Την ώρα που οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, αλλά και κάθε είδους μικρή βιομηχανία, επιστρατεύονται αυτοβούλως στη μάχη κατά του κορωνοϊού και παράγουν μάσκες, απολυμαντικά ή ό,τι άλλο μπορεί να σταθεί χρήσιμο, εμφανίζεται η καραντίνα πολυτελείας. Μια πολυτέλεια πραγματικά για τους πολύ λίγους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετατρέψουν τη δοκιμασία της κοινωνικής απομόνωσης σε περίοδο πολυτελών διακοπών. Ακόμη και αν νοσούν από τον κορωνοϊό.
Την προσφέρει ένα ελβετικό ξενοδοχείο πολυτελείας, το Le Bijou, που νοικιάζει «διαμερίσματα για καραντίνα» έναντι τιμήματος κυμαινόμενου από 800 έως 2.000 δολάρια τη βραδιά. Πρόκειται για ένα διάσημο ξενοδοχείο καθώς στις καλές εποχές πελάτες του ήταν ο γνωστός κερδοσκόπος Τζόρνταν Μπέλφορτ, την ιστορία του οποίου παρουσίασε η ταινία «Ο λύκος της Wall Street», αλλά και ο συνιδρυτής της Apple, Στιβ Βόζνιακ. Στις ανέσεις που παρέχει περιλαμβάνονται έτοιμα γεύματα, ιδιωτικός σεφ, ιδιωτικό γυμναστήριο, γραφείο, αλλά ακόμη και υπηρεσίες υγείας όλα σε απολύτως ιδιωτικό χώρο. Μεταξύ άλλων, οι υπηρεσίες υγείας που παρέχει η πολυτελής καραντίνα είναι και ένα τεστ για τον COVID-19 που κοστίζει 500 δολάρια.
Οι ένοικοι των διαμερισμάτων μπορούν, επίσης, να έχουν περίθαλψη για τον κορωνοϊό από νοσοκόμα που θα τους επισκέπτεται δύο φορές την ημέρα έναντι αμοιβής ύψους 1.800 δολαρίων την ημέρα ή ακόμη και αποκλειστική νοσοκόμα σε 24ωρη βάση, αλλά στην περίπτωση αυτή η αμοιβή της ανέρχεται στο δυσθεώρητο ποσό των 4.800 δολαρίων την ημέρα.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος του ξενοδοχείου, Αλεξάντερ Χιούμπνερ, επινόησε την ιδέα της πολυτελούς καραντίνας όταν παρατήρησε ότι ξαφνικά αυξήθηκαν θεαματικά οι κρατήσεις για διαμονή 14 ημερών. Το συνηθέστερο έως τότε ήταν οι κρατήσεις να είναι κυρίως για τρία βράδια. Ρώτησε, έτσι, τους πελάτες του Le Bijoux γιατί παρατείνουν τόσο την παραμονή τους στο ξενοδοχείο. Από τις απαντήσεις τους διαπίστωσε ότι σε μεγάλο ποσοστό ήθελαν ένα χώρο με πολλές ανέσεις όπου θα μπορούσαν να απομονωθούν. Αποφάσισε, έτσι, να αντικαταστήσει τις υπηρεσίες που παραδοσιακά προσέφεραν τα πολυτελή διαμερίσματα του ξενοδοχείου και να τα εξοπλίσει με πλήρως αυτοματοποιημένες ανέσεις, διευρύνοντας τις ψηφιακές υπηρεσίες με έναν εικονικό υπηρέτη ώστε να μην είναι αναγκαία η επαφή με άλλον άνθρωπο. Το ξενοδοχείο παρέχει επιπλέον δυνατότητα δωρεάν διαμονής για τρία βράδια σε νοσοκόμες ή άλλο προσωπικό που χρειάζονται για τη φροντίδα ασθενούς ενοίκου.
Το εγχείρημα έχει, πάντως, επικριθεί ήδη από παράγοντες της αγοράς. Πριν από δύο εβδομάδες ο Ρενέ Φρέι, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου Rough Guides, εγκατέλειψε τα γραφεία της εταιρείας του στο Λονδίνο και επέστρεψε εσπευσμένα στην πατρίδα του την Ελβετία. Εχει χαρακτηρίσει «ανεύθυνο, ανήθικο, αλλά και λάθος από επιχειρηματικής απόψεως» να λειτουργεί το Le Bijou κατ’ αυτόν τον τρόπο εν μέσω της πανδημίας. Οπως διευκρίνισε, λειτουργώντας με αυτόν τον τρόπο, το Le Bijou δείχνει «έλλειψη αλληλεγγύης προς όλα τα μικρά καταστήματα που αναγκάστηκαν να κλείσουν με απόφαση του κράτους». Επέκρινε, άλλωστε, το γεγονός ότι το ξενοδοχείο χρεώνει 500 δολάρια για το τεστ του κορωνοϊού, ενώ η ελβετική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως τα συγκεκριμένα τεστ θα πληρώνονται από το κρατικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.