Αν και επέμεινε στις αστήρικτες καταγγελίες του περί νοθείας, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε άλλο ένα βήμα προς την αναπόφευκτη αναγνώριση της εκλογικής ήττας του, βεβαιώνοντας ότι θα εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο την προβλεπόμενη ημερομηνία (20 Ιανουαρίου), αν το Κολέγιο των Εκλεκτόρων επιβεβαιώσει και τυπικά, όπως θεωρείται βέβαιο, τη νίκη του Τζο Μπάιντεν.
«Βεβαίως θα το κάνω. Και το γνωρίζετε», ήταν η απάντηση του απερχόμενου προέδρου σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, ύστερα από την καθιερωμένη επικοινωνία του με Αμερικανούς στρατιωτικούς διοικητές στο εξωτερικό με αφορμή την Ημέρα των Ευχαριστιών. Ηταν η πρώτη φορά ύστερα από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου που ο Τραμπ δέχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε να διευκρινίσει αν θα παραδώσει ειρηνικά την εξουσία στον διάδοχό του είναι ενδεικτικό της πολιτικής ατμόσφαιρας που διαμορφώθηκε στην Ουάσιγκτον επί της προεδρίας του. Παρά τη δέσμευσή του για ομαλή διαδοχή, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμεινε ότι «πολλά πράγματα» που θα μπορούσαν να αλλάξουν το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται να συμβούν μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνέλθει το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, και ότι «υπήρξε νοθεία σε μαζική κλίμακα». Δεν δίστασε μάλιστα να ισχυριστεί ότι οι εκλογές στις ΗΠΑ θυμίζουν «τριτοκοσμική χώρα» και να καταγγείλει εκλογικούς αξιωματούχους σε πολιτείες που έχασε ως «κομμουνιστές» και «εχθρούς του κράτους».
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα μεταβεί στην Τζόρτζια για να μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών του και να ενισχύσει τους υποψηφίους του κόμματός του στη μάχη για δύο θέσεις της Γερουσίας. Οι αναπληρωματικές εκλογές στην Τζόρτζια θα γίνουν στις 5 Ιανουαρίου και θα καθορίσουν κατά πόσον οι Ρεπουμπλικανοί θα διατηρήσουν τον έλεγχο του σώματος.
Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε για ακόμη μία φορά να αναγνωρίσει τη νίκη του Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον «υποψήφιο πρόεδρο». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο μόνος ηγέτης σημαντικής διεθνούς δύναμης που δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει την επικράτηση του Δημοκρατικού υποψηφίου. Πάντως, ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι αυτή η επιλογή του Κρεμλίνου δεν έχει πολιτική σημασία, αλλά υπαγορεύεται από το πρωτόκολλο, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί στο θεσμικό επίπεδο.