Site icon TrikalaVoice

Κορωνοϊός – Κίνα: Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία

Καθισμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, ξαπλωμένοι σε φορεία, όρθιοι σε κάθε δωμάτιο… Οι ασθενείς με κορωνοϊό έχουν πλημμυρίσει τα νοσοκομεία της Κίνας. Οι δομές υγείας της χώρας που πριν από την πανδημία ήταν υποχρηματοδοτούμενες και υποστελεχωμένες, πλέον βρίσκονται στα όριά τους.

 

Στο νοσοκομείο της Τιάν Τζιν οι New York Times κατέγραψαν σκηνές απόγνωσης και δυστυχίας. Οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας δίνουν μάχη με την Covid, την ώρα που και οι ίδιοι μετρούν απώλειες λόγω του κορωνοϊού. Όπως τονίζουν, πολλοί έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό, ενώ σε αρκετά νοσοκομεία όσοι έχουν απομείνει αναγκάζονται να κάνουν τη δουλεία πέντε ή και περισσότερων συναδέλφων τους.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι υπάρχει επαρκές προσωπικό για να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση, ορισμένα νοσοκομεία δεν απαιτούν πλέον από γιατρούς και νοσηλευτές να κάνουν τεστ πριν ξεκινήσουν την εργασία τους. Γιατρός στη Γουχάν ανέφερε πως νευροχειρουργός σε νοσοκομείο της πόλης πραγματοποίησε δύο επεμβάσεις σε μια μέρα, ενώ νοσούσε με κορωνοϊό.

«Το νοσοκομείο λειτουργεί στα όριά του», δήλωσε η γιατρός Τζούντι Που. Στο τμήμα της, ενώ κανονικά εργάζονται 10 έως 15 νοσοκόμες, έχουν μείνει μόλις δύο. «Περίπου το 80% με 90% των ανθρώπων γύρω μου έχουν μολυνθεί».

Η Κίνα ήταν η πρώτη χώρα που βίωσε τον πανικό της Covid το 2019. Από τότε, η χώρα έχει εφαρμόσει σκληρούς περιορισμούς για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζουν οι New York Times, θα μπορούσε σε αυτό το διάστημα να είχε ενισχύσει το σύστημα υγείας της, να είχε αποθηκεύσει φάρμακα, να είχε φτιάξει περισσότερες ΜΕΘ και να είχε ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού.

Τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού και η απουσία ανοσίας της αγέλης εγείρουν φόβους ότι οι θάνατοι από Covid θα μπορούσαν να φθάσουν σε επίπεδα που κατέγραφαν παλαιότερα οι ΗΠΑ και η Δυτ. Ευρώπη και, πιο πρόσφατα, το Χονγκ Κονγκ.

Τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι τοπικές αρχές τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι ο ιός είναι ανεξέλεγκτος, καθώς υπάρχουν καθημερινές αναφορές για εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις σε πολλές πόλεις και επαρχίες.

Υπάρχουν επίσης πολλά ερωτήματα γύρω από τον αριθμό των θανάτων που ανακοινώνει η Κίνα και σχετίζονται με την Covid, καθώς οι αξιωματούχοι υπολογίζουν μόνο αυτούς που πεθαίνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια που συνδέεται άμεσα με μόλυνση από κορωνοϊό. Επισήμως, μόλις επτά άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό, από τις 7 Δεκεμβρίου, όταν και χαλάρωσαν τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Νοσοκομείο της Σαγκάης προέβλεψε ότι οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους της πόλης θα μολυνθούν και κάλεσε το προσωπικό να είναι έτοιμο για μια «τραγική μάχη» τις επόμενες εβδομάδες.

«Σε αυτή την τραγική μάχη θα πέσει όλη η Σαγκάη και όλο το προσωπικό του νοσοκομείου θα μολυνθεί! Οι οικογένειες και οι ασθενείς μας θα μολυνθούν!» ανέφερε το νοσοκομείο και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε».

kathimerini.gr

Exit mobile version