H πιο κοινή ψηφιακή συνήθεια, το να περνάς χρόνο στο Facebook, σίγουρα δεν σπάει εύκολα. Αν και τέσσερις στους κάθε δέκα χρήστες έχουν δηλώσει ότι έχουν κάνει διαλείμματα από το Facebook, η διαδικτυακή πλατφόρμα εξακολουθεί να μεγαλώνει. Πρόσφατη μελέτη υποδεικνύει ότι ο μέσος χρήστης θα ζητούσε να αποζημιωθεί με ποσό που κυμαίνεται από τα 1.000 έως τις 2.000 δολάρια, προκειμένου να μην κάνει χρήση του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης. Τι συμβαίνει, όμως, αν πραγματικά εγκαταλείψεις το Facebook; Μια μελέτη, η πληρέστερη του είδους της, αποκωδικοποιεί το θέμα.
Οι συνέπειες γίνονται άμεσα αισθητές. Περισσότερος χρόνος για διαπροσωπικές σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια. Λιγότερες πολιτικές γνώσεις και κομματικός πυρετός, αλλά και για τον μέσο χρήστη μία ώρα περισσότερος ελεύθερος χρόνος.
Η μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, βοηθά να αποσαφηνιστεί η διαρκής αντιπαράθεση για την επιρροή του Facebook στη συμπεριφορά, στη σκέψη και στις πολιτικές απόψεις των 2,3 δισεκατομμυρίων ενεργών χρηστών της εφαρμογής. Η μελέτη αναρτήθηκε στο Social Science Research Network.
Η νέα έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ιδρυμα Αλφρεντ Π. Σλόαν, παρέχει μια ισορροπημένη καταγραφή της καθημερινής χρήσης της εφαρμογής, που κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τους υποστηρικτές ή τους πολέμιούς της.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις διαφημίσεις στην ιστοσελίδα προκειμένου να στρατολογήσουν συμμετέχοντες στη μελέτη μεγαλύτερους των 18 ετών, οι οποίοι δαπανούν τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα στο Facebook. O ημερήσιος μέσος όρος ήταν μία ώρα, ενώ κάποιοι από τους χρήστες συνδέονταν για δύο ή και τρεις ώρες. Τρεις χιλιάδες χρήστες συμφώνησαν και συμπλήρωσαν εκτενή ερωτηματολόγια σχετικά με την καθημερινή ρουτίνα τους, τις πολιτικές απόψεις τους και τη γενικότερη νοοτροπία τους.
Οι μισοί συμμετέχοντες απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς τους έναντι οικονομικής αποζημίωσης.
Οι ερευνητές ήλεγχαν μήπως οι συμμετέχοντες είχαν ενεργοποιήσει και πάλι τους λογαριασμούς τους, ενώ τους έστελναν μηνύματα στο κινητό για να αξιολογήσουν τη διάθεσή τους. Μετά την πάροδο ενός μηνός οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμπλήρωσαν εκ νέου ερωτηματολόγια, με τα οποία αξιολογήθηκαν οι αλλαγές στη σκέψη τους, στην πολιτική γνώση και στα κομματικά πάθη, όπως και οι καθημερινές τους δραστηριότητες τόσο διαδικτυακά όσο και όχι.
Οπως διαπιστώθηκε, αυτοί που απείχαν από το Facebook είχαν μία ώρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο ή και περισσότερο, ενώ ανέφεραν ότι περνούσαν περισσότερες ώρες μακριά από το Ιντερνετ, με φίλους και οικογένεια ή βλέποντας τηλεόραση.
Σε τεστ πολιτικών γνώσεων, αυτοί που είχαν απενεργοποιήσει τον λογαριασμό τους κατέγραψαν χαμηλότερη βαθμολογία από ό,τι πριν την απενεργοποίηση, ενώ η κομματική πόλωση για διάφορα ζητήματα έμοιαζε να έχει μειωθεί σε αυτούς που γύρισαν την πλάτη τους στο Facebook. Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης, ωστόσο, είναι ότι η αποχή από το Facebook ενίσχυσε την καλή διάθεση των χρηστών και την ικανοποίησή τους από τη ζωή.