Site icon TrikalaVoice

Η λεύκανση απειλεί τον Κοραλλιογενή Υφαλο της Αυστραλίας

Αντιμέτωπος με ένα ακόμα μείζον επεισόδιο λεύκανσης βρίσκεται ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος της Αυστραλίας, το τρίτο στην τελευταία πενταετία, εφόσον δεν πέσει η θερμοκρασία των ωκεάνιων υδάτων σημαντικά εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Το θερμικό στρες, εξαιτίας της υπερθέρμανσης των υδάτων, ενισχύεται στο μεγαλύτερο σύμπλεγμα κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου. Ηδη έχουν καταγραφεί επιμέρους λευκάνσεις, χωρίς ωστόσο να παρατηρείται ένα ευρύτερο φαινόμενο. Η Υπηρεσία του Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου παρακολουθεί ενδελεχώς τις εξελίξεις και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το θερμικό στρες επεκτείνεται ιδιαίτερα στις κεντρικές και τις νότιες περιοχές, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους τουρίστες. Οι θερμοκρασίες των επιφανειακών θαλάσσιων υδάτων έχουν ήδη ξεπεράσει το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο, σε κάποιες περιοχές του υφάλου, ενώ αναμένεται να φτάσουν στα υψηλότερα επίπεδα τον επόμενο μήνα.

Η λεύκανση των κοραλλιών δεν είναι άλλο από μία αντίδραση στο θερμικό στρες που προκαλείται όταν αυτά παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε νερά θερμότερα από το φυσιολογικό. Οι άλγες (φύκια) που παρέχουν τροφή, αλλά και το χρώμα του κοραλλιού, αποκολλώνται από το ζώο αποχρωματίζοντάς το. Σε κάποιες περιπτώσεις, η λεύκανση μπορεί να σκοτώσει το κοράλλι ή να το αποδυναμώσει. Ούτως ή άλλως, τα κοράλλια μπορεί να πεθάνουν και από το θερμικό στρες όταν οι θερμοκρασίες είναι υπερβολικά υψηλές. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 50% των κοραλλιών του υφάλου καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα διαδοχικά επεισόδια λεύκανσης τα καλοκαίρια του 2016 και 2017, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η Υπηρεσία του Θαλάσσιου Πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υφάλου υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα μελλοντικής επιβίωσής του από «μικρή» σε «πολύ μικρή» για πρώτη φορά.

Ο Ρίτσαρντ Λεκ, επικεφαλής του τμήματος ωκεανών του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF), τόνισε ότι «ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος βρίσκεται επί ξυρού ακμής. Εντός των επόμενων εβδομάδων θα μάθουμε αν τελικά βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μείζον επεισόδιο λεύκανσης για τρίτη φορά μέσα σε μία πενταετία. Σίγουρα μετά το καλοκαίρι με τις δασικές πυρκαγιές και τον “υποθαλάσσιο καύσωνα” δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουμε να κρύβουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Χρειαζόμαστε μία κλιματική πολιτική, ικανή να προστατεύσει τον ύφαλο και δεν είναι πλέον δυνατό να γίνουν ανεκτές οι δικαιολογίες».

Δεν αποκλείεται η Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς, που πρόκειται να επαναξιολογήσει τα στοιχεία τον Ιούνιο, σε διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα, να τοποθετήσει τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Υφαλο στη λίστα αυτών που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική καταστροφή.

Exit mobile version