Ο ασυνήθιστα θερμός εφετινός χειμώνας έκανε πολλές αρκούδες να ξυπνήσουν πολύ νωρίτερα από το κανονικό από τη χειμερία νάρκη τους, σύμφωνα με αναφορές από Ρωσία, Φινλανδία, Καναδά και ΗΠΑ. Στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου ο φετινός χειμώνας ήταν μακράν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ, με τη μέση θερμοκρασία σε Νορβηγία και σε Ρωσία τον Ιανουάριο να είναι κατά 6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1980-2010.
Στον ζωολογικό κήπο της Μόσχας το προσωπικό προετοιμάζεται για το ξύπνημα δύο αρκούδων Ιμαλαΐων (υποείδος της καφέ αρκούδας) έναν μήνα νωρίτερα από το αναμενόμενο, ενώ δασοφύλακες είδαν μια αρκούδα γκρίζλι να περιφέρεται στο εθνικό πάρκο Μπανφ του Καναδά, στις 3 Μαρτίου. Επί μία δεκαετία είχε να καταγραφεί θέαση αρκούδας τόσο νωρίς. Στο εθνικό πάρκο του Γέλοουστοουν, στις ΗΠΑ, οι δασοφύλακες εντόπισαν μια αρκούδα στις 7 Μαρτίου. Αν και δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία για τις τάσεις που επικρατούν αναφορικά με τη χειμερία νάρκη, ειδικοί προειδοποιούν πως η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να προκαλέσει το ξύπνημα ζώων από τη χειμερία νάρκη σε εποχή του χρόνου κατά την οποία υπάρχουν λιγοστά θηράματα για να τραφούν.
Υπό κανονικές συνθήκες, πρώτες ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη οι αρσενικές αρκούδες, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Ακολουθούν οι θηλυκές και στη συνέχεια οι αρκούδες που έχουν γεννήσει πρόσφατα. «Με βάση την εμπειρία μου, έχουμε πολλές αναφορές για αρκούδες που έχουν ξυπνήσει στα τέλη Φεβρουαρίου και στις αρχές Μαρτίου» λέει ο Κρις Σερβίν, πρώην συντονιστής του προγράμματος ανάκαμψης πληθυσμού αρκούδων στην αμερικανική Υπηρεσία Ψαριών και Αγριας Ζωής. Πρόσθεσε ότι έχει υπόψη του αναφορές για μαύρες αρκούδες που έχουν ήδη ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη τους στα Βραχώδη Ορη των ΗΠΑ. «Δεν είμαστε σίγουροι για ποιον λόγο βγαίνουν νωρίτερα από τις φωλιές τους, αλλά αν έχουμε περισσότερες ηλιόλουστες και θερμές ημέρες, το αντιλαμβάνονται και βγαίνουν», προσθέτει ο Σερβίν. Επειδή τόσο νωρίς δεν έχει φυτρώσει η βλάστηση με την οποία τρέφονται, το πιθανότερο είναι ότι θα αναζητήσουν τροφή σε κατοικημένες περιοχές, στα σκουπίδια και σε καλλιέργειες, όπου θα έρθουν αντιμέτωπες με ανθρώπους, προσθέτει.
kathimerini.gr