Site icon TrikalaVoice

Κλείνουν τα σύνορα σε όλο τον κόσμο

Συνωστισμός και απίστευτη ταλαιπωρία σε αεροδρόμια, λιμάνια και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ουρές χιλιομέτρων από σταθμευμένα φορτηγά στα μεθοριακά περάσματα: αυτή ήταν η χθεσινή εικόνα σε πολλές περιοχές του πλανήτη, καθώς η μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις κλείνουν τα σύνορα, στο πλαίσιο της μάχης για την ανάσχεση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα διαπιστωμένα κρούσματα της πανδημίας ξεπέρασαν χθες τις 200.000 και οι νεκροί τις 8.200, ενώ οι συνολικοί θάνατοι στην Ευρώπη υπερέβησαν εκείνους της Κίνας. Ενδεικτικό του διάχυτου φόβου είναι το γεγονός ότι η Αγκελα Μέρκελ αισθάνθηκε χθες την ανάγκη να απευθύνει διάγγελμα στους ομοεθνείς της, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στα 14 χρόνια της καγκελαρίας της, με εξαίρεση τα καθιερωμένα μηνύματα για το νέο έτος. Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες «να πάρουν πολύ σοβαρά» τον κίνδυνο και να επιδείξουν αλληλεγγύη ανάλογη με εκείνη στη γερμανική ενοποίηση.

Η Ε.Ε. επέβαλε από χθες δραστικούς περιορισμούς στις αφίξεις αλλοδαπών, όπως είχε ανακοινώσει την Τρίτη η Κομισιόν. Στη Βρετανία, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε ότι τα σχολεία θα κλείσουν από αύριο, Παρασκευή, κάτι που ήδη είχαν αποφασίσει οι τοπικές κυβερνήσεις Σκωτίας και Ουαλλίας. Καθώς τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 2.620, σημειώνοντας απότομη άνοδο, ο Βρετανός πρωθυπουργός υποχρεώνεται να εγκαταλείψει την πολύ ελαστικότερη από όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες στρατηγική του. Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Ιταλία, που θρηνεί πάνω από 2.500 θύματα (475 το τελευταίο εικοσιτετράωρο), ενώ στην Ισπανία οι νεκροί ξεπέρασαν τους 620.

Στις ΗΠΑ, οι New York Times αποκάλυψαν το άγνωστο, μέχρι χθες, σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που κατέστρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, και το οποίο ώθησε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, τον πρόεδρο Τραμπ να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Το σχέδιο εκτιμά ότι η πανδημία θα κρατήσει γύρω στους 18 μήνες, με εναλλασσόμενες εξάρσεις και υφέσεις, προειδοποιώντας για τους κινδύνους ελλείψεων βασικών ειδών και κατάρρευσης υποδομών. Χθες ο Αμερικανός πρόεδρος έκλεισε τα σύνορα με τον Καναδά και δήλωσε ότι θα κάνει χρήση ειδικού νόμου, που χρονολογείται από την εποχή του πολέμου της Κορέας και του δίνει τη δυνατότητα να επιτάσσει βιομηχανίες του ιδιωτικού τομέα για εθνικούς λόγους. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του ότι νέοι άνθρωποι ασθενούν σοβαρά από τον ιό.

Ελπίδες για φαρμακευτικά όπλα

Ελπίδες για τη γρήγορη ανακάλυψη φαρμακευτικών όπλων εναντίον της πανδημίας δημιουργούν τα αποτελέσματα δύο ερευνητικών ομάδων. Στην Κίνα, ο αξιωματούχος του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τεχνολογίας Ζανγκ Σινμίν δήλωσε ότι το ιαπωνικό αντιγριπικό φάρμακο Avigan αποδεικνύεται αποτελεσματικό εναντίον του νέου κορωνοϊού. Κλινική μελέτη 340 ασθενών στη Γουχάν και στη Σενζέν έδειξε πως η χρήση του φαρμάκου έφερε «αρνητικοποίηση του ιού εντός τεσσάρων ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου». Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι η ομάδα του διάσημου Γάλλου καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, Ντιντιέ Ραούλτ, χρησιμοποιεί σχήμα φαρμάκων με το οποίο πέτυχε αρνητικοποίηση του ιού στο 90% των ασθενών επί των οποίων δοκιμάστηκε. Στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, καθηγητής κ. Τσιόδρας, χαρακτήρισε «ενθαρρυντικά» τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Exit mobile version