Διεθνή

Η επιστήμη μίλησε: Οι γάτες μπορούν να αναγνωρίσουν το όνομά τους!

Οι κατοικίδιες γάτες, όχι μόνο μπορούν να αναγνωρίσουν το όνομά τους, αλλά και να το διακρίνουν τόσο από τα ονόματα άλλων γατών, όσο και από άλλες λέξεις, σύμφωνα με μια νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει κάτι που μάλλον έχουν ήδη καταλάβει όσοι ζουμ με κάποιο μικρό αιλουροειδές στο σπίτι τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ατσούκο Σαΐτο του Πανεπιστημίου Σοφία του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, μελέτησαν 78 γάτες. Τα πειράματα έδειξαν ότι κάθε γάτα ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στο δικό της όνομα (κουνώντας τα αυτιά, το κεφάλι, την ουρά ή βγάζοντας ήχους) περισσότερο από ό,τι σε άλλες λέξεις. Αυτό συνέβαινε ακόμα και όταν ένας άγνωστος στις γάτες τις φώναζε με το όνομα τους.

Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι σκύλοι ανταποκρίνονται στην ομιλία των ανθρώπων και ειδικότερα στο όνομά τους, ενώ για τις γάτες υπήρχε μια αμφιβολία, η οποία όμως διαλύθηκε με τη νέα μελέτη. Όμως οι επιστήμονες διατύπωσαν αμφιβολία κατά πόσο οι γάτες αντιλαμβάνονται πως το όνομα τους είναι ένα όνομα γι’ αυτές τις ίδιες, αφού δεν φαίνεται να έχουν συνείδηση του εαυτού τους. Μάλλον, σύμφωνα με τη δρα Σαΐτο, μαθαίνουν να συσχετίζουν το όνομα τους με κάποια ανταμοιβή ή τιμωρία.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης