνα με εμπορικό πόλεμο, θεωρώντας ότι «βιάζει» την αμερικανική οικονομία και ότι είναι η κυρίως υπαίτια για τα τεράστια ελλείμματα της υπερδύναμης. Χθες, όμως, οι Κινέζοι είδαν στο Πεκίνο έναν εντελώς διαφορετικό Ντόναλντ Τραμπ, να πλέκει το εγκώμιο του ηγέτη τους, Σι Τζινπίνγκ, και να αποδίδει εύσημα στη χώρα τους για τα επιτεύγματά της.
«Τα συναισθήματά μου για εσάς είναι απίστευτα θερμά», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στις επίσημες δηλώσεις που εκφώνησε, μαζί με τον Κινέζο ομόλογό του, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό άνδρα», για να προσθέσει: «Υπάρχει πολύ καλή χημεία (μεταξύ μας) και πιστεύω ότι θα καταφέρουμε εκπληκτικά πράγματα».
Πιο συγκρατημένος, όπως πάντα, ο Σι δεν ανταπέδωσε τις φιλοφρονήσεις, τόνισε όμως τη σημασία που αποδίδει στις σινοαμερικανικές σχέσεις και υποσχέθηκε μεγαλύτερο άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας στις επενδύσεις αμερικανικών και άλλων ξένων επιχειρήσεων. Το χαμόγελο του Κινέζου ηγέτη έγινε πιο πλατύ όταν ο υψηλός επισκέπτης του είπε για το επίμαχο θέμα της ανισορροπίας στο εμπορικό ισοζύγιο εις βάρος των ΗΠΑ: «Δεν κατηγορώ την Κίνα. Ποιος μπορεί να κατηγορήσει μια χώρα που είναι ικανή να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι μιας άλλης προς όφελος των πολιτών της;».
Τιμητική υποδοχή ζεύγους
Στο θερμό κλίμα κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών συνέβαλε και η ιδιαίτερα τιμητική υποδοχή που επεφύλαξαν ο Σι Τζινπίνγκ και η σύζυγός του Πενγκ Λιουάν στο αμερικανικό προεδρικό ζεύγος. Ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ ξεναγήθηκαν στην Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου –σπάνιο προνόμιο για ξένους επισκέπτες– όπου οι οικοδεσπότες τους παρέθεσαν επίσημο δείπνο.
Οπως αναμενόταν, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ηγέτη μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έκανε γνωστό ότι ο Τραμπ είπε στον Σι: «Είσαι ισχυρός άνδρας και είμαι σίγουρος ότι θα λύσεις αυτό το πρόβλημα για λογαριασμό μου».
Αναφορικά με το ακανθώδες πρόβλημα της Νότιας Σινικής Θάλασσας, οι δύο ηγέτες είχαν «ειλικρινείς» συζητήσεις, δήλωσε ο Τίλερσον χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Από την πλευρά του, ο Σι επέμεινε ότι το πρόβλημα της Ταϊβάν είναι το σημαντικότερο και περισσότερο ευαίσθητο πρόβλημα στις σινοαμερικανικές σχέσεις, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την προσήλωση της χώρας του στην πολιτική της «Μιας Κίνας». Ενα χρόνο νωρίτερα, η τηλεφωνική επικοινωνία του με την πρόεδρο της Ταϊβάν είχε θορυβήσει ιδιαίτερα το Πεκίνο.
kathimerini.gr