Με μια ιστορική απόφαση, η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε χθες τον πρόεδρο Τραμπ για καθαίρεση με την κατηγορία της «υποκίνησης σε ανταρσία», μία ακριβώς εβδομάδα ύστερα από τα δραματικά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο. Η πρόταση των Δημοκρατικών υπερψηφίστηκε με 232 ψήφους υπέρ έναντι 197 κατά. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν και 10 βουλευτές των Ρεπουμπλικανών, επιβεβαιώνοντας το βαθύ ρήγμα που άνοιξε στο κόμμα η εμπρηστική στάση του προέδρου.
Οταν η αμερικανική Γερουσία κλήθηκε να δικάσει, πριν από έναν χρόνο, τον πρόεδρο Τραμπ με το ερώτημα της καθαίρεσης, ύστερα από τη σχετική παραπεμπτική απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, το εγχείρημα των Δημοκρατικών προσέκρουσε στο τείχος των Ρεπουμπλικανών. Ολοι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές του κόμματος, με μοναδική εξαίρεση τον γερουσιαστή Μιτ Ρόμνεϊ, στάθηκαν, ενθουσιωδώς ή απρόθυμα, στο πλευρό του προέδρου. Ωστόσο, τα αιματηρά έκτροπα ύστερα από την εισβολή φανατικών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου, άλλαξαν άρδην το τοπίο.
Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο πρώτος ηγέτης των Ηνωμένων Πολιτειών που παραπέμφθηκε δύο φορές για καθαίρεση. Ανάμεσα στους βουλευτές που ψήφισαν υπέρ της παραπομπής ήταν και η Λιζ Τσένι, «νούμερο τρία» στην ιεραρχία των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα και κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσένι. «Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε τον όχλο, μάζεψε τον όχλο και πυροδότησε αυτή την επίθεση. Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν μεγαλύτερη προδοσία του αξιώματος, του όρκου και του Συντάγματος από πρόεδρο της χώρας», υποστήριξε η Τσένι σε σχετική της δήλωση.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε νέα δήλωση με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να απόσχουν από κάθε μορφή βίας και βανδαλισμού ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου, στις 20 Ιανουαρίου. Προηγουμένως, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε απορρίψει την έκκληση των Δημοκρατικών να κηρύξει, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, τον πρόεδρο «ακατάλληλο να ασκεί το αξίωμα». Στην επιστολή-απάντηση που διαβίβασε στην πρόεδρο της Βουλής Νάνσι Πελόσι, ο Πενς υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο «δεν είναι προς το συμφέρον του έθνους, ούτε σύμφωνο με το Σύνταγμα».
Υστερα από την έγκριση της πρότασης για παραπομπή, η σκυτάλη θα περάσει στη Γερουσία, η οποία οφείλει να δικάσει τον πρόεδρο. Για να καθαιρεθεί από το αξίωμά του, θα πρέπει τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές να συμπαραταχθούν με τους 50 Δημοκρατικούς, ώστε να υπάρξει η κατά το Σύνταγμα απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων. Μέχρι χθες, μόνο τρεις γερουσιαστές του κόμματος, ο Μιτ Ρόμνεϊ, ο Πατ Τούμι και η Λίζα Μουρκόφκσι, είχαν δηλώσει δημοσίως ότι θα ψηφίσουν υπέρ της καθαίρεσης, αλλά σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ο αριθμός των προθύμων ξεπερνά τους 12. Ρεπορτάζ των New York Times ανέφερε ότι και ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο Σώμα, γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, τάσσεται υπέρ της καθαίρεσης, θεωρώντας ότι θα βοηθήσει στην «απο-τραμποποίηση» του κόμματος. Ο ίδιος ο Μακόνελ δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την εκδίκαση της υπόθεσης Τραμπ πριν από τις 20 Ιανουαρίου, δίνοντας χρόνο στον πρόεδρο να ολοκληρώσει τη θητεία του. Αφησε ανοιχτό, όμως, το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της καθαίρεσης, επιφυλασσόμενος να μορφώσει άποψη με βάση τα επιχειρήματα που θα ακουστούν στη δίκη.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα εξοστρακισμού του Ντόναλντ Τραμπ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υστερα από το Twitter και το Facebook, ήρθε μία άλλη δημοφιλής πλατφόρμα, το YouTube, το οποίο ανήκει στον όμιλο της Google, να διακόψει την πρόσβαση του προέδρου στις λειτουργίες της, επικαλούμενη τον κίνδυνο να υποκινήσει και πάλι βίαια επεισόδια.
kathimerini.gr