Site icon TrikalaVoice

Η βρετανική Monarch Airlines σε καθεστώς πτώχευσης!!!

Σε καθεστώς πτώχευσης βρίσκεται από προχθες η Monarch Airlines, η πέμπτη μεγαλύτερη βρετανική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους, αφήνοντας μετέωρους περισσότερους από 100.000 επιβάτες και αυξάνοντας τη λίστα των ευρωπαϊκών αερομεταφορέων που έχουν υπαχθεί σε διαδικασία πτώχευσης τον τελευταίο χρόνο. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) χαρακτήρισε την κατάρρευση της Monarch «εξαιρετικά αρνητικό γεγονός».

Επίσης, η Monarch είναι η τρίτη κατά σειράν ευρωπαϊκή εταιρεία που χρεοκοπεί τους τελευταίους πέντε μήνες. Με την κατάρρευση του βρετανικού αερομεταφορέα ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες πτήσεις, προκαλώντας προβλήματα σε τουλάχιστον 300.000 επιβάτες. Μετά την πτώχευση της Alitalia αλλά και της Air Berlin τον περασμένο Αύγουστο, ισχυρότατο πλήγμα υπέστη και η βρετανική αγορά, καθώς η Monarch Airlines εκτελούσε δρομολόγια για 40 προορισμούς από πέντε βρετανικά αεροδρόμια, ενώ απασχολούσε 2.750 εργαζομένους.

Αρκετοί, ωστόσο, παράγοντες συνέτειναν στην οικονομική κατάρρευση της εταιρείας. Κυριότεροι είναι ο ανταγωνισμός στον τομέα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και η πτώση της ζήτησης για προορισμούς όπως η Αίγυπτος, η Τυνησία και η Τουρκία λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν σημειωθεί σε αυτές τις περιοχές. Αυτό υποχρέωσε τον αερομεταφορέα να στραφεί σε προορισμούς της Νότιας Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Ισπανία και η Ελλάδα, όπου παρατηρείται μεγαλύτερη κίνηση και, ως εκ τούτου, πιο σκληρός ανταγωνισμός.

Επίσης, η πτώση των τιμών του πετρελαίου υποχρέωσε τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές των ναύλων, προκειμένου να διεκδικήσουν μερίδιο στην αγορά των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί η κερδοφορία της Monarch Airlines, στην προσπάθειά της να εδραιωθεί μεταξύ των πιο δημοφιλών εταιρειών χαμηλού κόστους. Η καθίζηση, όμως, που παρατηρείται στα κέρδη της εταιρείας αποτελεί εν μέρει αποτέλεσμα του Brexit. Συγκεκριμένα, η απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. προκάλεσε την πτώση της στερλίνας, με αποτέλεσμα οι τιμές των καυσίμων που είναι καθορισμένες σε δολάρια να είναι πολύ υψηλές.

Και στο παρελθόν η εταιρεία είχε φλερτάρει με την πτώχευση, αλλά διεσώθη μετά την παρέμβαση της επενδυτικής Greybull Capital LLP τον περασμένο Δεκέμβριο, η οποία ενίσχυσε τη Monarch Airlines με 20 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Greybull είχε εξαγοράσει το 90% της Monarch το 2014, προχωρώντας σε ανακεφαλαιοποίηση 125 εκατ. στερλινών και μετατρέποντας τον αερομεταφορέα σε εταιρεία χαμηλού κόστους. Σε σχετική της ανακοίνωση η Greybull εξέφρασε τη λύπη της «διότι η εξαγορά δεν είχε αίσιο τέλος».

Η πτώχευση της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας ανοίγει τον δρόμο στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες εταιρείας για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους και για την άμεση απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του πτωχευμένου αερομεταφορέα. Σύμφωνα με το Reuters, οι ανταγωνίστριες εταιρείες έσπευσαν να προσλάβουν τους πιλότους που εργάζονταν στην Monarch, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να προσλάβουν πεπειραμένο προσωπικό.

Σημειώνεται ότι με το άκουσμα της πτώχευσης της Monarch Airlines, η μετοχή της Easyjet σημείωσε άνοδο 5,3%, ενώ η μετοχή της Ryanair σημείωσε κέρδη 3,6%, παρότι έχει αναγκαστεί τον τελευταίο καιρό να ακυρώσει χιλιάδες πτήσεις στην Ευρώπη λόγω έλλειψης προσωπικού.

kathimerini.gr

Exit mobile version