Site icon TrikalaVoice

Κορωνοϊός: Πόσο θα κοστίζει το εμβόλιο Sputnik V

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V κατά του νέου κορονοϊού θα πωλείται στις χώρες του εξωτερικού στην τιμή των περίπου 10 δολαρίων (8,3 ευρώ), δήλωσε ο επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων RDIF, Κιρίλ Ντμίτριεφ.

«Θα πωλούμε το εμβόλιο περίπου σ’ αυτήν την τιμή που έχει ορισθεί αυτή τη στιγμή. Δεν θα έχουμε σημαντικά οφέλη από τα κέρδη, αλλά απλώς προσπαθούμε να αποσβέσουμε τις επενδύσεις που έχουμε κάνει», δήλωσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι δημιουργοί του εμβολίου θεωρούν ότι αυτό είναι ζήτημα ευθύνης ενώπιον της κοινωνίας.

Νωρίτερα είχε μεταδοθεί ότι η μία δόση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V θα στοιχίσει λιγότερο από 10 δολάρια στις διεθνείς αγορές. Για τους Ρώσους πολίτες ο εμβολιασμός είναι δωρεάν.

92% αποτελεσματικότητα και 74% από την 1η δόση

Το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V έχει αποτελεσματικότητα 91,6% έναντι συμπτωματικού κορονοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που διεξήχθη στη Ρωσία.

Τα προκαταρκτικά ευρήματα βασίζονται σε ανάλυση δεδομένων από περισσότερους από 20.000 συμμετέχοντες, τα 3/4 των οποίων έλαβαν το εμβόλιο. Το υπόλοιπο έλαβε ένα εικονικό φάρμακο.

Καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν θεωρήθηκε ότι σχετίζεται με τον εμβολιασμό και οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν ήπιες, συμπεριλαμβανομένων συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, πόνο στο σημείο της ένεσης και αδυναμία ή χαμηλή ενέργεια.

Το εμβόλιο, το οποίο υποστηρίζεται από το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων (RDIF), χορηγείται σε δύο ενέσεις με διαφορά 21 ημερών. Στις 21 ημέρες μετά την πρώτη δόση, υπήρχαν 16 περιπτώσεις κορονοϊού στα 14.964 άτομα (0,1%) στην ομάδα του εμβολίου και 62 περιπτώσεις της νόσου στα 4.902 άτομα (1,3%) στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Η δοκιμή περιελάμβανε 2.144 συμμετέχοντες ηλικίας 60 ετών και άνω σε αυτό το υποσύνολο το εμβόλιο είχε 91,8% αποτελεσματικότητα κατά της συμπτωματικής νόσου, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό The Lancet.

Πώς επιδρά στον οργανισμό

Παρόμοιο με το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca, το Sputnik V βασίζεται σε μια τροποποιημένη έκδοση του αδενοϊού, του ιού που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα και φέρει γενετικές οδηγίες για την κατασκευή της πρωτεΐνης του κορονοϊού, την οποία περνά στα ανθρώπινα κύτταρα. Η κατασκευασμένη πρωτεΐνη στη συνέχεια ενεργοποιεί μια ανοσοαπόκριση για να προστατεύσει και πάλι.

Ωστόσο, σε αντίθεση με την πρώτη, το Sputnik V χρησιμοποιεί δύο διαφορετικούς ανθρώπινους αδενοϊούς για να προσπαθήσει να προκαλέσει μια ισχυρότερη και πιο μακροπρόθεσμη ανοσοαπόκριση. Η χρήση ενός διαφορετικού φορέα για τη δεύτερη δόση έχει σχεδιαστεί για να μειώνει τον κίνδυνο του ανοσοποιητικού συστήματος να αναπτύξει αντίσταση στον αρχικό φορέα.

Απαιτείται έρευνα σε ασυμπτωματικούς

Αυτή η ανάλυση περιλαμβάνει μόνο συμπτωματικές περιπτώσεις με κορονοϊό, προειδοποίησαν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την κατανόηση των επιδράσεων του εμβολίου σε ασυμπτωματικούς ασθενείς και στη μετάδοση. Επιπλέον, οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έως και 48 ημέρες μετά την πρώτη δόση τους, οπότε η ανθεκτικότητα της προστασίας πρέπει επίσης να παρατηρηθεί.

Τέσσερις θάνατοι αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Το ένα ανήκε στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου και υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ οι υπόλοιποι τρεις θάνατοι συνέβησαν στην ομάδα του εμβολίου, αλλά δεν αποδόθηκαν σε αυτό. Ένας ασθενής είχε κάταγμα, ενώ οι άλλοι δύο υπέφεραν από υποκείμενα νοσήματα και ανέπτυξαν συμπτώματα μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, γεγονός που έδειξε ότι είχαν μολυνθεί πριν από τη δοκιμή, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Σοβαρές ανεπιθύμητες παρενέργειες παρατηρήθηκαν σε 68 ασθενείς, εκ των οποίων οι 45 ήταν στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Κανένα από αυτά δεν αποδόθηκε στο εμβόλιο.

«Αυτή η πρόσφατη θετική δοκιμή είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, την έλλειψη σοβαρών παρενεργειών και την φαινομενικά ισοδύναμη προστασία σε ηλικιωμένους ασθενείς», δήλωσε ο Δρ Στίβεν Γκρίφιν, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Η μελέτη αυτή δεν σχεδιάστηκε για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα μόνο της πρώτης δόσης, αλλά όταν οι ερευνητές εξέτασαν το επίπεδο προστασίας από τη 15η έως την 21η μέρα, η αποτελεσματικότητα κυμαινόταν στο 73,6%, ανέφεραν.

Πηγή: Reader.gr 

Exit mobile version