Ηκυβέρνηση της Λιθουανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών μέσω των βαλτικών χωρών, μετά την πρόσφατη αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας.
Σε επιστολή τους προς τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, τρεις Λιθουανοί υπουργοί επισημαίνουν ότι οι υποδομές της χώρας τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν «μια βιώσιμη εναλλακτική και αξιόπιστη λύση» για τη μεταφορά ουκρανικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των σιτηρών. Οπως λένε, οι χώρες της Βαλτικής, με τις υποδομές που διαθέτουν, έχουν συνδυαστικά τη δυνατότητα να εξάγουν 25 εκατομμύρια τόνους σιτηρών ετησίως.
Με τη διεθνή συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας εξήχθησαν μέσα σε έναν χρόνο 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών και άλλων τροφίμων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.
Προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες αυτού του «εναλλακτικού διαδρόμου», οι Λιθουανοί υπουργοί ζητούν από την ΕΕ να περιοριστούν στο ελάχιστο οι διοικητικές διαδικασίες στα πολωνοουκρανικά σύνορα και στο εξής να εφαρμόζονται στα λιμάνια της Βαλτικής.
Την περασμένη εβδομάδα, πέντε χώρες της κεντρικής Ευρώπης – η Πολωνία η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ρουμανία – ζήτησαν από την ΕΕ να τους επιτρέψει να παρατείνουν και μετά τις 15 Σεπτεμβρίου τους περιορισμούς που είχαν επιβάλει στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, προκειμένου να προστατεύσουν τους δικούς τους παραγωγούς. «Είτε θα αποδεχτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (…) ρυθμίσεις για την παράταση της απαγόρευσης, είτε θα το κάνουμε μόνοι μας», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, η χώρα του οποίου είναι πάντως πιστός σύμμαχος της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Μόσχα έχει διαμηνύσει ότι θα θεωρεί στρατιωτικούς στόχους όλα τα πλοία που κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας. Ακολούθως, ενέτεινε τις επιθέσεις της στην Οδησσό και το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι στοχοθετεί υποδομές κρίσιμης σημασίας για την εξαγωγή τροφίμων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP