Διεθνή

ΘΛΙΨΗ. Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν – Χιλιάδες Τούρκοι προσεύχονται

Στην Αγία Σοφία έφτασε λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, μετά τη μετατροπή του ναού σε τζαμί, έπειτα από 86 χρόνια.

Ο Ερντογάν συνοδευόμενος από υπουργούς του και φορώντας λευκή μάσκα για προστασία από την Covid-19 γονάτισε στο μπλε χαλί πριν από την έναρξη της προσευχής.

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί χιλιάδες κόσμου άρχισαν να συγκεντρώνονται έξω από την Αγία Σοφία.

Στο σημείο και στην πλατεία έξω από την Αγία Σοφία βρίσκονται και χιλιάδες αστυνομικοί, καλώντας τους προσκυνητές να φορούν προστατευτικές μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας. Στο εσωτερικό τα τιρκουάζ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα, ενώ την ίδια ώρα, οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.

«Τερματίζουμε τα 86 χρόνια, έχοντας μεγάλη λαχτάρα», είπε ένας άνδρας, αναφερόμενος στις σχεδόν εννέα δεκαετίες από τότε που η Αγία Σοφία ανακηρύχθηκε μουσείο και έπαψε να είναι τόπος λατρείας για τους μουσουλμάνους.

Κατά τη διάρκεια των «εγκαινίων» έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ και -όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος- το κτίριο αναμένεται να υποδεχθεί σήμερα 1.000 ώς 1.500 άτομα.

Την προσευχή θα πει ο Αλί Ερμπάς, επικεφαλής της διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, της πανίσχυρης Diyanet. Παρά τον συνωστισμό, πάντως, θα τηρηθούν τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, απολυμαντικών και τη διανομή ατομικών χαλιών προσευχής στους πιστούς

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης