Διεθνή

Η αγροτική βιομηχανία στρέφεται στη διαστημική τεχνολογία

H πρόσβαση σε δεδομένα έχει καταστεί βασικό ζήτημα για τον αγροτικό τομέα, καθώς θα μπορούσε να επωφεληθεί από τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα.

Με την ανάπτυξη της γεωργίας ακριβείας, η πρόσβαση σε δεδομένα καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική για τον αγροτικό τομέα.

Στόχος είναι η βελτίωση της γνώσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μέσω των νέων τεχνολογιών και η τελική προσαρμογή των τεχνικών παραγωγής. Ενώ ορισμένα από αυτά συλλέγονται με εργαλεία, όπως drones και αισθητήρες, ταυτόχρονα παράγονται σε μεγαλύτερη κλίμακα από τους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της διαστημικής της πολιτικής.

«Από το διάστημα, έχουμε μια σφαιρική οπτική για τα πράγματα», δήλωσε ο Hervé Pillaud, αγρότης και μέλος του French Digital Council, στη διάρκεια διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Γαλλικού Γεωργικού Επιμελητηρίου στο Παρίσι.

«Αυτό θα επιτρέψει στη γεωργία να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην οικολογική μετάβαση». Σύμφωνα με τον κ. Pillaud, τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το διάστημα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη βελτίωση της διαχείρισης κινδύνων (π.χ. κλιματικοί κίνδυνοι) και πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη των γεωργικών αγορών παγκοσμίως.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τρία διαστημικά προγράμματα θα μπορούσαν να στηρίξουν τον γεωργικό τομέα. Το πιο σημαντικό είναι το πρόγραμμα Corpernicus, που συλλέγει πληροφορίες, οι οποίες δύναται να εφαρμοστούν για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής, την εξέλιξη της βιομάζας και τη διαχείριση των υδάτων.

Στη συνέχεια, ιδιαίτερα χρήσιμα για τη γεωργία ακριβείας είναι τα προγράμματα Galileo και EGNOS, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διαχείριση γεωργικών μηχανημάτων.

«Οι αποταμιεύσεις είναι τεράστιες όσον αφορά τους πόρους και το εργατικό δυναμικό», δήλωσε ο Head of Unit στη DG GROW και αρμόδιος για τη διαστημική πολιτική, Matthias Petschke.

Όπως επισημαίνει, το EGNOS διαθέτει ήδη μια σημαντική «κοινότητα χρηστών», αλλά ο αριθμός των γεωργικών μηχανημάτων που είναι συμβατά με την τεχνολογία πλοήγησης είναι πιο περιορισμένος.

«Η Ευρώπη θα συνεχίσει να επενδύει σε αυτά τα προγράμματα», δήλωσε ο κ. Petschke. Η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για επενδύσεις ύψους 16 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαστημική πολιτική για την περίοδο 2021-2027.

Πηγή: Euractiv

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης